fbpx

Μπορεί η πρώην σύζυγος του συντρόφου μου να διεκδικήσει τις οφειλόμενες διατροφές από εμένα;

| 18 Νοεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση
“Είμαι παντρεμένη με ένα κοριτσάκι 3 ετών και ο σύζυγός μου έχει άλλα δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο 6 και 10 ετών. Με την πρώην σύζυγό του οι σχέσεις είναι πολύ κακές με συνέπεια  να βρίσκονται σε συνεχή αντιδικία με μηνύσεις και κατασχετήρια από μέρους της λόγω αδυναμίας δυστυχώς να ικανοποιηθεί ολόκληρο το ποσό διατροφής που έχει επιδικαστεί. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποιο “παράθυρο” στο νόμο πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει η πρώην σύζυγος και να διεκδικήσει τις διατροφές από εμένα καθώς επίσης και τι συμβαίνει σε περίπτωση θανάτου μου στην ακίνητη περιουσία μου. Κληρονομεί μέρος της περιουσίας ο σύζυγός μου, εκτός από το παιδί μας; Ρωτάω γιατί δεν θα ήθελα να υπάρχει το ενδεχόμενο μέρος της δικής μου πειρουσίας να επέλθει στα παιδιά του μετά το θάνατό του αν αμελήσει να τα μεταβιβάσει στο δικό μας παιδί. Υπάρχει κάποια λύση;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Βρέττα


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Σχετικά με την υποχρέωση διατροφής  του ανήλικου τέκνου σε περίπτωση θανάτου του ενός γονέα ισχύουν τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1489 παρ. 1 ΑΚ,  «αν δεν υπάρχουν κατιόντες υποχρέωση διατροφής έχουν οι πλησιέστεροι ανιόντες που ενέχονται σε ίσα μέρη, αν είναι περισσότεροι στον ίδιο αριθμό».


ADVERTISEMENT

Βάσει της διατάξεως αυτής, εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου.  Εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής οι πάπποι και οι μάμμαι από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάπποι και οι προμμάμμαι από πατρική και μητρική γραμμή. Η υποχρέωσή τους είναι κατ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή.

Η ακίνητη περιουσία σας εάν δεν προβείτε στην σύνταξη διαθήκης, σύμφωνα με το νόμο θα περιέλθει με την εξ αδιαθέτου διαδοχή στον σύζυγο και στο τέκνο σας. Είναι επόμενο πως  η περιουσία του συζύγου σας μετά από  αυτό θα περιέχει και την δική σας και εάν πεθάνει  ο σύζυγος θα κληρονομήσει το τέκνο σας μαζί με τα ετεροθαλή αδέλφια της σύμφωνα με το άρθρο 1813 του ΑΚ.

Μαρία Βρέττα
Δικηγόρος
26ης  Οκτωβρίου 10
ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο : 2310 530160
Fax: 2310 530160
E-mail: info@vrettalaw.gr
Web : http://www.vrettalaw.gr/

Η κυρία Βρέττα Μαρία, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ