fbpx

Η δήλωση αποποίησης κληρονομιάς για το παιδί μου, κατατέθηκε εκπρόθεσμα. Τί κάνω;

| 23 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση
“Ενώ όλα έγιναν σωστά για την αποποίηση κληρονομιάς ανηλίκου μέχρι και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας (έκδοση άδειας δικαστηρίου για την αποποίηση της κληρονομιάς από τους γονείς) η δήλωση αποποίησης για το ανήλικο  κατατέθηκε με καθυστέρηση πλέον των τεσσάρων μηνών από την δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου (επτά μήνες για την ακρίβεια). Ο δικηγόρος, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι στο τέλος-τέλος, όταν το παιδί ενηλικιωθεί θα κάνει και το ίδιο μια δήλωση αποποίησης και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.Ποιά η γνώμη σας;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Βρέττα


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ αναγνώστη,

Aπό την υποβολή της αιτήσεως προς παροχή αδείας για αποποίηση κληρονομίας, που γίνεται για λογαριασμό ανηλίκου, και μέχρι δημοσιεύσεως της σχετικής αποφάσεως αναστέλλεται κατ’ άρθρον 255 εδ. α ΑΚ η προθεσμία προς αποποίηση λόγω ανωτέρας βίας, αφού η αποποίηση της κληρονομίας, που θα γίνει από το νόμιμο εκπρόσωπο του ανηλίκου, εξαρτάται από γεγονός μη δυνάμενον να αποτραπεί ακόμη και με τη λήψη μέτρων άκρας επιμέλειας εκ μέρους του αντιπροσώπου του ανηλίκου και δη από την παροχή αδείας εκ μέρους του δικαστηρίου, της οποίας μη υπαρχούσης δεν χωρεί νομοτύπως για τον ανήλικο αποποίηση κληρονομίας (ΑΠ 338/2004).

Επιπροσθέτως, κατά την ορθότερη άποψη, αναλογικώς εφαρμόζεται η ΑΚ 257, εξου και  το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή αιτήσεως των ασκούντων τη γονική μέριμνα μέχρι την έκδοση δικαστικής αποφάσεως δεν υπολογίζεται, ενώ όταν παύσει η αναστολή, με την χορήγηση από το δικαστήριο της εν λόγω αδείας, η παραγραφή συνεχίζεται ,από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης (ΜΠρΘεσ 28547/2008 Αρμ. 2010, 1348, ΜΠρΘεσ 119/2013 Δνη 2013).


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωσή σας, λοιπόν, εφόσον δεν προχωρήσατε στην αποποίηση της κληρονομιάς μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, σύμφωνα με το άρθρο 1850 ΑΚ αν περάσει η προθεσμία η κληρονομία θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

Βέβαια, ο ανήλικος κατά το άρθρο 1902 του Α.Κ. θεωρείται ότι είναι πάντοτε κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής, δηλαδή χωρίς να έχει ευθύνη με την δική του περιουσία για τα βάρη της κληρονομιάς. Το δικαίωμά αυτό το διατηρεί μέχρι ένα έτος μετά την ενηλικίωσή του (μέχρι τα 19 έτη του) οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την απογραφή για να μην χάσει το ευεργέτημά του αυτό.

Μαρία Βρέττα
Δικηγόρος
26ης  Οκτωβρίου 10
ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο : 2310 530160
Fax: 2310 530160
E-mail: info@vrettalaw.gr
Web : http://www.vrettalaw.gr/

Η κυρία Βρέττα Μαρία, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ