fbpx

Θέλω να υιοθετήσω τη βαφτιστήρια μου.Ποιες νομικές αλλαγές συντελούνται στη ζωή μας;

| 31 Αυγούστου 2015
ADVERTISEMENT

«Είμαι άγαμη γυναίκα 45 ετών, υγιής, μόνιμη εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και επιθυμώ να υιοθετήσω τη βαφτιστήρα μου, 4 ετών, κόρη των κολλητών μου φίλων. Δεν επιθυμώ ν’ αλλάξει η κατάσταση του παιδιού, π.χ. να το αποσπάσω από τους γονείς του. Στην περίπτωση που την υιοθετήσω ποιες νομικές αλλαγές συντελούνται στην πράξη στη ζωή τη δική μου, των γονιών της και της ίδιας; Είμαι η νονά του παιδιού, δεν έχω δικά μου παιδιά και δεν προβλέπεται ν’ αποκτήσω, έχω μια μάλλον σταθερή εργασία (μόνιμη εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) σε αντίθεση με τους γονείς του που είναι μερικώς απασχολούμενοι και επιθυμώ να το υιοθετήσω προκειμένου το παιδί να καρπώνεται όσα μπορεί από τη μεριά μου όσο είμαι εν ζωή ή και μετά θάνατον, χωρίς ωστόσο να στερηθεί τις παροχές της πολιτείας προς τους γονείς του. Να έχει δηλαδή όσο το δυνατό περισσότερες και καλύτερες προϋποθέσεις για την ανατροφή του. Είναι εφικτό αυτό;»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου


ADVERTISEMENT

Η υιοθεσία είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, η οποία διέπεται από τήρηση τύπων, κοινωνική έρευνα, δικαστικές διαδικασίες κλπ.

Σε γενικές γραμμές η υιοθεσία ρυθμίζεται από τα άρθρα 1542 επόμενα του ΑΚ. Επιτρέπεται μόνο η υιοθεσία ανηλίκου από άτομο που έχει συμπληρώσει το 30ο έτος όχι όμως και το 60ο έτος της ηλικίας του. Κατατίθεται αίτηση στο Δικαστήριο από το θετό γονέα και φυσικά ο θετός γονέας πρέπει να εμφανισθεί αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο για να δώσει τη συναίνεσή του στην υιοθεσία. Επιπλέον καλούνται και οι φυσικοί γονείς οι οποίοι πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους καθώς και ο υιοθετούμενος ανήλικος εφόσον έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του.

Επιπλέον στο Δικαστήριο κατατίθεται και γνωμάτευση της κοινωνικής υπηρεσίας για το αν η υιοθεσία είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου. Η υιοθεσία ολοκληρώνεται με την τελεσιδικία της απόφασης. Τη γονική μέριμνα του υιοθετούμενου αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο υιοθετών μη εχόντων των φυσικών γονέων καμία εξουσία ενάσκησης γονικής μέριμνας επί του τέκνου.


ADVERTISEMENT

Το τέκνο που υιοθετείται έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με το φυσικό τέκνο και το επώνυμο του γονέα που το υιοθέτησε (μετά την ενηλικίωσή του μπορεί να πάρει και το προ της υιοθεσίας επώνυμο).

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το άρθρο 1566 ΑΚ μετά το πέρας της υιοθεσίας οι φυσικοί γονείς δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ