fbpx

Καθυστερώ 10 μέρες να της βάζω διατροφή και με απειλεί με μηνύσεις. Μπορώ να ρίξω το κόστος;

| 21 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

“Καλησπερα εχω χωρισει με την πρωην γυναικα μου εδω και 5 χρονια. Μετά από αλεπάλληλα δικαστήρια καταλήξαμε να της δίνω 250 ευρώ το μήνα και άλλα 100 ευρώ από παλιά αναδρομικά. Η μηνιαία διατροφη ειχε οριστει καθε 5 του μηνα. Δυσκολεύομαι πλεον παρα πολυ να τις δίνω τα χρηματα αυτα λογω της δυσκολης οικονομικης κρισης που ζουμε.Εργαζομαι ως οδηγος ταξι και τα φέρνω πολυ δυσκολα βολτα). Αντι για την συγκεκριμενη ημερομηνια που εχει ορισει το δικαστήριο, της τα βαζω 10 μερες αργοτερα δηλαδη καθε 15 του μηνα.

Η κυρία αυτη με παιρνει τηλέφωνο και συνεχως με απειλει με μηνύσεις και δικαστηρια. Μπορώ να αλλάξω την ημερομηνια της διατροφης; Επίσης μπορώ να ρίξω το κόστος της διατροφής; Η κόρη μου είναι 8 χρονών και στην ουσια μεγαλωνει με την πρωην πεθεραμου. Τη πρώην σύζυγό μου την ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα. Σας ευχαριστω πολυ”.


ADVERTISEMENT

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Το ποσό και ο τρόπος καταβολής της διατροφής ορίζονται αφ’ ενός από τη σχετική δικαστική απόφαση και αφ’ ετέρου από τις διατάξεις του ΑΚ. Με βάση τις πληροφορίες που μας δίνετε, το ποσό της διατροφής που καταβάλλετε αφορά στο ανήλικο παιδί σας, δικαίωμα το οποίο κατ’ αρχήν έχει, μέχρι να ενηλικιωθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα άρθρα 1494 και 1496 ΑΚ, σαφώς μπορείτε με αίτησή σας στο Δικαστήριο, να ζητήσετε να μεταρρυθμιστεί η υπάρχουσα δικαστική απόφαση και να αλλάξετε την ημερομηνία καταβολής και το ποσό της διατροφής, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και της δυσκολίας της δικής σας να αντεπεξέλθετε στις καταβολές.


ADVERTISEMENT

Θα πρέπει όμως να αποδείξετε ότι αντιμετωπίζετε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σημαντική πτώση των όρων διαβίωσής σας και των εισοδημάτων σας, ούτως ώστε να υφίσταται σοβαρός λόγος μείωσης του ποσού. Το αίτημά σας ισχυροποιείται εάν αποδείξετε ότι η πρώην σύζυγός σας μπορεί να εργαστεί αλλά δεν το επιθυμεί ή ότι στην ουσία εκμεταλλεύεται προς ίδιον όφελος τα χρήματα που εσείς καταβάλλετε για την κόρη σας ή ότι οι απολαβές από την εργασία της είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν περαιτέρω τις ανάγκες του τέκνου, την ίδια στιγμή που εσείς αδυνατείτε. Κι αυτό διότι ο νόμος υποχρεώνει την από κοινού υποχρέωση διατροφής του τέκνου, και όχι την μονομερή, εις βάρος του ενός γονέα, κάλυψη των αναγκών του.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ