fbpx

Χήρα σημαίνει φτωχή και μόνη;

| 10 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Οι γυναίκες, παραδοσιακά, παντρεύονται μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες και ζούν περισσότερο. Είναι λοιπόν μια χήρα «καταδικασμένη» να ζει φτωχή και μόνη;

Τον περασμένο Μάρτιο, η 56χρονη Αντριάννα, χήρα μαμά δύο εφήβων, έκλεισε πίσω της τη πόρτα του σπιτιού της για τελευταία φορά, καθώς το σπίτι της δεν είχε καμία αξία πια.


ADVERTISEMENT

Σε αυτό το σπίτι, είχε γιορτάσει τα πρώτα γενέθλια των παιδιών της, την επέτειο των γάμων της, Χριστούγεννα, Πάσχα και γιορτές, όλες μαζί με τον άντρα της και τους δύο γιούς της και ανυπομονούσε να μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά, να απολαύσει τη σύνταξή της και τον άντρα της.

Αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια για την Αντριάννα. Ο άντρας της πέθανε από ανακοπή στα 72 του και εκείνη έμεινε πίσω με πολλές απλήρωτες δόσεις του στεγαστικού τους δανείου και με άλλα τόσα χρέη σε κάρτες και λογαριασμούς. Δεν είχε άλλη επιλογή, από το να βάλει πωλητήριο στο σπίτι, να πουλήσει τα έπιπλά της και να νοικιάσει μια μικρή γκαρσονιέρα στη πρωτεύουσα.

Όταν η Αντριάννα παντρεύτηκε τον άντρα της, δεν ανησυχούσε για τη διαφορά ηλικίας.  Εκείνος διαχειριζόταν τα οικονομικά τους και η Αντριάννα, δεν είχε σκεφτεί ποτέ πώς θα συντηρούσε τον εαυτό της αν έχανε τον άντρα της. Μόλις έμεινε χήρα, συνέχισε να ξοδεύει και να κάνει τον τρόπο ζωής που έκανε πρίν χάσει τον άντρα της ώσπου δεν έμεινε σχεδόν τίποτα στην άκρη.


ADVERTISEMENT

Η «κατάρα» της νεότερης σε ηλικία χήρας
Δυστυχώς η Αντριάννα δεν είναι η μόνη γυναίκα που μένει μόνη αντιμετωπίζοντας παράλληλα, πολλά οικονομικά προβλήματα μετά τον θάνατο του άντρα της.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση από «παντρεμένη» σε «ελεύθερη» είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο οικονομικών προβλημάτων. Η απώλεια του συζύγου, καθορίζει σημαντικά το οικονομικό στάτους μιας γυναίκας , ειδικά σήμερα.

Οι γυναίκες από την άλλη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν χήρες απ’ ότι οι άντρες για δύο λόγους: Πρώτον διότι ζούν περισσότερο γενικώς και δεύτερον διότι ζούν περισσότερο από τους άντρες κατά 4-7 χρόνια.Εκεί δηλαδή που η γυναίκα, αναμένεται να ζήσει κατά μέσο όρο μέχρι τα 80 της, ο άντρας θα ζήσει κατά μέσο όρο μέχρι τα 73 του, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια χηρείας μιας γυναίκας. Επιπλέον, έρευνα της Allianz που πραγματοποιήθηκε για να εξετάσει τη γυναικεία συμπεριφορά μετά την απώλεια του συζύγου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 61% των χήρων γυναικών, ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος του συζύγου, προκάλεσε και μία βαθιά οικονομική κρίση τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

Εργαζόμενη γυναίκα
Επομένως, τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που δεν εργάζεται, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον το δικό της και των παιδιών της σε μια τέτοια περίπτωση; Ακόμη και δουλειά να έχει κανείς τη σήμερον ημέρα, η εργασία πλέον δεν σε προστατεύει από τη φτώχεια.

«Ακόμη και στις εργαζόμενες γυναίκες, η σύνταξη που προκύπτει είναι χαμηλότερη καθώς οι γυναίκες, εργάζονται με μικρότερη αμοιβή απ’ ότι οι άντρες. Από την άλλη οι γυναίκες που δεν έχουν εργαστεί ή που εργάζονταν και εγκατέλειψαν τις δουλειές τους για να μείνουν στο σπίτι και να μεγαλώσουν τα παιδιά, έχουν ακόμα μικρότερη σύνταξη. Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα, είναι όταν πολλές γυναίκες όπως η Αντριάννα, αφήνουν το συνταξιοδοτικό και όλα τα οικονομικά ζητήματα να τα διαχειρίζεται ο σύζυγος οπότε, μόλις εκείνος πεθαίνει, βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενες.

Οι γυναίκες σήμερα είναι πιο μορφωμένες από τις μητέρες τους, τείνουν να εργάζονται περισσότερο και να απολαμβάνουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από τις γιαγιάδες τους. Αυτό σημαίνει πως παρά την οικονομική κρίση και τις πολύ χαμηλές αμοιβές, μια καταρτισμένη γυναίκα σήμερα, μπορεί και πρέπει να προνοήσει για παν ενδεχόμενο και να βάλει στην άκρη, έστω, 50 ευρώ το μήνα. Το πόσο σου φαίνεται μικρό αλλά αν το πολλαπλασιάσεις επί 14 μήνες (με τα δώρα) και ύστερα επί 10 χρόνια, βγαίνει ένα ποσό 7.000 ευρώ. Όχι δεν σε σώνουν 7.000 αλλά είναι ένα «μαξιλαράκι» για να αντιμετωπίσεις τα πρώτα έξοδα και κυρίως το πρώτο σοκ!

Πηγή: http://knowledge.allianz.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ