fbpx

Πόσο καιρό από τον θάνατο έχει ισχύ η αποποίηση κληρονομιάς;

ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Πέθανε ο πατέρας μου, στις 02/09/2013. Είχε στο όνομα του ένα σπίτι μέσω εργατικής εστίας και 2 καταναλωτικά δάνεια σε 2 τράπεζες. Η διαθήκη δημοσιεύτηκε στις 02/02/2015 και τελικά όλη η οικογένεια έκανε αποποίηση , η μητέρα μου, εγώ και τ’ αδέρφια μου, τον Ιούνιο του 2015. Καταθέσαμε τις αποποιήσεις στις τράπεζες. Είμαστε εντάξει; Είμαστε καλυμμένοι έτσι; Γιατί σε πρώτη φάση μας είπαν ότι έπρεπε να είχαμε κάνει αποποίηση 4 μήνες από το θάνατο, αλλά αφού υπήρχε διαθήκη και δημοσιεύτηκε από τότε δε μετράνε οι 4 μήνες; Θα περιμένω απάντηση σας. Ευχαριστώ!”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Δυνάμει του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ), ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών, που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή (ότι δηλαδή κληρονομεί) και το λόγο της. Γνώση του λόγου της επαγωγής σημαίνει στην πράξη, η γνώση του κληρονόμου ότι η κληρονομιά προήλθε από διαθήκη ή εξ αδιαθέτου.

Η αποποίηση είναι άκυρη, αν γίνει μετά την πάροδο της προθεσμίας. Αν περάσει άπρακτη η προθεσμία της αποποίησης, η κληρονομία θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Όμως, στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης. Αναλυτικότερα, σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής ο κληρονόμος μαθαίνει την επαγωγή με την επέλευση του θανάτου του κληρονομούμενου και τη γνώση ότι είναι ο πλησιέστερος συγγενής. Εάν πάλι υπάρχει διαθήκη, όπως στην περίπτωσή σας, το τετράμηνο αρχίζει να τρέχει από τη δημοσίευση της διαθήκης. Οπότε εάν προβήκατε σε αποποίηση μέχρι και την 02/06/2015 (εφόσον η διαθήκη δημοσιεύτηκε την 02/02/2015) είσαστε καλυμμένοι και η αποποίηση σας ισχύει.

Αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομία, η επαγωγή προς εκείνον, που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε. Σε περίπτωση αποποίησης της κληρονομιάς, η κληρονομιά επάγεται στους κληρονόμους του αποποιήσαντα κληρονόμου. Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν ο αποποιήσας θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που υπάρχουν κατιόντες (τέκνα), διότι η τυχόν κατάχρεη κληρονομία επάγεται σ’ αυτά. Σ’ αυτό το σημείο σκόπιμη είναι η έγκαιρη αποποίηση της κληρονομιάς και για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου εκ μέρους των γονέων του, κατόπιν χορηγήσεως σχετικής άδειας από το αρμόδιο Δικαστήριο.


ADVERTISEMENT

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ