fbpx

Η σύζυγός μου ήταν νηπιαγωγός. Δικαιούμαστε σύνταξη μετά το θάνατό της;

| 19 Ιουλίου 2016
ADVERTISEMENT

Η σύζυγος μου πέθανε στις 28-2-2014 από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικία 42 ετών. Ήταν διορισμένη νηπιαγωγός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία 7 χρόνια και πριν είχε πάνω από 2000 ένσημα ΙΚΑ. Καταθέσαμε όπως μας συμβούλευσαν αίτηση συνταξιοδότησης στην υπηρεσία της (η οποία προωθήθηκε υπηρεσιακά στο γενικό λογιστήριο του κράτους) τον Απρίλιο του 2016. Η πρωτοβάθμια δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει αν δικαιούται κάτι και από πού, απλώς διεκπεραίωσε  τη διαδικασία συνυποβάλλοντας και τα ένσημα του ΙΚΑ. Έχουμε δύο ανήλικα παιδιά.

Απαντάει η λογίστρια, φοροτεχνικός και οικονομική σύμβουλος κυρία Ειρήνη Τσεσμελή


ADVERTISEMENT

Αγαπητε Κύριε,

φαινεται  να μην πληρουνται  τις προυποθέσεις για σύνταξη  Χηρίας  σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο4387/2016 διοτι φαινεται τα ηλικιακα όρια και τα  κατωτα ενσημα ή ετη εργασίας της θανούσης να μην πληρουν τις προυποθεσεις προκειμένου  την σύνταξη για εσας  και τα παιδια, .

Η σύνταξη  βγαινει απο τον τελευταιο φορέα  αν και απο 2017 ολοι οι ασφαλιστικοι φορείς  θα λειτουργουν κάτω απο 1 ασφαλιστικο φορεα για όλα τα ταμεία.


ADVERTISEMENT

Παραθέτω μέρος  του νόμου  προς ενημερωσή σας.
Ο επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίαςτουκατά το χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου. Σε περίπτωση που ο θάνατος έχει συμβεί προτού συμπληρωθεί το 55ο έτος ηλικίας του επιζώντος συζύγου τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών(3) ετών. Εάν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν εφαρμόζονται εφόσον και για όσο χρόνο οεπιζών σύζυγος, κατά τον ως άνω χρόνο, έχει τέκνο ή τέκνα που υπάγονται στην παράγραφο 1Β του παρόντος ή είναι ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας κατά ποσοστό 67% και άνω.

Β.. Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών ετών. Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, με την προϋπόθεση ότι:α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Β. Το συνολικό ποσό της κατά μεταβίβαση σύνταξης του επιζώντος συζύγου και των τέκνων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της σύνταξης του θανόντος. Σε περίπτωση που το άθροισμα των ποσοστών των δικαιούχων υπερβαίνει το ποσό της σύνταξης του θανόντος περιορίζεται ισόποσα το ποσοστό των τέκνων.

Γ. Εάν οθανών καταλείπει τέκνα και η σύνταξη καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο μειωμένη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 4 και 5 τουπαρόντος, το ποσό της σύνταξης που περικόπτεται επιμερίζεται στα τέκνα. Σεπερίπτωση που εκλείψουν οι προϋποθέσεις για χορήγηση ποσοστούσύνταξης λόγω θανάτου στα τέκνα, το ποσό της σύνταξης που περικόπτεταιδεν καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο.5.α) Στον επιζώντα σύζυγο καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη για μία τριετίααπό την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα.β) Μετά τηνπάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλε

Ομως ορθά πράξατε  και καταθέσατε  τα δικαιολογητικα  και εάν δεν σας εγκρινουν και εφοσον ειστε  πανω απο 52 ετων να γίνει ένσταση! Μετα την απάντηση που θα πάρετε  ας  επικοινωνήσετε μαζί μου να δω εαν υπάρχουν περιθωρια να κινηθείτε.

Με εκτιμηση,

Ειρήνη Τσεσμελή
Φοροτεχνικός- Λογίστρια-Οικονομική Σύμβουλος
Θράκης 10, Άγιος Δημήτριος Μπραχάμι
Τηλέφωνο: 2112102823
Κινητό: 6976982983
Web: www.taxgservices.gr
Email:tsesmeliservises@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ