fbpx

Μπορούν να παραλαμβάνουν οι γονείς μου, τη κόρη μου από το σπίτι της πρώην συζύγου;

| 7 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Έχω μία κορούλα δυόμιση χρόνων τώρα. Έχω χωρίσει και πλέον ζω μόνος μου. Η πρώην σύζυγός μου παντρεύτηκε ξανά και πλέον περιμένει και το δεύτερο παιδάκι της από το νέο της σύντροφο. Προσπαθώ να είμαι άριστος απέναντι στην κόρη μου και να έχω όσο πιο συχνή επικοινωνία μπορώ μαζί της. Το νομικό ερώτημά μου είναι εάν, τις μέρες που εγώ λείπω εκτός έδρας, έχει το δικαίωμα να πάει να πάρει την κόρη μου πρώτου βαθμού συγγενής μου (παππούς ή γιαγιά). Οι λόγοι που θέλω να το κάνω αυτό είναι δύο. Πρώτο και κυριότερο επειδή λόγω της φύσης της εργασίας μου αναγκάζομαι και λείπω μεγάλα διαστήματα εκτός έδρας, δε θέλω να κάνω να δω το παιδί μου, ή εκείνο εμένα, ένα ή δύο μήνες. Είχα ζητήσει λοιπόν στην πρώην σύζυγό μου να συνδεόμαστε μέσω skype τις μέρες που θα είχα την επικοινωνία, προκειμένου να μπορώ να συζητώ για λίγο με το παιδί. Το αρνήθηκε επανειλλημένως με διάφορες αιτιολογίες. Έτσι λοιπόν σκέφθηκα μήπως μπορούν οι γονείς μου, οι οποίοι διαθέτουν skype, να την παίρνουν τις μέρες και ώρες που περιγράφονται στο συμφωνητικό, ώστε να μπορώ να συνδέομαι μαζί τους και να βλέπω την κόρη μου. Ο δεύτερος λόγος φυσικά είναι το παιδί να εξικοιώνεται και με τους παππούδες του και όχι να τους θεωρεί ξένους όποτε τους επισκεπτόμαστε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντησή σας».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Έμη Ζαΐμη, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Παράλληλα με την προσωπική επικοινωνία ή σε υποκατάσταση αυτής, αν η προσωπική επικοινωνία είναι αδύνατη για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να υπάρχει και η τηλεφωνική, τηλεγραφική, ή δια αλληλογραφίας επικοινωνία (Βαθρακοκοίλης Β., τόμος Ε, άρθρα 1346-1694, σελ. 984), (με την εξέλιξη της τεχνολογίας δεν υπάρχει λόγος να μην συμπεριληφθεί και η επικοινωνία μέσω Skype) και οποιαδήποτε παρεμπόδιση της επικοινωνίας επισύρει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος, όπως αν ήταν αν παρεμποδιζόταν η προσωπική επικοινωνία, πάντα εάν ο τρόπος αυτός επικοινωνίας υποκαθιστά την προσωπική επικοινωνία, γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.

Επίσης, οι γονείς σας (παππούδες της κόρης σας) δυστυχώς δεν μπορούν να παραλάβουν το παιδί, παρά μόνο αν ασκούν το αυτοτελές δικό τους δικαίωμα επικοινωνίας. Αν πρόκειται για τη δική σας άσκηση του δικαιώματος, πρέπει να το παραλαμβάνετε εσείς. Αν ωστόσο ασκήσουν ποτέ δικό τους δικαίωμα επικοινωνίας και λάβουν δικαστική απόφαση σχετική, τότε μπορούν να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το παιδί.


ADVERTISEMENT

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ