fbpx

Η κόρη μου είναι έγκυος και κινδυνεύει από τον πρώην σύντροφο της. Πώς μπορώ να τη προστατέψω νομικά;

| 17 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας. Η κόρη μου έμεινε έγκυος από τον επί δυο χρόνια σύντροφό της με τον οποίο συζούσε. Μετά την ανακοίνωση δέχτηκε λεκτική επίθεση από τη μητέρα του με χυδαιότητες και προσβολές. Εκείνος ενώ στην αρχή φάνηκε να την υποστηρίζει κατόπιν προχώρησε σε προσβολές και απειλές εναντίον της κόρης μου και εμένα προσωπικά, λέγοντας ότι θα διεκδικήσει δικαστική αναγνώριση του τέκνου και εάν το παιδί δεν είναι δικό του θα δούμε τι θα πάθουμε κλπ. Όλα αυτά ενώ εμείς του είχαμε εξ αρχής δηλώσει ότι δεν έχουμε καμία απαίτηση από αυτόν. Το ζήτημα είναι ότι η κόρη μου κάτω από αυτές τις συνθήκες κινδυνεύει τόσο η ίδια όσο και το έμβρυο που κυοφορεί. Την εγκυμοσύνη την αντελήφθη σε προχωρημένο στάδιο και δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε την έκτρωση. Πώς μπορώ να την προστατέψω καθώς και το παιδί που θα γεννηθεί από αυτούς τους ανθρώπους; Τι δυνατότητες μου δίνει ο νόμος ώστε το παιδί να μην έχει επαφή μαζί τους; Βοηθήστε με σας παρακαλώ. Ευχαριστώ”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Εφόσον η κόρη σας δέχθηκε λεκτική επίθεση από την μητέρα του πρώην συντρόφου της, αλλά και από τον ίδιο, μπορεί να υποβάλει εναντίον τους έγκληση εντός τριών (3) μηνών από την ημέρα που συνέβη το γεγονός για εξύβριση και απειλή. Με την υποβολή της έγκλησης, για την οποία είναι απαραίτητη και η πληρωμή του παραβόλου των 100 ευρώ, θα επιληφθεί της υπόθεσης ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημμελειοδικών, ο οποίος, εφόσον κρίνει ότι υφίστανται επαρκείς ενδείξεις ενοχής, θα παραπέμψει την υπόθεση στο ακροατήριο, ώστε να δικαστούν ως κατηγορούμενοι ο πρώην σύντροφος της κόρης σας και η μητέρα του. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για διαδικασία χρονοβόρα, περισσότερο ενδεδειγμένη κρίνεται η εκ μέρους της κόρης σας κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης (άρθρο 731 ΚΠολΔ).

Ειδικότερα, η κόρη σας θα εκθέτει στην αίτησή της τα περιστατικά που έλαβαν χώρα και τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύει από τον πρώην σύντροφό της και θα αιτείται να εκδοθεί απόφαση από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο), με την οποία θα απαγορεύεται στον πρώην σύντροφό της να την πλησιάζει και να επικοινωνεί με οποιονδήποτε τρόπο μαζί της, απειλώντας μάλιστα εις βάρος του χρηματική ποινή σε περίπτωση που παραβιάσει το διατακτικό της απόφασης.


ADVERTISEMENT

Από την άλλη μεριά, ως προς το παιδί που θα γεννήσει η κόρη σας, από τη στιγμή που η κόρη σας και ο πρώην σύντροφό της δεν είναι παντρεμένοι, το παιδί από νομική άποψη δεν θα έχει πατέρα. Για να αποκτήσει νομικά πατέρα, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 1475 ΑΚ. Ωστόσο, για την αναγνώριση του τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του από τον πατέρα του, είναι απαραίτητη και η συναίνεση της μητέρας του. Χωρίς την τελευταία, δεν είναι δυνατή η εκούσια – συμβολαιογραφική αναγνώριση του τέκνου και, ακόμη και αν λάβει χώρα, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα για το τέκνο.

Σύμφωνα, όμως, με την ορθότερη άποψη, η μητέρα μπορεί να αρνηθεί να παρέχει τη συναίνεσή της στην αναγνώριση του τέκνου, μόνον εφόσον προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται για τον αληθινό – βιολογικό πατέρα του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εφόσον η μητέρα αρνείται να συναινέσει στην αναγνώριση του τέκνου, ο πατέρας έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την δικαστική αναγνώριση του παιδιού εντός δύο (2) ετών από τότε που η μητέρα αρνήθηκε να συναινέσει (άρθρα 1479 παρ. 1 και 1483 ΑΚ), αποδεικνύοντας ότι το παιδί είναι δικό του.

Ενόψει των ανωτέρω, ακόμη και αν η κόρη σας αρνηθεί να παρέχει τη συναίνεσή της στην αναγνώριση του τέκνου που θα γεννηθεί από τον πρώην σύντροφο της, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αναγνώρισης, ισχυριζόμενος ότι το τέκνο είναι δικό του, γεγονός που θα πρέπει να αποδείξει στην δίκη που θα λάβει χώρα. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, εφόσον το παιδί είναι πραγματικά δικό του, δεν έχετε πολλές δυνατότητες, καθώς το δικαστήριο θα δεχτεί την αγωγή του, εκδίδοντας σχετική απόφαση, δια της οποίας το τέκνο θα εξομοιωθεί νομικά με τέκνο γεννημένο σε γάμο, επέχοντας απέναντι στον πατέρα του όλα τα δικαιώματα που θα είχε, εφόσον είχε γεννηθεί εντός γάμου (άρθρο 1484 ΑΚ).

Εφόσον, πάντως, ο πατέρας του παιδιού κινήσει την ανωτέρω διαδικασία και πετύχει την δικαστική αναγνώριση του τέκνου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, από τη στιγμή που το τέκνο γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του και αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων, η γονική του μέριμνα θα ανήκει καταρχήν στην μητέρα του. Με την αναγνώριση, ο πατέρας θα αποκτήσει, βέβαια, και αυτός την γονική μέριμνα, ωστόσο θα μπορεί να την ασκεί μόνο εάν έπαψε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν η τελευταία αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους (άρθρο 1515 ΑΚ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κόρη σας θα είναι αυτή που θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που αναφέρονται στην επιμέλεια του τέκνου, την διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του και μόνον εφόσον για κάποιον λόγο η κόρη σας αδυνατεί (λ.χ. λόγω πολύ σοβαρής ασθένειας ή λόγω θέσης της υπό δικαστική συμπαράσταση) θα μπορεί ο πρώην σύντροφός της και πατέρας του τέκνου να προβεί στις ενέργειες που αποτελούν περιεχόμενο του καθήκοντος γονικής μέριμνας του τέκνου.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα ανωτέρω, στην περίπτωση που το τέκνο αναγνωριστεί δικαστικά από τον πρώην σύντροφο της κόρης σας, ο τελευταίος θα έχει δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό (άρθρο 1520 ΑΚ). Το ίδιο δικαίωμα έχουν εκ του νόμου και οι παππούδες του. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες του δικαιώματος επικοινωνίας ρυθμίζονται από το δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει για τον χρόνο, την συχνότητα και τον τόπο της επικοινωνίας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το συμφέρον του τέκνου.

Στην περίπτωση, επομένως, που η μητέρα του τέκνου θεωρεί ότι υφίστανται σοβαροί λόγοι, υπό τη συνδρομή των οποίων δεν θα πρέπει να επιτραπεί η επικοινωνία του τέκνου με τον πατέρα και τους παππούδες του, θα πρέπει να τους εκθέσει στο δικαστήριο, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει για την ειδικότερη ρύθμιση των προϋποθέσεων επικοινωνίας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ