fbpx

Με ποιο τρόπο παύει να έχει κληρονομικό δικαίωμα στην περιουσία μου ο πρώην σύζυγος μου;

| 2 Νοεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Με αφορμή ένα πρόσφατο ερώτημα και επειδή δεν είναι ακόμη σαφές σε εμένα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Είμαι σε διάσταση με το σύζυγό μου 5 συναπτά έτη. Έχω κάνει από την αρχή κιόλας της διάστασης ασφαλιστικά μέτρα για επιμέλεια 2 ανήλικων τέκνων και διατροφή αυτών. Έχουν πλέον βγεί ακόμα και οι αποφάσεις των εν συνεχεία αγωγών. Επίσης από την αρχή (της διάστασης) έκανα διαχωρισμό ΑΦΜ και κάνω ξεχωριστή φορολογική δήλωση όλα αυτά τα χρόνια. Όμως κανένας μας δεν έχει προβεί σε αγωγή διαζυγίου. Σε περίπτωση θανάτου μου, έχει ο εν διαστάσει σύζυγός μου κληρονομικά δικαιώματα στην περιουσία μου, παρόλο που είμαστε σε διάσταση; Με ποιο τρόπο παύει να έχει κληρονομικό δικαίωμα; Αρκεί η δήλωση της διάστασης, πρέπει να έχει γίνει κατάθεση αγωγής διαζυγίου ή είναι απαραίτητο να έχει εκδοθεί η απόφαση διαζυγίου;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σύμφωνα με το άρθρο 1822 του Αστικού Κώδικα: «Το κληρονομικό δικαίωμα, καθώς και το δικαίωμα στο εξαίρετο του συζύγου που επιζεί αποκλείονται, αν ο κληρονομούμενος, έχοντας βάσιμο λόγο διαζυγίου, είχε ασκήσει την αγωγή διαζυγίου κατά του συζύγου του». Με βάση την ως άνω διάταξη, συνάγεται ότι το κληρονομικό δικαίωμα, καθώς και το δικαίωμα του συζύγου που επιζεί στο εξαίρετο (τα οικιακά αντικείμενα, έπιπλα κτλ) χάνονται όταν ο κληρονομούμενος – σύζυγος που πέθανε, είχε ασκήσει πριν το θάνατό του την αγωγή διαζυγίου κατά του συζύγου, εφόσον είχε, πάντως βάσιμο λόγο διαζυγίου. Επομένως, μόνο το γεγονός της διάστασης δεν αρκεί για να αποκλειστεί το κληρονομικό δικαίωμα του συζύγου που επιζεί.

Επομένως, εφόσον επιθυμείτε να αποκλείσετε το κληρονομικό δικαίωμα του συζύγου σας στην περιουσία σας, θα πρέπει να ασκήσετε εναντίον του αγωγή διαζυγίου.


ADVERTISEMENT

Στην διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ