fbpx

Είμαι φοιτήτρια. Αν ο πατέρας μου, μας αφήσει μπορώ να διεκδικήσω κάτι;

| 27 Αυγούστου 2015
ADVERTISEMENT

 Καλησπέρα σας ονομάζομαι K. και θα ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου και να ρωτήσω και κάτι. Η ιστορία μου δεν έχει να κάνει με τον άντρα μου, μιας και δεν είμαι παντρεμένη, αλλά με τον πατέρα μου. O πατέρας μου είναι αλκοολικός, αυτό που λένε “στα πρώτα βήματα,” δε νοιάζεται για κανέναν πέρα από το τομάρι του. Δε δίνει χρήματα σ’ εμένα και τον αδερφό μου. Γενικότερα μας έχει κάνει τη ζωή κόλαση, δεχόμαστε λεκτική και ψυχολογική βία. Μας έχει κάνει κοινώς τη ζωή πατίνι.

Είμαι 19 χρονών, σπουδάζω και δε μπορώ να κάνω όνειρα γιατί δεν έχω κανέναν να με στηρίξει. Η μητέρα μου τόσα χρόνια προσπαθούσε να σώσει κάτι που δε σώζεται και δυστυχώς “μας πήρε στο λαιμό της ” και ζούμε ότι ζούμε, γιατί πολύ απλά θεώρησε ότι θ’ άλλαζε ή ότι περνούσε μια φάση. Ο “πατέρας ” μου βγαίνει στη σύνταξη και έχει σκοπό με το που πληρωθεί και πάρει ένα μέρος του εφάπαξ να μας παρατήσει. Ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω εγώ νομικά από τη στιγμή της εγκατάλειψης; Μπορώ να διεκδικήσω κάτι;


ADVERTISEMENT

Γονείς, να αγαπάτε τα παιδιά σας και να τα συγχωρείτε και αν δεν θέλετε να κάνετε παιδιά μη κάνετε, δεν είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν τις λάθος επιλογές σας. Με αγάπη, το παιδί χωρίς στήριγμα”.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Καλησπέρα. Το τέκνο που σπουδάζει και δεν έχει ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του, έχει το δικαίωμα, για όσο χρονικό διάστημα αδυνατεί, λόγω των σπουδών του, να εργαστεί ώστε να βιοποριστεί με δικά του εισοδήματα, να διεκδικήσει διατροφή από τους γονείς του. 


ADVERTISEMENT

Το ενήλικο τέκνο έχει διατροφική αξίωση, εφόσον αδυνατεί να αυτοδιατραφεί από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες και τις ανάγκες της εκπαίδευσής του. Η ιδιότητα του τέκνου ως σπουδαστή συνεπάγεται συνήθως ότι αυτό δεν είναι σε θέση να ασκήσει παραλλήλως οποιοδήποτε επάγγελμα ή εργασία χωρίς βλάβη της υγείας του και της επιτυχούς αντιμετωπίσεως των σπουδών του. Η διατροφή του ενηλίκου περιλαμβάνει, κατά το άρθρο 1493 του Α.Κ., όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση του δικαιούχου και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή, καθώς και την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευσή του.

Για την κάλυψη των δαπανών διατροφής του τέκνου επιβαρύνονται και οι δύο γονείς του, κάθε ένας από τους οποίους είναι υποχρεωμένος να καλύψει ένα ποσοστό από τις ανάγκες του τέκνου του, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του, που πηγάζουν από τα εισοδήματα ή τους πόρους του ή την περιουσία του υπόχρεου, που λαμβάνεται υπόψη, εφόσον τα έσοδα από αυτήν είναι επαρκή.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταθέσετε σχετική αγωγή, αφού απευθυνθείτε σε δικηγόρο, με αίτημα να εκδοθεί δικαστική απόφαση που θα διατάσσει τον πατέρα σας να σας αποδίδει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό κάθε μήνα, ανάλογα με τις βιοτικές ανάγκες σας και τα εισοδήματά του.

Στην ενέργεια αυτή μπορείτε να προβείτε ΑΜΕΣΑ, εφόσον ο πατέρας σας δεν μετέχει στα έξοδα διατροφής σας. Δεν είναι, δηλαδή, αναγκαίο να αναμένετε την φυσική εγκατάλειψή σας (αποχώρηση από την οικία) από τον γονέα σας.

Μόλις πετύχετε την έκδοση της δικαστικής απόφασης, δικαιούστε να προβείτε σε κατάσχεση μέρους της σύνταξης ή ακόμη και μέρους του εφάπαξ του πατέρα σας, αν αυτός αρνείται να σας καταβάλει τα επιδικασθέντα ποσά, που δικαιούστε.  

Καλή επιτυχία!

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ