fbpx

Τί εργασιακά δικαιώματα αποκτά η νέα μου σύζυγος; Πρέπει να υιοθετήσει τα παιδιά μου;

| 22 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Είμαι χήρος πατέρας δύο παιδιών ηλικίας 5 και 13 ετών. Πρόκειται να προβώ σε δεύτερο γάμο, και με τη σύζυγο που εργάζεται στον δημόσιο τομέα σκεφτόμαστε να γίνει και πράξη υιοθεσίας αργότερα. Προς το παρόν όμως, μας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα που αποκτούνται μόνο με την πράξη του γάμου. Κατά το άρθρο 1518 ΑΚ «η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του». Πρακτικά θα ασκούμε κοινή επιμέλεια στα παιδιά, και επιπροσθέτως γνωρίζω ότι μετά τον γάμο θα πάψω να είμαι μονογονέας. Η ερώτηση λοιπόν είναι, αν μόνο με τον γάμο η σύζυγος αποκτά εργασιακά δικαιώματα, (άδεια για σχολική παρακολούθηση, επίδομα τεκνών κτλ) και πως αυτό αποδεικνύεται στη δημόσια υπηρεσία. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την οποιαδήποτε απάντηση.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ φίλε,

Σε περίπτωση ανηλίκου τέκνου γεννημένου σε γάμο, και οι δύο γονείς ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου. Εάν ωστόσο η γονική μέριμνα παύσει λόγω θανάτου, κήρυξης σε αφάνεια ή έκπτωσης του ενός γονέα, η γονική μέριμνα ασκείται αποκλειστικά από τον άλλο γονέα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωσή σας, ασκείτε αποκλειστικά την γονική μέριμνα των ανηλίκων τέκνων σας. Αυτό δεν θα μεταβληθεί εάν τελέσετε δεύτερο γάμο και, επομένως, θα εξακολουθήσετε μόνο εσείς να ασκείτε την γονική μέριμνα των ανηλίκων τέκνων σας, τμήμα της οποίας είναι και η επιμέλειά τους.

Ενόψει των ανωτέρω, η απάντηση που προσήκει στο ερώτημά σας, είναι ότι η νέα σύζυγός σας δεν θα αποκτήσει κανένα δικαίωμα με μόνη την τέλεση του γάμου, και θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει υιοθεσία σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που εισάγει ο Αστικός Κώδικας.


ADVERTISEMENT

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ