fbpx

Έχει δικαίωμα ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού να διακόπτει τη φαρμακευτική του αγωγή;

| 1 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση
“Εχει το δικαίωμα ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού να σταματάει την φαρμακευτική αγωγή του; Στην κόρη μου ξεκίνησα φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση, λόγω του ότι είχε κόκκινο λαιμό και υγρό στα αυτάκια. Η παιδίατρος είχε δώσει εντολή να χορηγηθεί για 10 μέρες. Παρών ήταν και ο πατέρας στον οποίο εξήγησε την διαδικασία.. Δύο μέρες μετά ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές της διακοπές μαζί του και στην 8η μέρα της θεραπείας, μαθαίνω από τον ίδιο (επειδή τον ρώτησα αλλιώς δεν θα μου έλεγε), οτι τελείωσε η αντιβίωση, αλλά δεν αγόρασε  άλλη. Απλώς πήγε την κόρη μας σε έναν γνωστό του γιατρό και του είπε ότι είναι εντάξει.. Η παιδίατρος της, την θεωρεί υποθεραπευμένη  και μου σύστησε να μην την κουράσει για να μην πισογυρίσει.. Εγώ ρωτώ η ενέργεια του πατέρα  ήταν  σωστή και νόμιμη; Και κατά πόσο με καλύπτει  ο νόμος  αν στο μέλλον  του ζητήσω  να τροποποιηθεί η ημερομηνία ταξιδιού  πχ μόνο και μόνο για να ολοκληρωθεί η όποια  φαρμακευτική αγωγή; (Στην απόφαση αναφέρονται  μόνο μήνες ταξιδιού και όχι  ημερομηνίες , πχ Ιούλιος ή Αύγουστος ) ”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Βρέττα


ADVERTISEMENT

Η γονική μέριμνα είναι καθήκον και δικαίωμα των γονιών, οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Περιλαμβάνει την επιμέλεια του παιδιού, τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση του σε κάθε υπόθεση που το αφορά.

H γονική μέριμνα παύει και ασκείται μόνο από τον ένα γονιό μόνο σε περίπτωση θανάτου, απουσίας ή ‘έκπτωσης’ του άλλου και φυσικά όταν ένας γονιός είναι ανίκανος ουσιαστικά και για πραγματικούς λόγους ή περιορισμένα ικανός να ασκήσει τη γονική μέριμνα (π.χ. ψυχασθένεια, αναπηρία, δικαστική απαγόρευση κτλ). Δεδομένου ότι κάθε απόφαση πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του παιδιού, σε περίπτωση που οι γονείς διαφωνούν κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας και για το συμφέρον του παιδιού απαιτείται να ληφθεί οπωσδήποτε απόφαση, τότε το δικαστήριο αποφασίζει (π.χ. ποια είναι η επωφελέστερη αξιοποίηση της περιουσίας του ανηλίκου, για την διενέργεια μιας σοβαρής χειρουργικής επέμβασης κτλ).

Η επιμέλεια, από την άλλη μεριά, του ανηλίκου τέκνου αποτελεί περιεχόμενο της γονικής μέριμνας και μάλιστα είναι η σημαντικότερη από τις τρεις λειτουργίες της γονικής μέριμνας (επιμέλεια, διοίκηση της περιουσίας του και εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορά το πρόσωπο ή την περιουσία του τέκνου), αποτελώντας ουσιαστικά τον πυρήνα του γονικού λειτουργήματος. Εάν η επιμέλεια τέκνων έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στη μητέρα, τότε αυτή έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για τα τρέχοντα μόνο καθημερινά ζητήματα, τα σχετιζόμενα με την επιμέλεια του τέκνου.


ADVERTISEMENT

Ο πατέρας , με τον οποίο είναι η κόρη σας για να περάσουν τις θερινές διακοπές, εκτός και αν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, δικαιούται να προβαίνει στις αναγκαίες καθημερινές πράξεις για το συμφέρον  του τέκνου.

Τέλος, θα μπορούσαν  κατόπιν συμφωνίας να τροποποιηθούν οι ημερομηνίες του ταξιδιού αν τούτο επιβάλλεται για την υγεία του τέκνου και εάν η απόφαση δεν αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες και  έτη  κατά τα οποία ισχύει ο μήνας Ιουλιος ή ο  μήνας Αύγουστος.

Μαρία Βρέττα
Δικηγόρος
26ης  Οκτωβρίου 10
ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο : 2310 530160
Fax: 2310 530160
E-mail: info@vrettalaw.gr
Web : http://www.vrettalaw.gr/

Η κυρία Βρέττα Μαρία, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ