fbpx

Πως μπορώ να φύγω στο εξωτερικό με τα παιδιά μου χωρίς να με εμποδίσει ο βίαιος πρώην σύζυγος;

| 3 Ιουνίου 2016
ADVERTISEMENT

Βρίσκομαι σε διάσταση από το 2011.Έχω κάνει αγωγή διαζυγίου εδώ και 1,5 χρόνο,αλλά λόγω αποχής έχει πάρει αναβολές .Έχω την επιμέλεια των δυο ανήλικων δίδυμων τέκνων μου. Βρίσκομαι σε έντονη δικαστική διαμάχη.Δεν έχει υπογράψει τις ώρες επικοινωνίας.Θέλω να φύγω στο εξωτερικό και να βρω δουλειά εκεί.Πως μπορώ να  φύγω χωρίς να με εμποδίσει ο πρώην; Ποιες νομικές ενέργειες πρέπει να ακολουθήσω για να φύγω; Σημειώνω ότι είναι πρώην νομικός και επικίνδυνος. Έχω υποστεί ενδοοικογενειακή βία, παρακολούθηση και κάνει επεισόδια καθημερινά.

Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή


ADVERTISEMENT

Εφόσον έχετε την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση έστω και προσωρινή ασφαλιστικών, τότε μπορείτε να μεταβείτε στο εξωτερικό με τα παιδιά σας δίχως τη συναίνεση του συζύγου σας. Επιπλέον μπορείτε να εκδώσετε διαβατήριο των παιδιών δίχως τη συναίνεσή του.

Αυτό προκύπτει από την παρ. 3 του άρθρου 1 της  3021/22/10/28-6-2005 απόφασης  των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης που τιτλοφορείται: «Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης, τύπος και περιεχόμενο ενδείξεων διαβατηρίου, χρονική ισχύς, αντικατάσταση, απώλεια και ακύρωση αυτών», όπως τροποποιήθηκε με την 3021/22/10−δ΄/8.12.2005, την 3021/22/10-στ’/26.7.2007, την 3021/22/10- θ’/23.7.2010 και την 3021/22/10-ζ’/4.12.2015 Υπουργική απόφαση των ιδίων Υπουργών (δείτε ΦΕΚ Β 1503/17.8.2007).

Παραθέτουμε το επίμαχο κείμενο που αφορά την περίπτωσή σας:


ADVERTISEMENT

«Αρθρο 3  Η παρ. 3 του άρθρου 1 της υπ αριθμ. 3021/22/10 από 28.6.2005 απόφασής μας αντικαθίσταται, ως εξής:  “Προκειμένου περί ανηλίκου για την υποβολή των δικαιολογητικών απαιτείται επιπλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία αυτού που ασκεί την επιμέλεια. Όταν η επιμέλεια ασκείται και από τους δύο γονείς αρκεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενός γονέα και η έγγραφη συναίνεση του άλλου, του οποίου το ιδιόχειρο της υπογραφής βεβαιώνεται από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή. Όταν κανένας γονέας δεν μπορεί να παραστεί, για λόγους ανωτέρας βίας, παρίσταται οποιοσδήποτε συγγενής του ανηλίκου ο οποίος εξουσιοδοτείται σχετικά από τον ένα γονέα υποβάλλοντας και την έγγραφη συναίνεση του άλλου. Το ιδιόχειρο της υπογραφής των γονέων βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή της ως άνω εξουσιοδότησης ούτε της έγγραφης συναίνεσης απαιτείται ο διορισμός επιτρόπου και τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 1601 και 1602 Α.Κ. πρόσωπα κατά περίπτωση. Προκειμένου περί προσώπου που τελεί υπό επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση, απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία και του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη».

Κατά συνέπεια προκύπτει ότι μπορείτε να ταξιδέψετε με τα παιδιά σας στο εξωτερικό δίχως τη συναίνεση του γονέα που δεν έχει την επιμέλειά τους.

Εξαιρετικά σημαντική (που πιθανόν να σας απαλλάξει από περιττή γραφειοκρατία) μπορεί να αποβεί η τήρηση επικυρωμένου αντιγράφου της αποφάσεως που αναθέτει εις εσάς την επιμέλεια των παιδιών, προκειμένου να επιδείξετε σε  ενδεχόμενο έλεγχο στα σύνορα και ενός πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Eπίσης για ανήλικα μέχρι και 12 ετών δεν απαιτείται η έκδοση ταυτότητος, οπότε δεν έχετε αυτή την υποχρέωση εφόσον τα παιδιά σας βρίσκονται σε αυτή την ηλικία. Διαφορετικά θα πρέπει να εκδώσετε ταυτότητες απευθυνόμενη στο τμήμα διαβατηρίων και έκδοσης ταυτοτήτων του αστυνομικού τμήματος της περιοχής όπου κατοικείτε και να πληροφορηθείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε.

Αναφορικά δε με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτονόητο ότι μπορείτε να υποβάλετε έγκληση εναντίον του συζύγου σας, είτε στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας του, είτε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας σας, προκειμένου να επιληφθεί εισαγγελέας του φακέλου της ποινικής δικογραφίας εναντίον του.

Η ελληνική έννομη τάξη με τον ν. 3500/2006 ανατίμησε την ποινική βαρύτητα των ποινικών παραπτωμάτων που τελούνται μεταξύ συζύγων και επισύρει βαριές ποινές στους υπαιτίους.

Για την άσκηση των δικαιωμάτων σας ενώπιον της Εισαγγελίας και την παρακολούθηση της υποθέσεως, η γνώμη της γράφουσας είναι ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε δικηγόρο και να αντιμετωπίσετε από κοινού την υπόθεσή σας.

Ράνια Σαλπιστή
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
26ης Οκτωβρίου 43, 6ος όροφος- γρ. 6.10,
Λιμάνι σέντερ, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 286.146
Fax: 2310 283.323
Email: salpisti@yahoo.gr
Web: www.kalesi-salpisti.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ