fbpx

Ισχύει ότι από ένα ποσό και κάτω δεν υποχρεούται πια να δίνει διατροφή ο πρώην σύζυγος;

ADVERTISEMENT

“Καλημέρα σας. Είμαι διαζευγμένη εδώ και τρία χρόνια και έχω δυο ανήλικα παιδιά. Στο συναινετικό διαζύγιο που υπέγραψα με τον πρώην σύζυγο μου – και μετά από πολλή πίεση εκ μέρους του – συμφώνησα για 250 ευρώ διατροφή και για τα δυο παιδιά. Αυτό το τήρησε για τους τρεις πρώτους μήνες και έκτοτε μου λέει ότι “δεν έχει” και δεν δίνει τίποτα. Πρόσφατα άρχισαν να με ενοχλούν από την τράπεζα στην οποία έχει επαγγελματικό δάνειο στο οποίο είμαι εγγυήτρια, γιατί δεν πληρώνει. Είναι γιατρός στο επάγγελμα, διατηρεί και υπάλληλο, αλλά μόλις τώρα, έμαθα ότι δήλωσε καθαρό εισόδημα μόλις 8000 ευρώ. Ισχύει ότι από ένα ποσό και κάτω δεν υποχρεούται πια να δίνει διατροφή; Κι αν ναι, ποιο είναι αυτό το ποσό; Από την τράπεζα μπορώ με κάποιο τρόπο να απεμπλακώ ή κινδυνεύει το σπίτι που μένουμε το οποίο μου ανήκει; Μπορώ να κάνω οτιδήποτε αλλά να μην μπλέξω με δικαστήρια και δικηγόρους;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

καταρχήν ως προς το πρώτο υποερώτημά σας αναφορικά με την διατροφή ισχύουν τα εξής:

Με το νόμο 4055/2012, ο οποίος τροποποίησε και την διάταξη του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα για την διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου (με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας), μπορούν οι σύζυγοι (προαιρετικά) να συμπεριλάβουν στην συμφωνία τους, πέραν των θεμάτων της επιμέλειας και της επικοινωνίας τους με τα τέκνα, των οποίων η ρύθμιση ήταν ανέκαθεν εκ του νόμου υποχρεωτική, και ζητήματα που ρυθμίζουν τη διατροφή των τέκνων τους.


ADVERTISEMENT

Το Δικαστήριο κηρύσσει τη λύση του γάμου και επικυρώνει αυτές τις συμφωνίες (για επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή). Η οριστική απόφαση αποτελεί τίτλο εκτελεστό (άρθρο 1441 παρ. 2 εδ. γ᾽Α.Κ.), το οποίο σημαίνει ότι, εφόσον αυτή αθετείται από τον υπόχρεο-γονέα, τότε ο δικαιούχος-γονέας έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ικανοποίηση της αξίωσης διατροφής με όλα τα νόμιμα μέσα της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατάσχεση σε κινητή και ακίνητη περιουσία, στον μισθό, στην σύνταξη, σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο φέρεται δικαιούχος ο υπόχρεος-γονέας κ.α.

Με βάση τα δεδομένα που παραθέτετε πιθανολογώ ότι το συναινετικό διαζύγιο που εκδόθηκε προ τριετίας στην περίπτωσή σας, καταλαμβάνεται από τις νέες ρυθμίσεις και, συνεπώς, η διάταξη για την διατροφή των 250,00 Ευρώ που συμφωνήσατε μπορεί να εκτελεστεί σε βάρος του πρώην συζύγου σας με όλα τα νόμιμα μέσα που περιέγραψα ενδεικτικά παραπάνω. Σε περίπτωση που το διαζύγιό σας δεν εξεδόθη σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τότε η διάταξη για την διατροφή που συμπεριελήφθη στη συμφωνία δεν έχει δεσμευτική αξία για τον πρώην σύζυγό σας, και, ως εκ τούτου, θα σας συνιστούσα άμεσα να προβείτε στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων διατροφής, εφόσον επείγεστε, ή διαφορετικά μόνον στην κατάθεση αγωγής διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συμφωνία για την διατροφή στα πλαίσια της έκδοσης συναινετικού διαζυγίου –ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορεί να εκτελεστεί σε βάρος του πρώην συζύγου σας- έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή ο νόμος δεν σας απαγορεύει στο μέλλον (ακόμη και στο άμεσο) να ζητήσετε διαφορετική ρύθμιση, δηλαδή διαφορετικό ύψος διατροφής, με σχετική αγωγή.

Όπως πολλάκις έχει ειπωθεί, οι γονείς έχουν αμοιβαία υποχρέωση διατροφής έναντι των τέκνων τους. Η υποχρέωση διατροφής προϋποθέτει αφενός την απορία του δικαιούχου και αφετέρου την ευπορία του υπόχρεου. Επομένως, στη δίκη διατροφής είναι σημαντική η εξακρίβωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των διαδίκων. Στο έργο αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλές κριτήριο (ούτε και αποτελεί δικαστικό τεκμήριο) το εισόδημα που δηλώνεται σε φορολογικές δηλώσεις, εφόσον αυτές δεν έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κατά την κοινή πείρα, τα δηλωθέντα προς φορολόγηση εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών υπολείπονται σημαντικά των πράγματι κτηθέντων κατά τη διάρκεια της φορολογικής χρήσης, και τούτο το γνωρίζουν και τα Δικαστήρια, όπως αποδεικνύεται συχνά από το σκεπττικό των αποφάσεων.

Έτσι, και στην περίπτωσή σας το εισόδημα των 8.000,00 Ευρώ που δηλώνει ο πρώην σύζυγός σας πιθανώς και να παραβλεφθεί παντελώς από το Δικαστήριο ως ανακριβές, καθώς θα λάβει υπόψη άλλα –πλήρως αντιφατικά – δεδομένα (π.χ. λοιπή περιουσιακή κατάσταση, απασχόληση υπαλλήλου κ.λπ.), τα οποία μαρτυρούν μία μάλλον καλή οικονομική κατάσταση του ιατρού πρώην συζύγου σας.

Ως προς το δεύτερο υποερώτημά σας αναφορικά με το επαγγελματικό δάνειο, θα σας συνιστούσα να προσφύγετε στα δικαστήρια, προκειμένου να υπαχθείτε στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από το εάν θα πράξει το ίδιο και ο πρώην σύζυγός σας και οφειλέτης. Οι εγγυητές έχουν το αυτόνομο δικαίωμα υπαγωγής τους στον εν λόγω νόμο με ξεχωριστή αίτησή τους που μπορούν να καταθέσουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, διαφορετικά μένουν έκθετοι σε περίπτωση κατάσχεσης της περιουσίας τους από την Τράπεζα. Με την ρύθμιση αυτή θα καταφέρετε να προστατεύσετε την ιδιοκτήτη κατοικία σας, στην οποία διαμένετε με τα τέκνα σας, εφόσον βέβαια πληρούνται και κάποιες άλλες προϋποθέσεις του νόμου, οι οποίες δεν δύνανται να αναλυθούν εδώ χωρίς περισσότερα δεδομένα.

Συμπερασματικά, δεν φαίνεται να μπορείτε να αποφύγετε την εμπλοκή σας με την Δικαιοσύνη.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ