fbpx

Με τον σύντροφο μου έχουμε σύμφωνο συμβίωσης. Δικαιούμαι 10 μήνες άδεια ανατροφής;

| 2 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Διάβασα με προσοχή το τελευταίο σας άρθρο σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης.Είμαι και εγώ μια από εκείνους που το επέλεξαν και έχω ταλαιπωρηθεί πολύ. Για δεύτερη φορά ζητάω τη βοήθειά σας. Είμαι δημόσιος υπάλληλος και με τον σύντροφό μου αποκτήσαμε ένα μωρό το οποίο γεννήθηκε μετά τη σύναψη του συμφώνου. Σαν δημόσιος υπάλληλος που απέκτησε παιδί εκτός γάμου, δικαιούμαι 10 μήνες άδεια ανατροφής. Στην υπηρεσία με θεώρησαν παντρεμένη και μου έδωσαν μόνο τους 9 μήνες, όπως σε όλους τους παντρεμένους. Δεν είναι τόσο ο ένας μήνας, όσο το ότι με έχει κουράσει να μην έχουν ιδέα και να αποφασίζουν σε όλες τις υπηρεσίες τι ισχύει για το σύμφωνο χωρίς ποτέ να μου εξηγούν το γιατί. Τελικά δικαιούμαι 9 μήνες σαν παντρεμένη ή 10 σαν ανύπαντρη;Ευχαριστώ”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου


ADVERTISEMENT

Όπως αντιληφθήκατε από το προηγούμενο άρθρο μας για να μπορέσουμε να δώσουμε μια σωστή απάντηση αναφορικά με τα θέματα του συμφώνου συμβίωσης αναζητάμε πάντα μια ρητή πρόβλεψη στον νόμο ή μια ερμηνευτική εγκύκλιο ή μια γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε και ειδικότερες πληροφορίες. Η αναφορά στην δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα σας δεν μας αρκεί.

Παρόλα αυτά κάνουμε τις κάτωθι επισημάνσεις.

Το άρθρο 53 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων δεν κάνει κάποια ρητή αναφορά στο ζήτημα όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Αντίθετα καλύπτει όλες τις άλλες περιπτώσεις και αφήνει αρρύθμιστο το θέμα.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο το ΠΔ 3/2014 στο άρθρο 1 τροποποιώντας το Κεφάλαιο Δ` του Π.Δ. 210/1992 «Κωδικοποίηση διατάξεων Προεδρικών Διαταγμάτων του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος» ορίζει τα κάτωθι τα οποία βέβαια ισχύουν μόνο για τους Πυροσβέστες:

« Άδεια ανατροφής τέκνου

1. Μετά το πέρας της άδειας κύησης-τοκετού στο πυροσβεστικό προσωπικό χορηγείται άδεια ανατροφής τέκνου εννέα (9) μηνών, εφόσον έχουν ένα έτος προϋπηρεσίας, με αποδοχές, ως εξής:
α. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες και οι δύο γονείς ανήκουν στο πυροσβεστικό προσωπικό, υποβάλλουν αναφορά, βάσει της οποίας καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας ανατροφής, ολόκληρη ή αθροιστικά, αλλά πάντα διαδοχικά και αμέσως μετά το πέρας της άδειας κύησης-τοκετού.
β. Στις περιπτώσεις που σύζυγος πυροσβεστικού υπαλλήλου κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 98 του παρόντος, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων, ολικώς ή μερικώς, διευκολύνσεων (των οποίων μπορούν και οι δύο εξίσου να κάνουν χρήση), ο/η σύζυγος πυροσβεστικός υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής κατά το μέρος που ο έτερος δεν κάνει χρήση των δικών του/της δικαιωμάτων, αλλά πάντα μετά το πέρας της άδειας κύησης-τοκετού ή μέρους του χρονικού διαστήματος της άδειας ανατροφής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αντίστοιχης προς τούτο βεβαίωσης του αρμόδιου φορέα του ιδιωτικού τομέα.

γ. Στις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος του πυροσβεστικού υπαλλήλου κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 98 του παρόντος, είναι δημόσιος υπάλληλος, με κοινή δήλωση τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας ανατροφής συνολικά ή τα χρονικά διαστήματα που θα κάνει χρήση καθένας εξ αυτών και πάντοτε διαδοχικά και αμέσως μετά το πέρας της άδειας κύησης-τοκετού.
δ. Στις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος του πυροσβεστικού υπαλλήλου κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 98 του παρόντος,δεν εργάζεται, ο/η έτερος σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής, εκτός αν ο/η σύζυγος, λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης, κριθεί ανίκανος/η να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του τέκνου, σύμφωνα με βεβαίωση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος.

[…]

3. Σε περίπτωση διαζυγίου, χηρείας, γονέα μονογο-νεϊκής οικογένειας ή γέννησης τέκνου χωρίς
γάμο των γονέων του, η άδεια ανατροφής χορηγείται στον γονέα πυροσβεστικό υπάλληλο κατά
την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 98 του παρόντος, εφόσον έχει την επιμέλεια του τέκνου.

4. Για τον γονέα πυροσβεστικό υπάλληλο κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 98 του παρόντος, που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος, η άδεια ανατροφής αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα.

[…]

7. Οι διατάξεις του παρόντος και του επόμενου άρθρου εφαρμόζονται αναλογικά και για γονείς πυροσβεστικούς υπαλλήλους κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 98 του παρόντος, που έχουν υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης»

Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι για τους πυροσβέστες που έχουν επιλέξει το σύμφωνο συμβίωσης υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη. Στον Δημοσιοϋπαλληλικό όμως Κώδικα δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε γενικά για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Συνεπώς το ζήτημα αναφορικά με το πόσοι μήνες άδειας ανατροφής θα χορηγούνται σε όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης παραμένει αρρύθμιστο, με αποτέλεσμα αυτό να εναπόκειται στην ερμηνεία της διοικήσεως.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ