fbpx

Μπορώ να ζητήσω ο πρώην σύζυγος να βλέπει τα παιδιά μόνο παρουσία μου;

| 30 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Βρίσκομαι ένα βήμα πριν το διαζύγιο με ένα σύζυγο που ήδη έχω καταντήσει να σιχαίνομαι εδώ και χρόνια. Δεν με απασχολεί τίποτα, μόνο ένα. Οικονομικά ακόμη και χωρίς διατροφή μπορώ να τα βγάζω πέρα αλλά νιώθω πως θα διαλυθώ με την επικοινωνία των παιδιών μου μαζί του. Δεν θέλω με τίποτα να τα δίνω για διανυκτέρευση, ποτέ του δεν ασχολήθηκε με τίποτε μαζί τους, μόνο μία βόλτα κάθε 5-6 μήνες στο πάρκο. Δεν ξέρει να τους προσφέρει τίποτα, το οικογενειακό του περιβάλλον τα ζητάει τα παιδιά μου, το θέμα είναι ότι είναι δαιμόνιοι άνθρωποι, κακοί και το κάνουν μόνο και μόνο για να τα παίρνουν από εμένα. Τα παιδιά είναι 6 και 3 χρονών, δεν τα έχω αφήσει ποτέ και πουθενά που να μην είμαι εγώ, θα πάθουν τρομερό σοκ. Το δικαστήριο πώς βγάζει την επικοινωνία; Μπορώ να τον αναγκάζω να βλέπει τα παιδιά στο σπίτι που θα μένω και να μην τα παίρνει; Σίγουρα το περιβάλλον του θα αφήνει σπόντες στα παιδιά μου για μένα γιατί ήδη το κάνει και με εμένα παρούσα. Τί μπορώ να κάνω για να τα προφυλάξω; Μήπως να μείνω στον γάμο για να μεγαλώσουν και να καταλάβουν; Εάν το ίδιο το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί την μαμά του καθόλου (ποιο παιδί θέλει άλλωστε;) μπορεί ο πατέρας να το παίρνει με κλάματα; Μπορεί ο δικηγόρος μου να ζητήσει κάτι ως προς αυτό; Μάλλον μιλάμε για συναινετικό, μπορώ να το βάλω ως όρο και -για παράδειγμα- να μην έχω μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις; Σας ευχαριστώ ».


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος, κύριος Χαράλαμπος Δήμου

Το άρθρο 1520 περ.β` Α.Κ. ορίζει ότι: “Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος” και το άρθρο 681 Γ`§3 εδ.α` Κ.Πολ.Δ.: “Το δικαστήριο πριν από την έκδοση της απόφασής του, ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου, λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του”. Εξ άλλου, ο Ν. 2101/1992 “Κύρωση Διεθνούς Συμβάσεως για τα δικαιώματα του παιδιού” ορίζει α`) στο άρθρο 12: “1. Τα συμβαλλόμενα κράτη εγγυώνται στο παιδί που έχει ικανότητα διάκρισης, το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και με το βαθμό ωριμότητάς του. 2. Για το σκοπό αυτόν θα πρέπει ιδίως να δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να ακούγεται σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική διαδικασία που το αφορά, είτε άμεσα είτε μέσω ενός εκπροσώπου ή ενός αρμόδιου οργανισμού, κατά τρόπο συμβατό με τους διαδικαστικούς κανόνες της εθνικής νομοθεσίας”. Και β`) στο άρθρο 16: “1. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του. 2. Το παιδί δικαιούται να προστατεύεται από το νόμο έναντι τέτοιων επεμβάσεων ή προσβολών”.

Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει, ότι το δικαστήριο, προκειμένου να κρίνει για την επικοινωνία ή μη ανηλίκου τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την γνώμη του ανηλίκου, εφόσον αυτό έχει ικανότητα διακρίσεως και ανάλογα με την ωριμότητά του, πλην όμως από καμία διάταξη δεν καθιερώνεται υποχρέωση του δικαστηρίου να ταυτίσει την κρίση του με την γνώμη του παιδιού. Επομένως εναπόκειται στην απόλυτη κρίση του Δικαστηρίου να λάβει υπόψη την άποψη των παιδιών και σίγουρα θα συνεκτιμήσει την ηλικία και την ωριμότητα τους.


ADVERTISEMENT

Ο πατέρας των ανηλίκων τέκνων, αλλά και οι γονείς του και παππούδες των παιδιών, έχουν το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με τα τέκνα σας και εσείς δεν μπορείτε να το εμποδίσετε, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Το τελευταίο και πάλι θα κριθεί από το δικαστήριο είτε των ασφαλιστικών μέτρων ρύθμισης της επιμέλειας και επικοινωνίας είτε από το δικαστήριο της κύριας αγωγής για τα ζητήματα αυτά. Αν υπάρχουν περιστατικά που θεμελιώνουν τις ανησυχίες σας και τα αποδείξετε με μάρτυρες και έγγραφα στο δικαστήριο, τότε η απόφαση θα μπορεί να ρυθμίζει την επικοινωνία του πατέρα μόνο παρουσία σας, για παράδειγμα στην οικία σας δίχως διανυκτέρευση στη δική του, ιδιαίτερα τώρα που είναι πολύ μικρής ηλικίας και σας έχουν ανάγκη.

Το ζήτημα του αν θα προβείτε στη διακοπή της συμβίωσης και περαιτέρω στην έκδοση διαζυγίου με έναν σύζυγο τον οποίο σιχαίνεστε, δε νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, εφόσον έχετε και τη σχετική οικονομική άνεση να ζήσετε μόνη. Τα παιδιά προτιμούν συνήθως ένα περιβάλλον δίχως εντάσεις, αλλά αυτό δεν είναι νομικό θέμα.. Έτσι το συναινετικό διαζύγιο είναι σαφώς πιο οικονομικό (αφού απαιτεί λιγότερες νομικές ενέργειες) και πιο ανώδυνο για όλους, συζύγους και παιδιά, αλλά προϋποθέτει ότι έχετε έρθει σε συμφωνία για όλα τα παραπάνω, δηλαδή και για το ότι θέλετε να χωρίσετε, αλλά και για το οικονομικό ύψος της διατροφής και τον τρόπο επικοινωνίας με τα τέκνα.

Και μια τελευταία συμβουλή: Το καλύτερο για τα παιδιά είναι να μην ωθείτε τις καταστάσεις στα άκρα. Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος πατέρας, αλλά εκείνα τον χρειάζονται, εκτός αν πρόκειται για ακραία περίπτωση. Συνεπώς, να θυμάστε ότι μεγαλώνοντας θα τα κερδίσετε με τη δική σας αγάπη, αλλά όχι με το μίσος σας ως προς αυτόν και ποτέ μην τα χρησιμοποιήσετε ως μέσο εκτόνωσης των μεταξύ σας προβλημάτων.

Χαράλαμπος Δήμου
Δικηγόρος
Σόλωνος 51, Αθήνα, ΤΚ 106 72
Tηλέφωνα: 210 3389738  / 210 3389739
E-mail: ch.dimou11@gmail.com
Web: http://yperaspisi.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ