fbpx

Είμαι διαζευγμένη με παιδί. Εάν παντρευτούμε με τον σύντροφό μου τί κληρονομικά δικαιώματα θα έχουν τα παιδιά μας;

| 27 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καταρχήν τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο για τη σελίδα σας όσο και για το ιδιαίτερα αξιόλογο έργο που επιτελείτε! Το ερώτημα μου αφορά στο κληρονομικό δικαίωμα των μικτών οικογενειών. Είμαι χωρισμένη, έχω ένα παιδί και έχω ιδιόκτητο σπίτι από γονική παροχή. Ο σύντροφος μου με τον οποίο συζώ στο δικό του σπίτι (κληρονομιά εξ αδιαιρέτου με τα αδέλφια του), είναι επίσης χωρισμένος και έχει ένα παιδί του οποίου την επιμέλεια έχει η μητέρα.

Εάν παντρευτούμε θα υπάρχει εμπλοκή στα κληρονομικά των παιδιών μας σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συζύγων; Υπάρχουν δηλαδή περιθώρια να διεκδικήσει ο μέλλον σύζυγος το δικό μου σπίτι από το παιδί μου ή και το αντίστροφο αν δεν υπάρξει διαθήκη; Επίσης, εν απουσία διαθήκης, η όποια περιουσία αποκτήσουμε μετά το γάμο πως θα μοιραστεί στον ζώντα σύζυγο και τα δύο παιδιά μας;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Η τέλεση νόμιμου γάμου συνεπάγεται –μεταξύ ἀλλων- και την θεμελίωση κληρονομικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του κληρονομικού δικαίου, ο επιζών σύζυγος λογίζεται ως κληρονόμος με ποσοστό ¼ επί της κληρονομιαίας περιουσίας, ενώ το παιδί ή τα παιδιά του θανόντος συζύγου καλούνται ως κληρονόμοι με ποσοστό ¾ επί της κληρονομιαίας περιουσίας. Αυτά ισχύουν, εφόσον δεν υπάρχει διαθήκη και, συνεπώς, ισχύει η λεγόμενη εξ αδιαθέτου (δηλαδή η εκ του νόμου προβλεπόμενη) διαδοχή. Ο σύντροφός σας, δηλαδή, φυσικά και θα έχει μετά την τέλεση του γάμου νόμιμο κληρονομικό δικαίωμα. Ακόμη και εάν επιχειρήσετε να τον αποκλείσετε από το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμά του μέσω διαθήκης, και πάλι έχει το δικαίωμα της νόμιμης μοίρας, θα δικαιούται δηλαδή να διεκδικήσει από το παιδί σας το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας του, δηλαδή ποσοστό 1/8 επί της κληρονομιαίας περιουσίας.


ADVERTISEMENT

Προκειμένου, λοιπόν, να μην μπορεί ο σύζυγος να διεκδικήσει μετά θάνατον κάποιο περιουσιακό στοιχείο, και εν προκειμένω, το ιδιόκτητο σπίτι σας, μία ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να μεταβιβάσετε το ακίνητο αυτό εν ζωή στο παιδί σας με συμβόλαιο γονικής παροχής. Διαφορετικά θα βρεθεί μετά θάνατόν το παιδί σας συγκύριος με τον επιζώντα σύζυγό σας, όπως ήδη προανέφερα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν αντίστοιχα και στην περίπτωση θανάτου του συζύγου σας, δηλαδή θα βρεθείτε εσείς συγκληρονόμος μαζί με το δικό του παιδί.

Όσον αφορά το έτερο υποερώτημά σας, εφόσον υπάρχει επαύξηση της περιουσίας του θανόντος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου και ο επιζών σύζυγος είχε συμβάλει στην επαύξηση αυτή, τότε ο τελευταίος μπορεί να διεκδικήσει από τους κληρονόμους το ποσό της δικής του συμβολής στην επαύξηση της περιουσίας, υπολογιζόμενο επί τη βάσει της κληρονομικής τους μερίδας. Συνεπώς, τα παιδιά εμπλέκονται μετά θάνατον και σε τυχόν αξίωση του επιζώντος συζύγου για συμμετοχή στα αποκτήματα.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Η κυρία Ζωή Παυλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ