fbpx

Μπορώ να ζητήσω νέα διατροφή και κατάσχεση αν δεν καταβάλει τα χρήματα ο πρώην σύζυγος;

ADVERTISEMENT

Γειά σας, έχω χωρίσει εδώ και 13 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια ο σύζυγος έδινε την διατροφή κανονικά με απόφαση δικαστηρίου. Στην πορεία λόγω ότι δεν μπόρεσα να κάνω δικαστήριο για αναπροσαρμογή της διατροφής, ο σύζυγος έπαψε να τα δίνει έστω και οικειοθελώς. Είναι δημόσιος υπάλληλος με μισθό 1,200 ευρώ εκ των οποίων τα 900 ευρώ του τα κρατάει το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, λόγω αποπληρωμής δανείου. Του μένουν 300 ευρώ. Μπορώ να εκδικάσω νέα διατροφή και κατάσχεση του ποσού αν δεν καταβάλει τα χρήματα όπως έκανε και στο παρελθόν, εφόσον όποτε ήθελε κατέβαλε την διατροφή; Σας ευχαριστώ.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι διατάξεις σχετικά με τη διατροφή μετά το διαζύγιο (άρθ. 1442 – 1444 Α.Κ.) είναι ενδοτικού δικαίου (μπορούν δηλαδή να ρυθμιστούν συμβατικά μεταξύ των δύο πρώην συζύγων) ακόμη και με συμβατική παραίτηση και για το μέλλον από την αξίωση αυτή, με επιφύλαξη τυχόν αντίθεσης στα χρηστά ήθη.

Επιτρέπεται λοιπόν να συμφωνηθεί ότι οφείλεται διατροφή, ακόμη και αν δε συντρέχουν οι προβλεπόμενες από το άρθρο 1442 Α. Κ. προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μπορεί να αξιωθεί μεταγαμιαία διατροφή και χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται στο άρθρο αυτό (απόφαση 92/2006 ΑΠ).

Το άρθρο 1442 του Αστικού Κώδικα ορίζει τα κάτωθι:


ADVERTISEMENT

“Εφόσον ο ένας από τους πρώην συζύγους δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την περιουσία του, δικαιούται να ζητήσει διατροφή από τον άλλον: 1. αν κατά την έκδοση του διαζυγίου ή κατά το τέλος των χρονικών περιόδων που προβλέπονται στις επόμενες περιπτώσεις βρίσκεται σε ηλικία ή σε κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει να αναγκαστεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, ώστε να εξασφαλίζει απ’ αυτό τη διατροφή του 2. αν έχει την επιμέλεια ανήλικου τέκνου και γι’ αυτό το λόγο εμποδίζεται στην άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος 3. αν δεν βρίσκει σταθερή κατάλληλη εργασία ή χρειάζεται κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, και στις δύο όμως περιπτώσεις για ένα διάστημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χρόνια από την έκδοση του διαζυγίου 4. σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου η επιδίκαση διατροφής κατά την έκδοση του διαζυγίου επιβάλλεται από λόγους επιείκειας”.

 Συμπέρασμα:

Οι  προυποθέσεις που αναφέρονται στους αριθμούς 1,2 και 3 προκύπτουν με κοινωνικά κριτήρια. Οποιαδήποτε από τις ως άνω περιπτώσεις σε συνδυασμό με την βασική προυπόθεση αδυναμίας αυτοδιατροφής μπορεί να υποστηρίξει αξίωση διατροφής. Αν λοιπόν, ακόμα και με τον αρχικό περιορισμό της τριετίας μετά την λύση του γάμου, ο δικαιούχος δεν μπορεί να βρεί κατάλληλη εργασία ή είναι σε ηλικία όπου δεν δύναται να εργαστεί  ή η κατάσταση της υγείας του το καθιστά απαγορευτικό τότε  ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να ζητήσει διατροφή εφόσον αποδειχτούν τα ως άνω.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον υπάρχει αξίωση διατροφής με προσφυγή στην διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων θα μπορούσε να εκδοθεί γρήγορα δικαστική απόφαση η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει κατάσχεση στον μισθό δημοσίου υπαλλήλου μέχρι του ύψους και με τις διατυπώσεις που απαιτεί ο Νόμος.

Τέλος εξεταστεό είναι το ζήτημα της παραγραφής το οποίο αν και από το Δικαστήριο εξετάζεται πρώτο για ενημερωτικούς σκοπούς αναφέρεται τελευταίο στην παρούσα.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 250 ΑΚ περ. 16 κατ’ εξαίρεση από τον κανόνα του άρθρου 249 ΑΚ για την εικοσαετή παραγραφή η παραγραφή αξιώσεων από διατροφή υπάγεται στην σύντομη πενταετή παραγραφή.

Η παραγραφή αυτή αρχίζει από την λήξη του έτους εντός του οποίου γεννήθηκε και κατέστη αυτή απαιτητή. Αν λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την γέννηση της αξίωσης αυτής, τυγχάνει παραγεγραμμένη και ΔΕΝ μπορεί να διεκδικηθεί η διατροφή μετά το γάμο.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ