fbpx

Η κόρη μου θέλει να κοιμάται στο δωμάτιο που κοιμάμαι με τον σύντροφό μου. Τί να κάνω;

| 12 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

«Έχω χωρίσει εδώ και 3 χρόνια. Με τον πρώην σύζυγο μου έχουμε μια καλή σχέση με σκαμπανεβάσματα αλλά καλή. Χωρίς τσακωμούς και να εντάσεις κυρίως μπροστά στο παιδί. Εγώ έχω δημιουργήσει μια άλλη σχέση με ένα καλό παιδί. Ενδιαφέρεται για την κόρη μου η οποία είναι 5 1/2 ετών τώρα. Έχουν μεταξύ τους μια καλή σχέση. Παίζουν, φωνάζουν, τσακώνονται μερώνουν αλλά είναι καλά μεταξύ τους. Κανείς δεν κάνει ουσιαστικά παράπονα. Το μόνο που έχουμε ως πρόβλημα είναι ο βραδινός ύπνος.
Αν και η κόρη μου έχει δικό της δωμάτιο κάθε νύκτα έρχεται στο δικό μας. Και λόγω του ανήσυχου ύπνου της, μένουμε άυπνοι και αυτό προκαλεί μικρο-εντάσεις μεταξύ των τριών μας. Γιατί το μωρό λέει το δωμάτιο είναι της μαμάς μου και εκείνος της λέει τότε εγώ θα πάω στο δικό σου. Και τότε έχουμε κλάματα. Όταν της μίλησα μου είπε ότι δεν κοιμάται στο κρεβάτι της γιατί νοιώθει μοναξιά. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω για να μένει στο κρεβάτι της; Τι να της πώ;  Μέχρι και τηλεόραση σκέφτομαι να της βάλω. Είναι σωστό; ».

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, κυρία Μαρία Γιαλούρη


ADVERTISEMENT

Ο ύπνος καθώς καταλαμβάνει  το 1/3 της ζωής του ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ανάπτυξη των νεογνών και βρεφών, παιδιών και εφήβων. Είναι αλήθεια ότι την πλειονότητα των γονέων προβληματίζει και ανησυχεί  η «δραστήρια…. νυχτερινή ζωή» των παιδιών, που αναστατώνει όλα τα μέλη της οικογένειας.

«Η κόρη σας από πότε έχει ξεκινήσει να θέλει να κοιμάται στο δωμάτιο σας», «θυμάστε να υπάρχει και πριν το χωρισμό σας αυτή η συμπεριφορά της;», «κοιμόσασταν  μαμά και κόρη μαζί;».

Αν δηλαδή η κόρη σας είχε ήσυχο ύπνο θα δεχόσασταν να κοιμηθεί μαζί σας; Ο προβληματισμός σας είναι ότι κοιμάται μαζί σας, ή ότι κοιμάται ανήσυχα μαζί σας ή ότι φαίνεται να ενοχλείται ο σύντροφος σας από αυτή τη συνήθεια ύπνου;


ADVERTISEMENT

Είναι σημαντικό να γυρίσετε πίσω με το μυαλό σας, και να δείτε το χρονικό αυτής της συμπεριφοράς που όπως λέτε προκαλεί εντάσεις και αναστατώνει την ήρεμη μεταξύ σας σχέση.

Οι δυσκολίες στον ύπνο των παιδιών που εμφανίζονται συχνότερα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους σχετίζονται με την έναρξη και τη διατήρηση του ύπνου. Συγκεκριμένα, οι γονείς  παιδιών προσχολικής ηλικίας βιώνουν ως ιδιαίτερα δύσκολη  την έναρξη του ύπνου καθώς τα παιδιά έχουν έντονη άρνηση να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους,

Στις δυσκολίες έναρξης και διατήρησης του ύπνου ανήκει η δυσκολία-άρνηση του παιδιού να αποκοιμηθεί, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πρώιμη αφύπνιση, οι παιδικοί εφιάλτες και η ημερήσια υπνηλία. Αφού το παιδί αποκοιμηθεί, κάποιες φορές ακολουθεί το επόμενο «κεφάλαιο» του ύπνου καθώς το παιδί ξυπνά φοβισμένο μια ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για διάφορους λόγους (φόβος από κάποιο όνειρο, τρόμος από κάποιο θόρυβο, αίσθηση πείνας ή δίψας).

Επίσης,τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ταλαιπωρούνται από τους γνωστούς παιδικούς εφιάλτες που αρχίζουν στην ηλικία των 2 ετών και κορυφώνονται στην ηλικία των 3-4 ετών. Οι παιδικοί εφιάλτες οφείλονται στην αδυναμία των παιδιών αυτής της ηλικίας να κατανοήσουν το πραγματικό από το φανταστικό και συνδέονται με τα βιώματα της καθημερινής τους ζωής. Τα παιδιά ξυπνούν φοβισμένα από τους εφιάλτες, τους οποίους είναι ικανά να διηγηθούν την επόμενη ημέρα.  Κάποια παιδιά ξυπνούν τις πρώτες πρωινές ώρες και αδυνατούν να αποκοιμηθούν ξανά με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκουραστεί επαρκώς και να νυστάζουν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να θυμάστε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που μπορούν να αποφασίσουν πότε είναι καλό για το παιδί να πάει για ύπνο και αν χρειάζεται να κοιμηθεί μαζί τους. Χρειάζεται οι γονείς  να κοιτάξουν και τί ανάγκες έχει η οικογένεια μαζί με όλα τα μέλη της και ότι αποφασίσουν να παραμείνουν σταθεροί  γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ένα σωστό ρυθμό ύπνου. Σίγουρα δεν αποτελεί ενδεδειγμένη συμπεριφορά για ένα παιδί να καθορίζει τους ρυθμούς της οικογένειας μέσω του ύπνου του και αποφάσιζε τί θα συμβεί κάθε βράδυ .

Μερικές ενδεικτικές τεχνικές για έναν ήσυχο ύπνο:

● Να έχετε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα για τη διαδικασία του ύπνου αλλά και σταθερό ωράριο.

●Κατα το καθημερινό  πρόγραμμα του ύπνου καλό είναι να αποκοιμάται μόνο του,έτσι ώστε αν ξυπνήσει το βράδυ θα μπορέσει πιο εύκολα να  αποκοιμηθεί χωρίς την παρέμβαση του γονέα.

● Προσπαθώντας  να αποκοιμηθεί το παιδί ενδέχεται να σηκώνεται από το κρεβάτι. Εξοπλιστείτε με υπομονή και με ήρεμες κινήσεις βοηθήστε το να επιστρέψει στο κρεβάτι του .

● Στα νυχτερινά καλέσματα  του παιδιού που μπορεί να συνοδεύονται από κλάμα καθησυχάστε το, και  μιλήστε του με ήρεμο τόνο.

Τέλος η επιθυμία των παιδιών να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών,αποτελεί κοινή απόφαση της οικογένειας και σε αυτή θα πρέπει να παραμείνουν σταθεροί οι γονείς.

Μαρία Γιαλούρη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο, 210- 6613792
Κινητό:6948.083.055
E-mail: mgialourh@gmail.com

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ