fbpx

Αν το παιδί μου αναγνωριστεί από τον πατέρα του, γίνεται να πάρει το επώνυμό του χωρίς την άδειά μου;

| 31 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Καλησπέρα σας! Πριν από δύο μήνες απέκτησα ένα κοριτσάκι εκτός γάμου. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούμε με τον πατέρα της ώστε να προβεί σε διαδικασία αναγνώρισης (εκούσια ή δικαστική). Το παιδί, φυσικά, έχει το δικό μου επώνυμο και δημοτικότητα. Τι συμβαίνει όμως μετά την αναγνώρισή του από τον πατέρα της; Όσον αφορά το επώνυμο ο νόμος λέει ότι «Αν ο πατέρας του τέκνου αναγνωρίσει αυτό εκούσια ή δικαστικά, χωρίς ταυτόχρονα να τελεστεί και γάμος των γονέων του, το ενήλικο τέκνο, ή αν αυτό είναι ανήλικο, οι γονείς του ή και ένας από αυτούς ή ο επίτροπός τους έχουν δικαίωμα, μέσα σε ένα έτος από την αναγνώριση, να προσθέσουν με δήλωση στο ληξίαρχο, στο ως τότε επώνυμου του τέκνου το επώνυμο του πατέρα.» Αυτό σημαίνει πως μπορεί να πάει ο πατέρας της να προσθέσει το επώνυμό του και το παιδί να αποκτήσει δύο επώνυμα χωρίς τη δική μου συναίνεση; Εφόσον έχω τη γονική μέριμνα (εντός της οποίας εμπίπτει και η επιλογή για αλλαγή ή προσθήκη του επωνύμου) πώς μπορεί να προβεί σε αυτό χωρίς τη συναίνεσή μου; Όσον αφορά τη δημοτικότητα τί ισχύει; Φυσικά, δεν επιθυμώ καμία αλλαγή στα μέχρι τώρα στοιχεία του παιδιού, παρά μόνο (εφόσον το επιθυμεί και ο ίδιος) να προστεθούν τα στοιχεία του στο πεδίο ‘πατέρας’ ώστε το παιδί να μην εμφανίζεται ‘ΑΠ’ (δηλ. Αγνώστου Πατρός). Σας ευχαριστώ πολύ.».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»

Σύμφωνα με το άρθρο 1506 ΑΚ “..Αν γίνει αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική, το ενήλικο τέκνο  ή,  αν  αυτό  είναι  ανήλικο,  οι  γονείς  του  ή  και ένας από αυτούς ή ο  επίτροπός του δικαιούνται,  μέσα  σε  προθεσμία  ενός  έτους  από  την  ολοκλήρωση  της αναγνώρισης, να προσθέσουν, με δήλωση στο ληξίαρχο, το  πατρικό επώνυμο στο επώνυμο του τέκνου.”

Σύμφωνα με το άρθρο 1515 ΑΚ «..Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους. Η Γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά Γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους.»


ADVERTISEMENT

Στη θεωρία, το άρθρο 1056 ΑΚ είναι ειδικότερο του 1515 ΑΚ. Δηλαδή ενώ στην έννοια της γονικής μέριμνας εμπίπτει τα θέμα του ονόματος, στην περίπτωση παιδιού γεννημένου χωρίς γάμο των γονέων του, το θέμα του ονόματος ρυθμίζεται πιο ειδικά και ο πατέρας του παιδιού πράγματι μπορεί να προσθέσει το επώνυμό του στο ήδη  υπάρχον επώνυμο του παιδιού.

Στη συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης του τέκνου, πρέπει να υπάρχει όρος που να προσδιορίζει ρητά ποιο θα είναι το επώνυμο του παιδιού και σε ποιο δημοτολόγιο θα γραφτεί ώστε να μην δημιουργούνται ασάφειες και ρήξεις εκ των υστέρων. Άλλωστε στην πράξη, τα ληξιαρχεία δεν δέχονται τις συμβολαιογραφικές πράξεις αναγνώρισης  που δεν ρυθμίζουν τα δύο αυτά ζητήματα.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ