fbpx

Είμαι 52 ετών και συνταξιούχος. Δικαιούμαι διατροφή από τον πρώην σύζυγο;

| 24 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“O σύζυγός μου θα φύγει από το σπίτι και θα νοικιάσει αλλού, μετά από 30 χρόνια γάμου, λόγω πολλών διαφωνιών. Έχουμε δυο παιδιά, φοιτητές 23 και 26 χρονών, τα οποία θα μείνουν μαζί μου. Το σπίτι είναι δικό μου. Δικαιούμαι κάποιας μορφής διατροφή; Είμαι 52 ετών και φέτος βγήκα στη σύνταξη. Το εισόδημά μου είναι 700€. Του συζύγου 1500€. Αν εγώ δε θέλω να συναινέσω στο διαζύγιο τι γίνεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή


ADVERTISEMENT

Ως προς το πρώτο ερώτημα αν δικαιούσθε διατροφής:

Αα) Διατροφή ενηλίκων τέκνων.
Οι γονείς υποχρεούνται βάσει του νόμου (καλούμενοι σε υποθέσεις τέτοιας φύσεως υπόχρεοι γονείς), να διατρέφουν από κοινού και αναλόγως των οικονομικών τους δυνάμεων τα τέκνα τους μέχρι το πέρας των σπουδών τους (καλούμενα δικαιούχα διατροφής), όσο χρόνο δηλαδή θεωρούνται αυτά προστατευόμενα μέλη της οικογένειας. Το μέτρο της δικαιούμενης διατροφής των ενηλίκων τέκνων καθορίζεται από τις ανάγκες των δικαιούχων σε σχέση με το βιοτικό τους επίπεδο όπως έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, κατ’ αντικειμενική κρίση και με γνώμονα τις συνήθεις διατροφικές ανάγκες παρομοίων περιπτώσεων για να αποφεύγονται υπερβολές. Επίσης δε θα πρέπει να υπάρχει στο πρόσωπο των δικαιούχων επαρκής περιουσία προς ανάλωση ή ικανότητα και δυνατότητά τους προς εργασία εν όψει της φύσεως των σπουδών τους, συνεκτιμωμένου, εκ μέρους του δικαστηρίου, του γεγονότος της ενηλικότητος των τέκνων. Εφόσον συντρέχει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις τότε μπορεί να υπάρξει και μηδενική διατροφή.

Επιπρόσθετα κατόπιν αιτήσεως της μητέρας που φιλοξενεί και στεγάζει τα παιδιά στην κατοικία της, θα πρέπει να ζητηθεί να συνυπολογισθεί η παροχή της αυτή ως οικονομικό μέγεθος στη δική της συμβολή στη διατροφή των τέκνων της εκ μέρους του δικάζοντος δικαστηρίου.


ADVERTISEMENT

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ενηλικότητος των τέκνων ο υπόχρεος διατροφής γονέας μπορεί βάσιμα να επικαλεσθεί τη διακινδύνευση της δικής του διατροφής εν όψει των λοιπών αναγκαίων δαπανών διαβίωσής του.

Η διατροφή δε που δικαιούνται τα ενήλικα τέκνα, που τα ίδια θα πρέπει να ενάγουν τον πατέρα τους ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου διατροφής, καταβάλλεται μηνιαίως εις χρήμα.
Κατόπιν όλων των παραμέτρων που αναλύθηκαν η διαδρομή των δικαστικών αποφάσεων επί του θέματος αυτού, δηλαδή επί αναζήτησης διατροφής ενηλίκων τέκνων, συνήθως βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα αυτής που αφορά σε ανήλικα τέκνα, που λόγω της ανηλικότητός τους δεν έχουν δυνατότητα και ικανότητα προς εργασία. Επίσης μπορεί να είναι και μηδενική εφόσον ενυπάρχει επαρκής περιουσία του ενηλίκου τέκνου και δυνατότητά του να εργαστεί σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη αδυναμία του υποχρέου γονέα να το διαθρέψει.

Aβ) Διατροφή συζύγου.
Κατά τις διατάξεις του νόμου δικαιούχος διατροφής τυχγάνει ο σύζυγος που δεν έχει διακόψει από εύλογη αιτία την έγγαμη συμβίωση και για όσο διαρκεί ο γάμος μέχρι την αμετάκλητη λύση του. Εύλογη αιτία κατά τις αποφάσεις των Δικαστηρίων μας συνιστά η παραμέληση συζύγου, η αξιόποινη συμπεριφορά, η ενδοοικογενειακή βία και γενικώς κάθε συμπεριφορά που κάνει μη ανεκτή κατά αντικειμενική κρίση την εξακολούθηση της έγγαμης συμβίωσης εκ μέρους του ανυπαίτιου συζύγου.

Η δυνατότητα λήψης διατροφής συνιστά, κατά της γράφουσας, μίας μορφής δικαίωση για τον σύζυγο που ανυπαίτια υφίσταται τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης.
Ευνόητο είναι ότι στην περίπτωση της συναινετικής λύσης του γάμου με συναινετικό διαζύγιο, δεν συντρέχει δικαίωμα διατροφής συζύγου για τον ευνόητο λόγο της συναινετικής αποδοχής της ευθύνης λύσεώς του.

Μία επίσης καθοριστική παράμετρος επιδίκασης διατροφής υπέρ συζύγου είναι η υπέρτερη οικονομική κατάσταση και συμβολή του υποχρέου συζύγου στις οικογενειακές δαπάνες κατά τη διάρκεια της συμβίωσης, έναντι του δικαιούχου.

Επίσης και η κοινή διαμονή και φιλοξενία των παιδιών στην ίδια στέγη, ως οικονομικό μέγεθος και η ύπαρξη τυχόν περιουσίας και εισοδημάτων εκ μέρους του δικαιούχου συζύγου.

Από τον συνδυασμό των υποερωτημάτων σας προκύπτει πως διατροφής δικαιούνται αυτοτελώς τα ενήλικα τέκνα και εσείς αυτοτελώς υπό τις προϋποθέσεις που αναλύθηκαν (ο καθένας δηλαδή μπορεί να κάνει αγωγή για δικό του λογαριασμό εναντίον αφενός του πατέρα και του συζύγου σας αντίστοιχα).

Εφόσον δε υπάρχουν λόγοι μη εύλογης διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης εκ μέρους του συζύγου σας, δηλαδή αυτός διέκοψε τη συμβίωσή σας όχι για σοβαρό λόγο, τότε θα πρέπει να διεκδικήσετε τη λύση του γάμου σας κατ’ αντιδικία, εκθέτοντας και αποδεικνύοντας τους υπαίτιους – για τον σύζυγό σας- λόγους διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης.

Η άλλη αντιμετώπιση που ενυπάρχει επίσης είναι το να αφήσετε το σύζυγό σας να προσφύγει πρώτος προς λύση του γάμου σας στο δικαστήριο και εσείς να απαντήσετε σε αυτή την αντιδικία.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε, πως η κατ’ αντιδικία λύση του γάμου είναι εξαιρετικά χρονοβόρα με τη διάρκεια να τοποθετείται κατά μέσο όρο στα τέσσερα χρόνια από την έναρξη της αντιδικίας.

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή ενός αρμόδιου δικηγόρου θα σας παρέχει όλη την απαιτούμενη νομική στήριξη στη δύσκολη υπόθεση χειρισμού των θεμάτων μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης.

Ράνια Σαλπιστή
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
26ης Οκτωβρίου 43, 6ος όροφος- γρ. 6.10,
Λιμάνι σέντερ, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 286.146
Fax: 2310 283.323
Email: salpisti@yahoo.gr
Web: www.kalesi-salpisti.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ