fbpx

Αν δεν παραστώ στην εκδίκαση της αγωγής διαζυγίου τι συνέπειες θα υποστώ;

ADVERTISEMENT

“Έλαβα μια αγωγή διαζυγίου λόγω διετούς διάστασης, επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας ανηλίκου τέκνου επειδή ο σύζυγος μου διαμένει με την δεκαεφτάχρονη κόρη μας. Η δε επικοινωνία ανηλίκου τέκνου αφορά τον 13 χρονών γιο μας ο οποίος διαμένει μαζί μου και για τον οποίο λαμβάνω διατροφή. Λόγω του ότι έχω κουραστεί ψυχολογικά και οικονομικά με τα δικαστήρια σκέφτομαι να μην παραστώ ούτε εγώ ούτε κάποιος πληρεξούσιος δικηγόρος στην εκδίκαση της αγωγής. Είναι σίγουρο ότι το δικαστήριο θ’ αποφασίσει υπέρ του συζύγου; Ποιες άλλες συνέπειες θα υποστώ; Υπ’όψιν, ο γιος μας άλλες φορές θέλει να πηγαίνει στον πατέρα του και άλλες όχι. Σε περίπτωση άρνησης του παιδιού θα έχω κυρώσεις; Ευχαριστώ”.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Κατανοώ το γεγονός ότι μπορεί να έχετε κουραστεί ψυχολογικά, όμως η μη παράστασή σας στο δικαστήριο (που μόνο με πληρεξούσιο δικηγόρο μπορεί να γίνει σημειωτέο) θα έχει δυσμενείς συνέπειες για εσάς, οι οποίες συνίστανται στις εξής:

α) Το διαζύγιο πιθανόν να εκδοθεί σε βάρος σας, κρίνοντας ότι εσείς είστε υπαίτια για τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης. Κατόπιν τούτου και χωρίς να γνωρίζω την αναλογία των οικονομικών σας δυνάμεων με το σύζυγο, μπορεί να ζητήσει ακόμη και διατροφή, αν δεν εργάζεται ή αν τα εισοδήματά του υπολείπονται των δικών σας
β) Μπορεί να οριστεί δυσβάστακτο για εσάς ποσό διατροφής για το τέκνο (17χρονη κόρη), του οποίου έχει την επιμέλεια ο έτερος γονέας. Και αυτό γιατί η δική σας πλευρά δεν θα ακουστεί και ο πρόεδρος ενδεχομένως να βασιστεί σε όσα υποστηρίξει ο εν διαστάσει σύζυγός σας για τις οικονομικές ανάγκες των τέκνων και τα δικά σας εισοδήματα
γ) Αν ζητείται στο δικόγραφο, υπάρχει πιθανότητα να αναλάβει την επιμέλεια και των δύο τέκνων σας.

Να επισημάνω επίσης ότι πιθανόν ο/η Δικαστής θα επιθυμεί να συνομιλήσει με τα τέκνα, καθότι έχουν τον απαιτούμενο βαθμό ωριμότητας. 


ADVERTISEMENT

Σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση που δίδει επικοινωνία στον πατέρα και ο υιός σας δεν επιθυμεί να πηγαίνει, καταρχάς επισημαίνω ότι σαφώς υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα, που έγκειται στη διατάραξη των σχέσεων πατέρα- υιού και ηθικό σας χρέος είναι να προσπαθήσετε να το αποκαταστήσετε. Ό,τι και αν έχει συμβεί μεταξύ σας, δεν πρέπει να μεταφέρεται στα τέκνα, καθώς είναι αυτονόητο ότι για ένα έφηβο αγόρι είναι πολύ σημαντικό το πατρικό πρότυπο.

Στο αμιγώς νομικό κομμάτι τώρα, συνιστά παραβίαση δικαστικής απόφασης από μέρους σας η μη μετάβαση του τέκνου για επικοινωνία με τον πατέρα του, η οποία διώκεται ακόμη και στα πλαίσια του αυτοφώρου. Το γεγονός βέβαια ότι δεν εμποδίζετε εσείς την επικοινωνία, αλλά είναι επιθυμία του τέκνου θα συνυπολογιστεί από το δικαστήριο. Θα πρέπει, όμως, το τέκνο να εκφράσει την επιθυμία του σε αστυνομικό τμήμα ή την εισαγγελία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική του ηρεμία. 

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ