fbpx

Η κοπέλα μου είναι ανήλικη και περιμένουμε παιδί. Πρέπει να δώσει εισαγγελέας την έγκριση του για να την παντρευτώ;

| 9 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας! Εδώ και δύο χρόνια έχω σχέση με μια κοπέλα, και μας έχει προκύψει εγκυμοσύνη. Η κοπέλα μου είναι ανήλικη (17), και εγώ 23 ετών. Οι γονείς της γνωρίζουν και για την σχέση μας, καθώς και για την εγκυμοσύνη. Θα ήθελα να μάθω, αν δεν υπάρξει γάμος θα μπορέσει το παιδί που περιμένουμε να πάρει το επίθετο μου; Και αν ναί, ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω; Επίσης θα ήθελα να ξέρω, αν κάνω γάμο με αυτή την κοπέλα, πρέπει να δώσει εισαγγελέας την έγκριση του; Υπάρχει περίπτωση να γνωρίζετε τι κόστος έχει αυτή η διαδικασία; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Κατά το άρθρο 1506 του Αστικού Κώδικα, το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του, παίρνει το επώνυμο της μητέρας του, δεδομένου ότι ο δεσμός συγγένειας μητέρας και παιδιού δημιουργείται ήδη με τη γέννηση του. Εφόσον, όμως, επιθυμείτε να έχει το δικό σας επώνυμο, έχετε δύο επιλογές:
α) Να επισπεύσετε τη διαδικασία έκδοσης άδειας από το δικαστήριο, για την τέλεση του γάμου με την ανήλικη, προς το παρόν, σύντροφο σας, όπως ρητά ορίζει το άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα, προκειμένου το παιδί να γεννηθεί εντός γάμου, οπότε και τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα το σύζυγο της μητέρας, δηλαδή εσάς (τέκνο γεννημένο σε γάμο), κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1465 του Αστικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1350, το δικαστήριο αποφασίζει να επιτρέψει το γάμο των μελλονύμφων εκ των οποίων έστω και ένας είναι ανήλικος, εφόσον τους ακούσει, συνεκτιμήσει την γνώμη των προσώπων που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου και εξετάσει ότι συντρέχει επιβεβλημένος σπουδαίος λόγος. Η θετική κρίση του δικαστή για το γάμο και η μεταγενέστερη αυτής γέννηση του παιδιού σας έχει ως αποτέλεσμα, το παιδί που θα γεννηθεί να μπορεί να δηλωθεί στο ληξιαρχείο με το δικό σας επώνυμο.
β) Εάν δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της ανωτέρω δικαστικής διαδικασίας πριν τη γέννηση του τέκνου σας, τότε σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να προβείτε σε εκούσια αναγνώριση του παιδιού που θα γεννηθεί χωρίς γάμο, υπό την προϋπόθεση ότι συναινεί και η μητέρα.  Η αναγνώριση του παιδιού από εσάς μπορεί να γίνει με σχετική δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου, όπως πρέπει να δίδεται και η συναίνεση της μητέρας. Οι δηλώσεις αναγνώρισης και συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία, ενώ ανάκληση αυτών δεν είναι ισχυρή, βάσει του άρθρου 1476 του Αστικού Κώδικα. Επίσης μέσω της αναγνώρισης, το τέκνο επέχει θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και συγγενείς τους.

Αν ο πατέρας του τέκνου αναγνωρίσει, χωρίς ταυτόχρονα να τελεστεί και γάμος των γονέων του, το τέκνο, οι γονείς του έχουν δικαίωμα, μέσα σε ένα έτος από την αναγνώριση, να προσθέσουν με δήλωση στο ληξίαρχο, στο ως τότε επώνυμο του τέκνου το επώνυμο του πατέρα. Στην περίπτωση που την ως άνω δήλωση την κάνουν και οι δύο γονείς του τέκνου, τότε το επώνυμο του τέκνου μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα.

Ως προς το κόστος της πρώτης διαδικασίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεση, ώστε να σας προσδιορίσει το κόστος της διαδικασίας και της αμοιβής του, καθώς αυτή προσδιορίζεται κατά περίπτωση και με συμφωνία των μερών.


ADVERTISEMENT

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ