fbpx

Μετά το θάνατο του συζύγου έκανα αποποίηση κληρονομιάς. Τί να κάνω με το αμάξι του;

| 15 Ιουνίου 2015
ADVERTISEMENT

“Μετά το θάνατο του συζύγου μου τον Σεπτέμβριο 2014 προχώρησα κι εγώ και τα παιδιά σε αποποίηση κληρονομιάς λόγω χρεών που είχε το μαγαζί του. Το αυτοκίνητο του έχει μείνει από τότε όπως ήταν στο δρόμο με τις πινακίδες και δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω γι’αυτο. Θα έπρεπε να έχω κάνει κάτι πριν την αποποίηση ή έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσα να το πουλήσω μετά; Το αυτοκίνητο δεν το χρωστούσε κάπου άλλα ήταν και το μόνο περιουσιακό του στοιχείο . Εγω υπάρχει περίπτωση να επιβαρυνθώ για αυτό και τι εναλλακτικές έχω; Ευχαριστώ.”

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Kατά το ουσιαστικό δίκαιο, με το θάνατο του προσώπου η περιούσια του, ως ενιαίο σύνολο, μεταβιβάζεται από το νόμο, εφόσον δεν υπάρχει διαθήκη, σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, που την αποκτούν αυτοδικαίως, με την επιφύλαξη δικαιώματος τους για αποποίηση αυτής (Α.Κ. 1710). Ο κληρονόμος αποκτά αυτοδικαίως την κληρονομιά.

Σύμφωνα με το άρθρο 1856 ΑΚ, «αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομιά, η επαγωγή σε εκείνον που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε και η κληρονομιά επάγεται σε εκείνον που θα είχε κληθεί, αν αυτός που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατά τον χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου.»

Δηλαδή στην περίπτωση που τα εγγόνια του συζύγου σας, αδέρφια του συζύγου σας, πεθερικά, παιδιά και εγγόνια των αδερφών κλπ δεν έχουν κάνει αποποίηση της κληρονομιάς του συζύγου σας, τότε το αυτοκίνητο περιέρχεται σε αυτούς κατά την κληρονομική τους μερίδα (όπως αντίστοιχα περιέρχονται σε αυτούς και τα χρέη του συζύγου σας).


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1824 ΑΚ, «Αν κατά την επαγωγή της κληρονομίας δεν υπάρχει ούτε συγγενής από εκείνους που καλούνται κατά νόμο, ούτε σύζυγος του κληρονομούμενου, ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος καλείται το Δημόσιο.»

Ως εκ τούτου στην περίπτωση που τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι συγγενείς έχουν αποποιηθεί πλήρως την κληρονομιά του συζύγου σας και δεν υπάρχει άλλος συγγενής στον οποίο αυτή να περιέρχεται τότε κληρονόμος καλείται το Δημόσιο.

Επίσης θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τους επόμενους κληρονόμους (που δεν έχουν αποποιηθεί) ώστε να πάνε στην εφορία για να παραδώσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου για να μην χρεώνονται τέλη κυκλοφορίας (εκτός αν επιθυμούν το αυτοκίνητο). Σε κάθε περίπτωση εσείς δεν μπορείτε να έχετε χρέη αφού έχετε αποποιηθεί.

Σύμφωνα με το Άρθρο 1849 ΑΚ «Η αποποίηση είναι άκυρη αν ο κληρονόμος έχει ρητά ή σιωπηρά δηλώσει ότι αποδέχεται την κληρονομιά». Ως εκ τούτου, ως προς το αυτοκίνητο, δεν θα μπορούσατε να είχατε κάνει τίποτα απολύτως πριν την αποποίηση της κληρονομιάς, αφού εάν το πουλούσατε ή εάν προβαίνατε σε οποιαδήποτε άλλη πράξη θα θεωρούνταν ως αποδοχή της κληρονομιάς και με τον τρόπο αυτό αποδεχόσασταν σιωπηρώς και τα χρέη του συζύγου, αφού η αποποίηση της κληρονομιάς θα ήταν άκυρη.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ