fbpx

Πως μπορώ να αφήσω τον άντρα μου, χωρίς να με κατηγορήσει για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης;

| 28 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, τον τελευταίο καιρό δεν τα πάμε καλά με το σύζυγο μου και σκέφτομαι να χωρίσω. Επειδή μένουμε σε πόλη που δεν έχω κάποιον δικό μου άνθρωπο κοντά, αν χωρίσουμε θέλω να μετακομίσω με το ανήλικο τέκνο μας στην πόλη που μεγάλωσα. Πως μπορώ να το κάνω αυτό σε πρώτη φάση (μέχρι δηλαδή να κινήσω τις διαδικασίες διαζυγίου) χωρίς να έχω κάποιο νομικό πρόβλημα; (να θεωρηθεί εγκατάλειψη συζυγικής στέγης ή κάτι τέτοιο). Τέλος να αναφέρω ότι το σπίτι που διαμένουμε τώρα είναι ιδιοκτησία μου και έχει αποκτηθεί πρίν το γάμο. Σας ευχαριστώ.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Καταρχήν το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συζητήσετε σοβαρά με το σύζυγό σας την περίπτωση του συναινετικού διαζυγίου, κατά την έκδοση του οποίου οι σύζυγοι αποφασίζουν συναινετικά για όλα τα θέματα που αφορούν τη διακοπή της συμβίωσης τους και κυρίως το θέμα της επιμέλειας και διατροφής των ανήλικων τέκνων τους. Άλλωστε, το άρθρο 1518 ΑΚ ορίζει ότι η επιμέλεια του τέκνου περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του. Οπότε σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου αν αποφασίσετε ότι την επιμέλεια θα την έχετε εσείς, τότε μπορείτε να προσδιορίσετε άλλον τόπο κατοικίας του τέκνου σας. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό, και ο έτερος γονέας δεν πρέπει να παρεμποδίζει το δικαίωμα αυτό.

Σε περίπτωση τώρα που διαφωνεί ο σύζυγος με την έκδοση συναινετικού διαζυγίου τότε μπορείτε να ασκήσετε ενώπιον των δικαστηρίων αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής με την οποία θα ζητάτε από το Δικαστήριο και προσωρινά να σας αναθέσει την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου σας και να επιτρέψει σε εσάς και το τέκνο σας την μετοίκηση σε άλλο τόπο και κατοικία. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι δεν μπορείτε να ζητάτε μετοίκηση για τον εαυτό σας και το τέκνο σας (αλλά μόνο για την άλλη πλευρά), αφού ούτως η άλλως με την ανάθεση σε εσάς της επιμέλειας έχετε κάθε δικαίωμα να μετοικήσετε σε άλλο σπίτι.

Όσον αφορά την μέχρι τώρα οικογενειακή στέγη η οποία είναι της ιδιοκτησίας σας, αυτή παραμένει ιδιοκτησία σας και μετά την οποιαδήποτε έκβαση του γάμου σας. Μάλιστα με την ως άνω αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μπορείτε να ζητήσετε την απομάκρυνση του συζύγου από το συγκεκριμένο σπίτι, ώστε να το διαχειρίζεστε εσείς.


ADVERTISEMENT

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ