fbpx

Μπορεί να με διώξει ο πρώην σύζυγος από το σπίτι του αν ξαναπαντρευτώ;

ADVERTISEMENT

“Είμαι χωρισμένη εδώ και δύο χρόνια και έχω ένα κοριτσάκι 3 ετών… Στη διάρκεια του γάμου αγοράσαμε ένα σπίτι όλο με δάνειο, το οποίο είναι και στο όνομα του πρώην συζύγου μου! Μέσω ιδιωτικού συμφωνητικου, το σπίτι αυτό μας παραχωρήθηκε ως στέγη για μένα και τι παιδί! Έχω συνεχίσει τη ζωή μου και ενδέχεται να ξανά παντρευτώ… Οι λόγοι που δεν θέλω να φύγω από το σπίτι είναι 2! Πρώτον είναι το σπίτι της κόρης μου! Εδώ όπου έκανε τα πρώτα της βήματα και εδώ που ξέρω ότι θα μεγαλώσει όμορφα με τις ανέσεις της, και δεύτερος λόγος ίσως και ανόητος, είναι το σπίτι μου! Είναι όσα εγώ έχω φτιάξει (εσωτερικά ) φτιάξει με κόπο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξης: μπορεί ο πρώην σύζυγος σε έναν επικείμενο γάμο δικό μου να μας βγάλει από το σπίτι; Και αν ναι εγώ μπορώ να του προτείνω να μας το νοικιάσει…; Δεν θέλω να αλλάξει το παιδί μου και να χάσει ακόμα και τον πιο ανόητο που λέει ο λόγος ένα μπαλκόνι όπου μπορεί να βγει να παίξει χωρίς καυσαέρια! Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

το ερώτημά σας αφορά τυχόν δικαίωμά σας για παραχώρηση σε εσάς της οικογενειακής στέγης, της οποίας είστε εξ αδιαιρέτου συγκύριοι με τον πρώην σύζυγό σας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, παραχώρηση χρήσης της οικογενειακής στέγης νοείται μόνον εφόσον υφίσταται γάμος, και για το λόγο αυτό η σχετική αξίωση προβάλλεται κατά το στάδιο της διάστασης κατά το οποίο υφίσταται ακόμη τυπικά γάμος. Μετά την οριστική λύση του γάμου (με μετάκλητη απόφαση διαζυγίου) ο κύριος του ακινήτου και πρὠην σύζυγος μπορεί να διαθέσει το ακίνητό του όπως επιθυμεί, το οποίο σημαίνει ότι ο νόμος δεν προστατεύει πλέον π.χ. την πρώην σύζυγο  που διαμένει ακόμη μέσα με τα παιδιά, όπως συμβαίνει και στην περίπτωσή σας.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Μπορώ να πάρω αναδρομικά τη διατροφή; 

Εξ όσων αναφέρετε καταλαβαίνει κανείς ότι είστε ήδη εδώ και δύο χρόνια διαζευγμένοι. Συνεπώς, δεν μπορείτε να επιδιώξετε δικαστικά την συνέχιση της παραχώρησης της οικογενειακἠς στέγης από τον σύζυγό σας και, δυστυχώς, ο εκείνος έχει το δικαίωμα να ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να σας αποβάλλει από το σπίτι παρά τους εύλογους λόγους που έχετε να συνεχίσετε να διαμένετε μέσα.

Συνεπώς, ορθά σκεφτήκατε ως λύση τη σύναψη μισθωτηρίου, όπως θα κάνατε με τον οποιοδήποτε άγνωστο τρίτο, οπότε και θα καταβάλετε στον πρώην σύζυγό σας κάθε μήνα το συμφωνημένο μίσθωμα.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ