fbpx

Μπορεί η πρώην σύζυγος του συντρόφου μου να του απαγορεύσει να βλέπει το παιδί του επειδή έχουμε σχέση;

ADVERTISEMENT

“Έχω σχέση εδώ και περίπου οχτώ μήνες με έναν άνθρωπο χωρισμένο με ένα παιδάκι. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα παιδί δεν με ενοχλεί καθόλου, αλλά με αγχώνει. Λέγοντας με αγχώνει εννοώ ότι δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος να προσεγγίσω το παιδί χωρίς να αισθανθεί οτιδήποτε άσχημο για την ψυχολογία του. Να σημειώσω ότι ο σύντροφος μου και η πρώην γυναίκα του έχουν άσχημες σχέσεις (με την πρώην να στέλνει απειλητικά μηνύματα, να βρίζει, να ζητάει παράλογα πράγματα) και από διάφορα λογάκια του παιδιού καταλαβαίνουμε ότι ακούει άσχημα πράγματα και εκείνο. Ήθελα επίσης να ρωτήσω το εξής: επειδή το διαζύγιο τους ακόμα δεν έχει βγει, μπορεί η πρώην σύζυγος να κάνει κάτι νομικά επειδή το παιδί περνάει κάποιες ώρες μαζί μου; Μπορεί να απαγορεύσει στον σύντροφο μου να βλέπει το παιδί του επειδή έχει σχέση με εμένα; Ακόμα, επειδή λέμε να μείνουμε μαζί, είναι σωστό για το παιδί, όταν έρχεται στον μπαμπά του, να μένει στο σπίτι μου; Απαγορεύεται από το νόμο να μένει στο σπίτι μου ενώ η απόφαση του δικαστηρίου λέει ότι το παιδί θα το παίρνει η μαμά του από το σπίτι του συντρόφου μου; Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου αλλά δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω κάποια λάθος κίνηση που μπορεί να πληγώσει το παιδί. Ευχαριστώ”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Για το πώς θα χειριστείτε τη σχέση με το παιδί του συντρόφου σας, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και όλα να κυλήσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά στη νέα αυτή πραγματικότητα, θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε έναν ειδικό επιστήμονα (π.χ ψυχολόγο), ικανό να σας καθοδηγήσει.

Όσον αφορά στο νομικό σκέλος της ερώτησής σας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1520 ΑΚ., ο γονέας μετά του οποίου δε διαμένει, για οποιοδήποτε λόγο, το ανήλικο τέκνο του, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας, τα σχετικά δε με αυτή κανονίζονται ειδικότερα από το Δικαστήριο. Το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο του απορρέει από το φυσικό δεσμό του αίματος, συντελεί δε στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του τέκνου και ως εκ τούτου αποβλέπει κυρίως στο συμφέρον αυτού, με συνέπεια, η δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το παιδί του να μην μπορεί να αφαιρεθεί. Το δικαίωμα επικοινωνίας μπορεί να περιοριστεί μόνο στο μέτρο που αυτό επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο.

Εν όψει δε τούτων, η δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το γονέα, που δεν έχει μαζί του το τέκνο, ούτε και να περιορισθεί, παρά μόνο στο μέτρο που, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τούτο επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο.


ADVERTISEMENT

Ο νόμος παρέχει στον δικαιούχο γονέα τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια, αξιώνοντας να ρυθμιστεί το δικαίωμα αυτό με τακτική αγωγή, αλλά και με ασφαλιστικά μέτρα. Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, η απόφαση που ρυθμίζει την επικοινωνία μπορεί να απειλήσει με χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση εκείνον, που εμποδίζει την επικοινωνία.

Ωστόσο η καλύτερη δυνατή λύση είναι η εξεύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δύο αντιδίκων γονέων πριν από οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια, πάντα με γνώμονα το αληθινό συμφέρον του ανηλίκου τέκνου.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι το παιδί περνά κάποιες ώρες μαζί σας, ενώ δεν έχει βγει ακόμα το διαζύγιο, μπορεί η μητέρα να ζητήσει από το δικαστήριο, να μην έχετε το δικαίωμα να κρατάτε μόνη σας το παιδί, χωρίς την παρουσία του πατέρα του. Από ότι κατάλαβα οι σχέσεις των δύο γονέων και πρώην συντρόφων είναι οξυμένες και το καλύτερο θα ήταν να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Βέβαια η μητέρα του παιδιού δεν έχει κανένα δικαίωμα να δημιουργήσει εμπόδια στην προσωπική σχέση του πρώην συντρόφου της, οπότε σε περίπτωση, που καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και ισχυριστεί ότι το περιβάλλον, που ο πατέρας φιλοξενεί το παιδί τους είναι ακατάλληλο, δεν έχετε παρά να αποδείξετε το αντίθετο.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ