fbpx

Γίνεται το παιδί μου να πάρει το επώνυμό μου και πώς μπορώ να ξεμπλέξω γραφειοκρατικά;

| 5 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Χρειάζομαι ΒΟΗΘΕΙΑ! (νομική) για να ξεφύγω από αυτό το αδιέξοδο που βιώνω καθημερινά! Ενώ, απλά θα θεωρούμουν ανύπαντρη μητέρα και θα είχα να αντιμετωπίσω μόνο την ανατροφή του μονάκριβου και πολυαγαπημένου μου γιου, λόγω λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος αυτή τη στιγμή, έχω βρεθεί σε ένα απίστευτα μπερδεμένο ψυχοκοινωνικό Γολγοθά ο οποίος σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση με επιβαρύνει στο να εστιάσω στην ΟΥΣΙΑ της ζωής η οποία φυσικά είναι, ο μικρούλης μου, που πλέον έχει, φτάσει τα 3 έτη. Νιώθω μόνη και μπερδεμένη!
30-7-2003 έκανα πολιτικό γάμο έως 2006. Χωρίσαμε όμορφα, ευγενικά και συναινετικά. Καθυστερήσαμε για πολύ κακή μου τύχη την έκδοση του διαζυγίου. Ξεκινάω σχέση 2009, με βιολογικό πατέρα. Διαζευγμένη πλέον 2011 (πρώην άντρας), μετά την γέννηση γιου μου 10-9-2010, η οποία ήταν με άλλον άντρα, εκτός γάμου.Με βάσει το άρθρο 1465Ακ το οποίο μετονομάστηκε σε Ν3089/2002 το παιδί πήρε το όνομα του πρώην άντρα μου. Δυστυχώς, με τον βιολογικό οι σχέσεις είναι, οι χείριστες (είτε μετά από προσπάθεια μας είτε και δικηγόρων). Έκανα συμφωνία με τον πρώην άντρα μου για να βγει από το όνομα του. Και ενώ, προχωρούσαν οι διαδικασίες, μου στέλνει αγωγή για να γίνει τεστ DNA και καθώς περίμενα την απόφαση για την πρώτη υπόθεση τελικά μου λένε ότι, κάποιος από τους 3 πρέπει να τρέξει την υπόθεση και να επωμιστεί τα έξοδα για το τεστ. Παρότι, έχω επιστρέψει στο πατρικό μου, τα έξοδα τρέχουν και τα έσοδα λίγα. Για αυτό θέλω να ρωτήσω τα εξής:


ADVERTISEMENT

  • Υπάρχει τρόπος να έρθει στο όνομα μου;
  • Εκτός από το επίθετο δεν ξέρω πώς μπορώ να του δώσω όνομα έστω και σε  δημαρχείο αν δεν μπορεί να βαφτιστεί;
  • Πώς μπορώ να ξεμπλέξω γραφειοκρατικά;  Γιατί, εκτός από αυτά τρέχουν πρακτικά προβλήματα (όνομα, σχολείο).

Λυπάμαι αν σας κούρασα και ελπίζω να έγινα κατανοητή! Σας παρακαλώ μην φανούν τα στοιχεία μου. Θα εκτιμούσα μια βοήθεια σας καθώς, ο Παν/νιος Σύλλογος ανύπαντρων μητέρων δεν δραστηριοποιείται πια! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Θεώνη Κάδρα, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Σύμφωνα με το άρθρο 1465 ΑΚ το παιδί που γεννιέται εντός γάμου καλύπτεται από το τεκμήριο καταγωγής από γάμο. Συγκεκριμένα, το άρθρο αυτό ορίζει «Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας (τέκνο γεννημένο σε γάμο)». Δηλαδή το παιδί που γεννιέται όσο διαρκεί ο γάμος χωρίς να λυθεί ή να ακυρωθεί θεωρείται από το νόμο ως τέκνο του συζύγου της μητέρας, ανεξαρτήτως της βιολογικής πραγματικότητας. Στη δική σας λοιπόν περίπτωση, παρόλο που η έγγαμη συμβίωση είχε διακοπεί νωρίτερα και από τη σύλληψη και από τη γέννηση του τέκνου σας, το παιδί νομικά θεωρείται τέκνο του κατά νόμο συζύγου σας, διότι νομικά ήσασταν ακόμη παντρεμένοι κατά τη γέννηση του παιδιού, διότι δεν είχατε πάρει διαζύγιο ακόμη. Νομίμως δηλαδή πήρε το επώνυμο του πρώην συζύγου σας.


ADVERTISEMENT

Το νομικό αυτό τεκμήριο μπορεί να ανατραπεί μόνο αν αποδειχθεί ότι  η μητέρα δε συνέλαβε πράγματι από το σύζυγό της ή ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερό αδύνατο να συλλάβει από αυτόν, ιδίως εξαιτίας της ανικανότητας ή αποδημίας του ή επειδή δεν είχαν σχέσεις (1467ΑΚ). Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να πάψει το παιδί να έχει πατέρα τον πρώην σύζυγό σας είναι να ασκηθεί αγωγή προσβολής πατρότητας. Η συμφωνία με τον πρώην σύζυγό σας να πάρει το παιδί το δικό σας επίθετο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί το επώνυμο δεν αλλάζει με απλή συμφωνία των γονέων. Θα πρέπει δηλαδή να διαγνωστεί από το δικαστήριο ότι ο πρώην σύζυγός σας δεν είναι βιολογικός πατέρας του παιδιού σας, ώστε είτε να διαγνωστεί ότι πατέρας είναι άλλος (ο βιολογικός του πατέρας, μόνο όμως αν συμμετάσχει στη δίκη) είτε να μη διαγνωστεί ποιος είναι ο πραγματικός πατέρας και απλώς να πάρει το δικό σας επίθετο (μητρικό) κατ’ εφαρμογή του 1506ΑΚ για τα τέκνα γεννημένα εκτός γάμου, που λαμβάνουν εκ του νόμου το επώνυμο της μητέρας τους.

Γι’ αυτό λοιπόν, ο πρώην σύζυγός σας, αν κατάλαβα καλά, ορθά έκανε αγωγή προσβολής πατρότητας, με την οποία ζητά να διαταχθεί εξέταση DNA ώστε να διαπιστωθεί ότι το παιδί δεν είναι βιολογικά δικό του. Συνεπώς, είναι αναγκαία η διαδικασία αυτή για να πάψει το παιδί σας να θεωρείται τέκνο γεννημένο σε γάμο.

Διοικητικά θα μπορούσε να αλλάξει το επώνυμο, χωρίς όμως να αλλάξει και η πατρότητα, με τη διαδικασία αλλαγής επώνυμου με αίτηση στον αρμόδιο Δήμο στα μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένο, εφόσον όμως υπάρχει και η έγγραφη συναίνεση του πρώην συζύγου που θα συγκατατίθεται στην αλλαγή. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχουν σοβαροί λόγοι προβλημάτων με το ίδιο το επώνυμο του πρώην συζύγου σας, πχ να μην είναι εύηχο ή να προκαλεί γέλιο ώστε να μπορέσει ο Δήμος να το αλλάξει και να του δώσει το δικό σας.

Ως προς το κύριο όνομά του θα μπορούσατε προσωρινά μέχρι να βγει η απόφαση επί της αγωγής προσβολής πατρότητας να συμφωνήσετε με τον πρώην σύζυγό σας να σας εξουσιοδοτεί (και ότι συμφωνεί και ως προς το όνομα), ώστε να μπορέσετε να προβείτε στη βάπτιση ή στην ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο για μπορέσει να αποκτήσει το παιδί όνομα. Δυστυχώς, όσο δεν ανατρέπεται η συγγένεια με τον πρώην σύζυγό σας θα χρειάζεστε τη συναίνεσή του σε σοβαρά θέματα όπως αυτό της ονοματοδοσίας, γιατί αν και λογικά έχετε την επιμέλεια του παιδιού, το ζήτημα της ονοματοδοσίας ανήκει στη γονική μέριμνα, που αν στο συναινετικό διαζύγιο δεν ορίστηκε διαφορετικά την έχετε από κοινού.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ