fbpx

Ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για διατροφή με καλύπτει νομικά;

| 8 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα. Ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για διατροφή με καλύπτει νομικά; Μου το πρότεινε ο δικηγόρος του πρώην συντρόφου μου. Ευχαριστώ πολύ!”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από αυτά που μας περιγράφετε, δεν καθίσταται απόλυτα σαφές εάν είστε παντρεμένη ή όχι, ούτε εάν η διατροφή αφορά εσάς την ίδια ατομικά ή το/τα τέκνο/α σας. Θα πρέπει, πάντως, να γνωρίζετε ότι, σε περίπτωση υποχρέωσης καταβολής διατροφής, είναι δυνατή η κατάρτιση ιδιωτικού συμφωνητικού με το οποίο θα ρυθμίζονται ακριβώς οι όροι και το περιεχόμενο καταβολής της διατροφής. Η εν λόγω συμφωνία, σε περίπτωση έκδοσης συναινετικού δικαστηρίου, επικυρώνεται μάλιστα από το αρμόδιο Δικαστήριο, αποτελώντας τίτλο εκτελεστό, δυνάμει του οποίου μπορεί να επισπευθεί αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος του υποχρέου της διατροφής που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Ως προς το σκέλος που σας ενδιαφέρει ως επί το πλείστον, δηλαδή ως προς το ζήτημα της εξασφάλισης των εννόμων συμφερόντων σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν το συμφωνητικό δεν καταρτιστεί ενόψει της έκδοσης συναινετικού διαζυγίου (οπότε και δεν θα επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο), δεν θα αποτελεί τίτλο εκτελεστό. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον δεν καταβάλλεται από τον υπόχρεο η διατροφή, θα έχετε την δυνατότητα να αιτηθείτε την έκδοση διαταγής πληρωμής από το αρμόδιο δικαστήριο, οπότε και θα αποκτήσετε τίτλο εκτελεστό, δυνάμενη έτσι να προβείτε σε επίσπευση αναγκαστικής εκτελέσεως εις βάρος της περιουσίας του υποχρέου με σκοπό να ικανοποιηθείτε. Σε αντίθεση, πάντως, με την διατροφή που επιδικάζεται δυνάμει δικαστικής απόφασης, σε περίπτωση διατροφής που καταβάλλεται δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού δεν έχετε τη δυνατότητα να κινήσετε την ποινική διαδικασία εις βάρος του υπόχρεου που δεν καταβάλλει την διατροφή, καθώς ο νόμος απαιτεί για την στοιχειοθέτηση του σχετικού ποινικού αδικήματος (άρθρο 358 ΑΚ) να έχει αναγνωριστεί δικαστικώς η υποχρέωση διατροφής, έστω και με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση, είναι άκρως απαραίτητο να συμβουλευθείτε κάποιον δικηγόρο της επιλογής σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει πληρέστερα συνεκτιμώντας τις ειδικές συνθήκες της περίπτωσής σας και θα μπορέσει να προασπίσει αποτελεσματικά τα έννομα συμφέροντά σας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ