fbpx

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τους ισχυρισμούς του πρώην περί ψυχολογικών προβλημάτων για να πάρω την γονική μέριμνα;

| 12 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Την Δευτέρα είχα το δικαστήριο για το διαζύγιο και την διατροφή μου. Η μητέρα του πρώην ισχυρίστηκε ότι αυτός έχει ψυχολογικά προβλήματα (είπε πως από τότε που έφυγε είχε ψυχολογικά προβλήματα και έχει και χαρτί αλλά χωρίς να παίρνει φάρμακα, οπότε είναι ικανός να δουλέψει) με απώτερο σκοπό να μην πληρώσει διατροφή. Δεν έχει έρθει ποτέ να δει το παιδί μας από τότε που μας παράτησε, όταν ήταν ο μικρός 5 ήμερων και τώρα είναι 34 μηνών Πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να πάρω την γονική μέριμνα και μπορώ να ζητήσω να μην έχει σχέση με τον μικρό; Εάν ζητήσω κάτι τέτοιο την διατροφή που θα βγει θα την παίρνω κανονικά;».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή φίλη,

Η υποστήριξη από τον μάρτυρα του αντιδίκου σας  ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την ικανότητά του προς εργασία θα πρέπει να αποδεικνύεται επαρκώς. Η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης δεν συνιστά επαρκή απόδειξη, ιδίως μάλιστα εάν προέρχεται από ιδιώτη γιατρό.


ADVERTISEMENT

Υπάρχουν δημόσιοι φορείς που πιστοποιούν  ότι η ψυχική πάθηση συνιστά αναπηρία για τον παθόντα και μάλιστα σε ποσοστό, που τον καθιστά ανίκανο προς εργασία (είναι τα ΚΕΠΑ στα πλαίσια του ΙΚΑ). Εάν δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, ο ισχυρισμός περί ανικανότητας προς εργασία λόγω ψυχικής ασθένειας είναι αόριστος και άρα δικαστικά απορριπτέος.

Ο λόγος αυτός δεν συνιστά νόμιμη αιτία για να αποκτήσετε κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα του παιδιού, που όπως έχουμε πει επανειλημμένως είναι διαφορετικό δικαίωμα από την επιμέλεια. Σύμφωνα με το νόμο, η γονική μέριμνα αφαιρείται από τον ένα γονέα μόνο εάν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ’ αυτό (πχ. είναι σε κώμα, σε περίπτωση αφάνειας, χρόνιας ανίατης ασθένειας κλπ).

Τότε,  το δικαστήριο δύναται, εάν το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο πχ. να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή ολικά ή μερικά σε τρίτον ή να διορίσει επίτροπο.

Συνεπώς, εξαρτάται από τα ψυχολογικά προβλήματα που επικαλείται ο αντίδικος σας για να κριθεί η σοβαρή ή μη επιρροή τους στην άσκηση της γονικής μέριμνας.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Η κυρία Όλγα Σαββίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ