fbpx

Γίνεται να αλλάξω το επίθετο της κόρης μου και να πάρει του πατέρα της;

| 18 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Γεια σας γίνεται να αλλαχθεί νόμιμα το επίθετο θηλυκού στην Ελλάδα και να πάρει το επίθετο του πατέρα της πχ. στην Ελλάδα ο πατέρας έχει το επίθετο Παππάς και  η κόρη του έχει το επίθετο Παππά. Στο εξωτερικό και όταν γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες το επίθετο παραμένει Pappas για άντρες και γυναίκες. Σας ευχαριστώ πολύ».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή φίλη,

Το ζήτημα της αλλαγής επιθέτου είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην ελληνική νομοθεσία, καθόσον το επίθετο θεωρείται στοιχείο της προσωπικότητας και της ταυτότητας του ατόμου. Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί ειδικές δικαστικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να επιτρέψει η Πολιτεία την αλλαγή αυτή.


ADVERTISEMENT

Εντούτοις, υπάρχουν διαφοροποιήσεις αναφορικά με την επιθυμία του πολίτη να προβεί σε πλήρη αλλαγή του επιθέτου ή σε απλή διόρθωσή του (πχ. σε περίπτωση που κατά λάθος έχει παραληφθεί ένα γράμμα σε ένα επίσημο έγγραφο και υπάρχει διαφοροποίηση του επιθέτου στα διάφορα επίσημα έγγραφα).

Σε περίπτωση λοιπόν, διόρθωσης επιθέτου αυτή είναι δυνατή με εντολή από την Εισαγγελία. Συγκεκριμένα, ο πολίτης μπορεί να ζητήσει Εισαγγελική Παραγγελία για να γίνει η διόρθωση, επικαλούμενος  μαζί με την αίτησή του, την ΑΔΤ του, το πιστοποιητικό γέννησης του  και   πιστοποιητικό οικογενειακής   κατάστασης. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση, προσκομίζεται η εισαγγελική παραγγελία στην υπηρεσία προκειμένου να γίνει η διόρθωση. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αυτή είναι στη διακριτική ευχέρεια του Εισαγγελία, ο οποίος θα εκτιμήσει το είδος της διόρθωσης.

Σε περίπτωση που ο Εισαγγελέας δεν δεχθεί να προβεί σε διόρθωση με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης μπορεί να το επιτύχει αυτό δικαστικά, με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας του αρ.782 ΚΠολΔ, με την οποία μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του κυρίου ονόματος με διόρθωση  της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Σε κάθε περίπτωση που ένας πολίτης θέλει να αλλάξει εντελώς το επίθετό του, η διαδικασία αυτή γίνεται διοικητικά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2573/1953 με τίτλο «Περί αλλαγής επωνύμου και προσλήψεως επωνύμου, πατρωνύμου και μητρωνύμου» όπως αυτός έχει τροποποιηθεί με το ν.3463/2006.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι για την αλλαγή επωνύμου  υποβάλλεται αίτηση στο δήμο κατοικίας του ενδιαφερόμενου ή των γονέων του (ή του γονέα) που ασκούν τη γονική μέριμνα ή του επιτρόπου, στην οποία πρέπει να ορίζεται λεπτομερώς, ο σκοπός για τον οποίο επιδιώκεται η μεταβολή και να δηλώνεται το επώνυμο του οποίου ζητείται η πρόσληψη

Η ανωτέρω αίτηση πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται και με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Πιστοποιητικό περί εγγραφής του προσώπου που αφορά η αίτηση στο μητρώο αρρένων ή δημοτολόγιο, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος, το έτος γέννησης και η οικογενειακή κατάσταση αυτού.
β) Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.

γ) Βεβαίωση του οικείου Εισαγγελέα, από την οποίο να προκύπτει ότι ο ζητών τη μεταβολή δεν διώκεται για κάποια αξιόποινη πράξη.
δ) Πιστοποιητικό, περί της στρατολογικής κατάστασης, προκειμένου για άνδρες.

ε) Γραμμάτιο καταθέσεως, στο Δημόσιο Ταμείο του νόμιμου τέλους αλλαγής επωνύμου, ύψους σήμερα 15,00€ (άρθρο 18 παρ. 2 δ Ν. 12/1975).

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος παραγγέλλει, με δαπάνη του ενδιαφερόμενου, τη δημοσίευση περίληψης της αίτησης αλλαγής επωνύμου σε μία εφημερίδα από αυτές που εκδίδονται στην πρωτεύουσα ή την περιφέρεια του νομού, ή γειτονικού νομού. Η περίληψη πρέπει να περιέχει ακριβή σημείωση περί του ονόματος, επαγγέλματος, τόπου και έτους γέννησης και κατοικίας του ενδιαφερόμενου, περί του επωνύμου, η απόκτηση του οποίου επιδιώκεται, ως και πρόσκληση σε κάθε αντιτιθέμενο στη ζητούμενη αλλαγή, όπως μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από της δημοσιεύσεως, υποβάλει στο δήμαρχο τις αντιρρήσεις του. Μετά την πάροδο της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών, ο Δήμαρχος εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση με την οποίο αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση. Με την ίδια απόφαση αποφαίνεται συγχρόνως και επί των αντιρρήσεων που τυχόν έχουν υποβληθεί κατά της ζητούμενης αλλαγής. Η απόφαση, με την οποία αποδέχεται τη ζητηθείσα αλλαγή επωνύμου, κοινοποιείται στις αρχές που τηρούν δημοτολόγιο και μητρώο αρρένων, στο γραφείο ποινικού μητρώου του οικείου Πρωτοδικείου, στην Εισαγγελία και Αστυνομικές Αρχές του τόπου γεννήσεως και κατοικίας του ενδιαφερόμενου και στον ενδιαφερόμενο για να την προσκομίσει στην Αστυνομική Αρχή του τόπου της κατοικίας του, κατά την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

Για την αλλαγή επιθέτου πρέπει να υφίστανται συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι (να  είναι προσβλητικό της τιμής, να μην είναι εύηχο, να προκαλεί σύγχυση ως προς την καταγωγή), ικανοί να δικαιολογήσουν τη μεταβολή του επωνύμου. Και τούτο διότι, όπως έχει κριθεί νομολογιακά το επώνυμο, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του προσώπου, ενδιαφέρει προφανώς τη δημόσια τάξη και τις ειδικότερες εκφάνσεις της, όπως την αποτελεσματική αστυνόμευση και δίωξη του εγκλήματος , αλλά  και με την ασφάλεια των συναλλαγών και των εννόμων εν γένει σχέσεων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ατόμου.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ