fbpx

Μπορώ να κάνω ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή μαζί με τον σύντροφό μου στην πρώην γυναίκα του;

| 2 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

Ερώτημα

“Με αφορμή ένα σχετικό ερώτημα αναγνώστριάς σας που διάβασα πρόσφατα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ο σύντροφός μου σκοπεύει να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή για περιοριστικά μέτρα κατά της πρώην συζύγου του. Υπάρχει η δυνατότητα τα ασφαλιστικά μέτρα και η αγωγή να έχουν δύο ενάγοντες, εμένα και τον ίδιο; Μένουμε μαζί εδώ και χρόνια και η συμπεριφορά της πρώην συζύγου του πολλές φορές υπερβαίνει τα όρια. Απειλές, εξύβριση, διατάραξη οικιακής ειρήνης. Αρκετό καιρό το μόνο που έκανε ο σύντροφός μου είναι να της λέει να διακόψει κάθε επικοινωνία και όποτε χρειάζεται να επικοινωνεί μόνο μέσω του δικηγόρου του. Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο άτομο απ’ ότι φαίνεται είναι διαταραγμένο και πραγματικά δεν καταλαβαίνει. Το χειρότερο είναι ότι σε μία από αυτές τις σκηνές που δημιουργεί κατά καιρούς, λόγω μεγάλης ταραχής μου, απέβαλλα. Τι στοιχεία χρειάζεται να προσκομίσουμε στο δικαστήριο για να είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν δεκτά τα περιοριστικά μέτρα; Μπορώ να επικαλεστώ και την αποβολή μου αυτή; Δε θα μου είναι καθόλου ευχάριστο να χρησιμοποιηθεί κάτι τέτοιο στο δικαστήριο, αλλά αν βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτή είμαι διατεθειμένη να το υποστώ. Χρειάζονται αποδείξεις στο δικαστήριο; Γιατί δυστυχώς δεν έχω κάποιο έγγραφο που να το αποδεικνύει.”


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου

Aγαπητή κυρία

Σύμφωνα με το 692 παρ.1 ΚΠολΔ το δικαστήριο διατάσσει ασφαλιστικά μέτρα αν:


ADVERTISEMENT

α) υπάρχει επείγουσα περίπτωση ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος προκειμένου να εξασφαλισθεί ή να διατηρηθεί ένα δικαίωμα ή να ρυθμισθεί μια κατάσταση και

β) πιθανολογείται η ύπαρξη δικαιώματος προς προστασία του οποίου επιδιώκεται το ασφαλιστικό μέτρο.

Το δικαστήριο διατάσσει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατά την κρίση του αρμόζουν σε κάθε περίσταση. Το δικαστήριο περιορίζεται όμως από το 692 παρ. 4 ΚΠολΔ, το οποίο ορίζει ότι τα λαμβανόμενα ασφαλιστικά μέτρα δεν πρέπει να αποτελούν πλήρη ικανοποίηση του δικαιώματος, του οποίου ζητείται η εξασφάλιση ή διατήρηση. Σχετικά γίνεται δεκτό ότι επιτρέπεται η προσωρινή άρση προσβολής απόλυτου δικαιώματος, όπως το δικαίωμα στην προσωπικότητα, γιατί στην περίπτωση αυτή δεν επέρχεται ικανοποίηση του δικαιώματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 57 ΑΚ όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί το μέλλον. Το άρθρο 57 ΑΚ αποτελεί μία γενική ρήτρα και συγκερασμό των συνταγματικών διατάξεων των άρθρων 2 παρ.1 και 5 παρ.1, με συνέπεια στο δικαίωμα της προσωπικότητας να περιλαμβάνεται τόσο ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος, όσο και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν την έννοια να επιβάλλουν στον υπεύθυνο των ανωτέρω πράξεων, ενεργειών δηλ που στρέφονται κατά  την υποχρέωση να απέχει από συγκεκριμένες πράξεις που προσβάλλουν την προσωπικότητα του αιτούντος όπως ενδεχόμενες εκτοξεύσεις απειλών και ύβρεων τόσο μέσω τηλεφώνου όσο και μέσω γραπτών μηνυμάτων όσο και από διάφορες διαδόσεις αλλά και μπορούν ακόμη να διατάξουν  να μην πλησιάζει το θύμα σε απόσταση 100 ή 200 μέτρων

Η  προσβολή πρέπει να προαποδεικνύεται και να πιθανολογείται, δηλ δεν απαιτείται πλήρης απόδειξη αλλά ατελής απόδειξη συνισταμένη σε μικρότερο βαθμό πεποίθησης ως προς τα αποδεικτέα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αρκεί να κρίνονται απλώς πιθανά από τον δικαστή προκειμένου να παρασχεθεί η ζητούμενη δικαστική προστασία.

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω μπορείτε να ζητήσετε και εσείς την έννομη προστασία των ασφαλιστικών μέτρων για προσβολή της προσωπικότητας και μάλιστα στο ίδιο δικόγραφο με τον σύντροφό σας, εφόσον με τις αυτές ενέργειες του συγκεκριμένου ατόμου προσβάλλεται και η δική σας προσωπικότητα. Σε σχέση με τα αποδεικτικά μέσα δεν είναι απαραίτητο να προσκομίσετε κάποιο έγγραφο αρκεί να πιθανολογηθεί και από τις καταθέσεις των μαρτύρων σας ότι συνέβη το γεγονός το οποίο επικαλείστε.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ