fbpx

Αν η σύζυγος μου φύγει σε άλλη πόλη ενώ δεν έχει την επιμέλεια, ποια τα δικαιώματα μου;

| 27 Ιουλίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, αν και δεν έχουμε χωρίσει με την σύζυγο μου, και δεν έχει οριστεί απο το δικαστήριο ότι έχει την πλήρη επιμέλεια των δύο μας παιδιών, η ίδια με απειλεί ότι θα φύγει απο τη πόλη μας, και θα πάει να ζήσει σε μια άλλη πόλη 80 km μακρυά γιατί εκεί έχει μια γνωστή και μπορεί να της βρεί δουλειά. Ποιά είναι τα δικαιώματα μου; Tι μπορώ να διεκδικήσω, και αν μπορώ να δικαιωθώ δικαστικά αν το κάνει.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Το άρθρο 1510 ΑΚ ορίζει ότι η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, ενώ κατά το άρθρο 1518 ΑΚ η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του. Κατά δε το άρθρο 1514 ΑΚ σε συνδυασμό με το 1513 ΑΚ στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διακοπή της συμβίωσης των συζύγων ή λύση του γάμου με διαζύγιο και εφόσον ζουν και οι δύο οι γονείς η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται από το δικαστήριο και μπορεί να ανατεθεί στον έναν από τους γονείς ή αν αυτοί συμφωνούν ορίζοντας συγχρόνως τον τόπο διαμονής του τέκνου στους δύο από κοινού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όσο οι γονείς είναι σε γάμο έχουν από κοινού την επιμέλεια του τέκνου τους, η οποία περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του, ενώ σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή λύσης του γάμου η επιμέλεια ρυθμίζεται από το δικαστήριο. Συνεπώς, όσο διαρκεί ο γάμος τον τόπο διαμονής των παιδιών αποφασίζουν από κοινού οι γονείς, ενώ σε περίπτωση λύσης αυτού ή διάστασης η επιμέλεια ανατίθεται από το δικαστήριο και μόνο, συνήθως σε έναν γονέα, που μπορεί να ορίσει τον τόπο διαμονής των τέκνων.

Αν η σύζυγός σας, παρόλο που δεν έχει λυθεί ακόμη ο γάμος σας ή ενώ βρίσκεστε σε διάσταση, δεν της έχει ανατεθεί η επιμέλεια των τέκνων σας με δικαστική απόφαση, αποφασίσει να αλλάξει τον τόπο διαμονής αυτών παραβιάζει το δικαίωμά σας της γονικής μέριμνας, του οποίου μπορείτε να ζητήσετε την προστασία με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα διαπράττει το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου (324 ΠΚ), το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών.


ADVERTISEMENT

Βέβαια, η σύζυγός σας, για να αποφύγει τις ποινικές κυρώσεις, προτού πάρει τα παιδιά σε άλλη πόλη, προφανώς θα ζητήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την επιμέλεια αυτών και μάλιστα θα μπορεί να έχει απόφαση εντός μερικών ημερών από την κατάθεση της αίτησης με απόφαση προσωρινής διαταγής. Φυσικά, το σχετικό δικόγραφο θα σας επιδοθεί για να λάβετε γνώση και να υποστηρίξετε τις δικές σας απόψεις. Αν όντως το δικαστήριο αποφασίσει την ανάθεση της επιμέλειας στη μητέρα, τότε έχετε το δικαίωμα κατά το άρθρο 1520 ΑΚ της προσωπικής επικοινωνίας με τα παιδιά σας και λόγω της απόστασης από τον τόπο διαμονής σας μπορείτε να διεκδικήστε μεγαλύτερα διαστήματα επικοινωνίας με τα παιδιά σας.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ