fbpx

Κάναμε αποποίηση κληρονομιάς λόγω χρεών. Έπρεπε να μείνουμε στο σπίτι του πατέρα μου ή κάναμε καλά που φύγαμε;

| 24 Οκτωβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Πρίν 2ο μέρες απεβίωσε ο πατέρας μου και προχωρήσαμε με τη μητέρα μου σε αποποίηση κληρονομιάς λόγω χρεών (στεγαστικό δάνειο) και ενός ακόμη ποσού οφειλής που είχε ο πατέρας μου προς το δημόσιο. Αδυνατούσαμε να τα πληρώσουμε επειδή η μητέρα μου παίρνει μικρή σύνταξη και εγώ έμεινα άνεργος. Θέλω να ρωτήσω γιατί ακούω διάφορα: Μετά την αποποίηση, εμείς έπρεπε να μείνουμε στο σπίτι ή κάναμε καλά που φύγαμε και νοικιάσαμε άλλο; Άλλοι λένε ότι βιαστήκαμε να φύγουμε άλλοι ότι καλά κάναμε γιατί είναι παράνομο να μένεις σε ξένο σπίτι λόγω αποποίησης και κυρίως επειδή δεν ξέρουμε πότε θα κινηθεί η τράπεζα εναντίον μας. Εμείς λοιπόν επιλέξαμε να φύγουμε έτσι ώστε να μην μας βρούν μέσα οι δικαστικοί κλητήρες και χάσουμε τα πράγματά μας. Τί ισχύει τελικά;»


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»

Σύμφωνα με το άρθρο 1856 ΑΚ, «αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομιά, η επαγωγή σε εκείνον που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε και η κληρονομιά επάγεται σε εκείνον που θα είχε κληθεί, αν αυτός που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατά τον χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου.

Σύμφωνα με το άρθρο 1824 ΑΚ, «Αν κατά την επαγωγή της κληρονομίας δεν υπάρχει ούτε συγγενής από εκείνους που καλούνται κατά νόμο, ούτε σύζυγος του κληρονομούμενου, ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος καλείται το Δημόσιο.»


ADVERTISEMENT

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η μητέρα σας και εσείς αποποιηθήκατε την κληρονομία του πατέρα σας και δεν υπάρχει άλλος συγγενής στον οποίο αυτή να περιέρχεται (δηλαδή δεν υπάρχουν εγγόνια , ή αδέλφια του πατέρα σας κ.λ.π) τότε κληρονόμος καλείται το Δημόσιο .

Επομένως από τη στιγμή που αποποιηθήκατε την κληρονομία και το σπίτι ήταν στο όνομα του πατέρα σας, αυτό πράγματι δεν σας ανήκει πλέον. Το πόσο γρήγορα ή αργά θα κινηθεί το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αποδεχθεί την κληρονομία αυτή  είναι ένα θέμα διαδικαστικό στο οποίο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email:s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr

Η κυρία Σοφία Βλάχου Ζουνέλη, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ