fbpx

Δυσκολεύομαι να μεταβώ στην εργασία μου λόγω απόστασης. Μπορώ να ζητήσω μετάθεση;

| 2 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Kαλημέρα σας, θα ήθελα σας παρακαλώ, αν μπορείτε, να με βοηθήσετε σε κάτι. Είμαι μονογονέας. Έχω μια κόρη 8 ετών που δεν είναι αναγνωρισμένη και έχει το δικό μου επώνυμο. Μένουμε στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τη μητέρα μου. Το πρόβλημα είναι πως η δουλειά μου (εργάζομαι στον ΟΤΕ) είναι στην Παιανία και δυσκολεύομαι με την απόσταση καθώς δεν έχω αυτοκίνητο. Δικαιούμαι μετάθεση ώστε να είμαι όσο γίνεται πιο κοντά στο σπίτι μου; Είμαι 46 ετών και είμαι μόνιμη από το 1995. Δικαιούμαι να ζητήσω μετάθεση με τον νόμο; Γιατί δύσκολα σε αφήνουν να μετατεθείς κάποιες υπηρεσίες…”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Αμυγδαλιά Τσιάρα από το δικηγορικό γραφείο Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 


ADVERTISEMENT

Ο ΟΤΕ (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος) ανήκει στον κατάλογο των ΔΕΚΟ, επομένως εφαρμόζεται σε αυτόν ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας (Ν. 3528/2007).

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του ως άνω Κώδικα μετάθεση επιτρέπεται μετά από αίτηση του υπαλλήλου ή αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία, μόνο όταν υπάρχει κενή θέση. Οι μεταθέσεις μετά από αίτηση του υπαλλήλου προηγούνται των μεταθέσεων χωρίς αίτηση. Οι μεταθέσεις, μετά από αίτηση, υπαλλήλων που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα, προηγούνται των λοιπών κατηγοριών μεταθέσεων μετά από αίτηση.

Για τη διενέργεια μεταθέσεων λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια του συνολικού χρόνου υπηρεσίας του υπαλλήλου, του χρόνου υπηρεσίας κατά περιοχή, της οικογενειακής του κατάστασης, της ηλικίας, της συνυπηρέτησης και της εντοπιότητας, αξιολογούμενα με συντελεστές βαρύτητας (μόρια). Η οικογενειακή κατάσταση αξιολογείται με συντελεστή τρία (3) για τον σύζυγο, τρία (3) για το πρώτο και πέντε (5) για κάθε επόμενο ανήλικο τέκνο ή τέκνο που σπουδάζει σε σχολή ανώτατης εκπαίδευσης, εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του. Στους άγαμους, διαζευγμένους, χήρους και εν διαστάσει γονείς τέκνων από τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, για τα οποία τους έχει αποδεδειγμένα ανατεθεί η επιμέλεια, οι συντελεστές βαρύτητας προσαυξάνονται κατά ένα (1) για κάθε τέκνο. Η ηλικία των ετών 40, 41-50 και 51-60 αξιολογείται με τους συντελεστές ένα (1), δύο (2) και τρία (3), αντίστοιχα.


ADVERTISEMENT

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 9 το άρθρο 10 του ισχύοντα Εσωτερικού Κανονισμού Εργαζομένων του ΟΤΕ (Ν. 3422/2006) Εργαζομένων του ΟΤΕ «», «το προσωπικό μετατίθεται είτε ένεκα υπηρεσιακών αναγκών είτε με αίτησή του σύμφωνα με τον Κανονισμό Μεταθετότητας». Ο εν λόγω Κανονισμός Μεταθετότητας είναι συνημμένος ως Παράρτημα στην υπ’ αριθμ. 42/Δ.189/12.2.2007 Απόφαση του Γενικού Διευθυντή Λ. Παππά με θέμα «Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού (Πλαίσιο, διαδικασίες και αρμόδια όργανα για την εφαρμογή διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού ΟΤΕ)».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Α3 περ. ζ του Κανονισμού Μεταθετότητας του εργαζομένων του ΟΤΕ, εξαιρούνται της σειράς μεταθετότητας για μεταθέσεις λόγω υπηρεσιακών αναγκών, οι εργαζόμενοι που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67 % και άνω.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Β του ίδιου Κανονισμού «Ο Κανονισμός Μεταθετότητας λειτουργεί με βάση τα εξής αντικειμενικά κριτήρια: α. Ποιότητα ζωής- έτη υπηρεσίας (ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης του τόπου υπηρεσίας και τα έτη υπηρεσίας σ ́ αυτόν).

β. Χιλιομετρική απόσταση.
γ. Πλήθος μεταθέσεων.
δ. Οικογενειακή κατάσταση.
Τα κριτήρια βαθμολογούνται με μόρια.
Πέρα από τα ανωτέρω κριτήρια η επίκληση άλλων λόγων (βάρος ανιόντων ή αδελφών, ιδιότητα σπουδαστή κλπ) για τη μετάθεση κάποιου υπαλλήλου συνεκτιμάται.
Ακόμη, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Γ1 ως Τόπος Συμφερόντων κάθε υπαλλήλου λογίζεται ο Τόπος που δηλώνεται από τον ίδιο κατά την πρόσληψη ή ένταξή του, με βάση τα κατωτέρω κριτήρια. Αλλαγή του Τόπου Συμφερόντων μπορεί να γίνεται μόνο εάν συντρέχει ένας από τους προβλεπόμενους λόγους μεταξύ των οποίων και η σοβαρή μεταβολή οικογενειακής κατάστασης.
Τέλος, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Γ3 σχετικά με τα οικογενειακά στοιχεία που βαθμολογούνται από το κριτήριο αυτό είναι:
α. Ο/Η σύζυγος σε χηρεία ή διάζευξη ή άγαμοι γονείς με τέκνα μέχρι 20 ετών. (Ψ=10 μόρια)……{β..γ..δ..}.
ε. Τέκνα ηλικίας: (α) μέχρι 14 ετών: για το 1ο τέκνο (Ψ8= 4 μόρια)…..
στ. Προσωπικό άγαμο, ηλικίας: (α) μέχρι 35 ετών (Ψ22= 1 μόριο). (β) 36 ετών και πάνω (Ψ23=2 μόρια).

Βάσει όλων των ανωτέρω, υπάλληλος του ΟΤΕ, με αναπηρία 80%, άγαμος και μονογονέας με τέκνο 8 ετών, πρέπει να υποβάλλει αίτηση για μετάθεση στην υπηρεσία του, η οποία αφού υπολογίσει το βαθμό της μεταθετότητάς του, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνει, και αξιολογήσει όλες τις αιτήσεις των υπαλλήλων της, θα αποφασίσει για το αν θα τον μεταθέσει ή όχι.

Αμυγδαλιά Τσιάρα-Δικηγόρος
Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ