fbpx

Συνταξιοδοτικό δικαίωμα χήρας, σε περίπτωση διαζυγίου

| 27 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Το ερώτημα μιας αναγνώστριας, χήρας μαμάς, που ξαναπαντρεύτηκε και πήρε διαζύγιο μας έδωσε την ευκαιρία να αναλύσουμε το συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε αυτή τη περίπτωση αλλά και γενικότερα, θέμα το οποίο αναλύει η συνεργάτιδά μας και δικηγόρος, κυρία Παρασκευή Κουπλίδου. Αξίζει να διαβάσετε το χρηστικό άρθρο που ακολουθεί:

Ερώτηση


ADVERTISEMENT

«Ο σύζυγός μου πέθανε το 2002. Τα παιδιά μου από τότε παίρνουν από μισή τη σύνταξή του. Είχα ζητήσει από το ταμείο να δοθεί όλη στα παιδιά μου και όχι σε μένα και έγινε. Σε έξι μήνες ο γιος γίνεται 24 χρόνων και η κόρη μου θα γίνει σε ενάμιση χρόνο. Τότε και κόβεται η σύνταξη. Κανονικά θα μπορούσα να την πάρω εγώ. Το πρόβλημά μου είναι ότι το 2009 έκανα δεύτερο γάμο, ο οποίος όμως κράτησε 5 μήνες και έχω βγάλει διαζύγιο. Θα μπορούσα να πάρω τη σύνταξη όταν σταματήσει να δίνεται στα παιδιά μου; Στο ΙΚΑ μου απαντάνε ότι δεν τους έχει ξανατύχει τέτοια περίπτωση, να κάνω αίτηση και θα την ελέγξουν. Είμαι άνεργη και τίθεται θέμα επιβίωσης!».

Απάντηση

ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ (επιζώντες σύζυγοι) εφαρμόζονται και οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν 3385/05 και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του άρθρου 62 του Ν 2676/1999 εξακολουθούν να ισχύουν.


ADVERTISEMENT

α. Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ασφαλιστικού οργανισμού κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, ΣΤΟΝ ΕΠΙΖΏΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΖΎΓΩΝ,που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω θανάτου σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις του κάθε οργανισμού ,καταβάλλεται η σύνταξη, εφόσον δεν εργάζεται ή δεν απασχολείται ή δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε οργανισμό ή το Δημόσιο.
β. Στην περίπτωση που ο επιζών των συζύγων εργάζεται ή απασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε οργανισμό ή το Δημόσιο, ή σύνταξη περιορίζεται στο 50% της σύνταξης λόγω θανάτου έως την συμπλήρωση του 65ου έτους. Μετά την συμπλήρωση του ορίου αυτού ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 70% της σύνταξης αυτής.
γ. Εάν ο επιζών των συζύγων, κατά την ημερομηνία του θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, λαμβάνει ολόκληρη την σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία του, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.
δ. Στην περίπτωση που ο επιζών των συζύγων λαμβάνει και σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ή περισσότερες της μιας συντάξεις λόγω θανάτου, κύριες ή επικουρικές, ο περιορισμός του ποσού της σύνταξης που προβλέπεται στην παράγραφο αυτή γίνεται σε μία από τις κύριες, καθώς και σε μία από τις επικουρικές συντάξεις της επιλογής του.

Εάν ο θανών καταλείπει τέκνα ανάπηρα ή ανήλικα ή σπουδάζοντα σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους, που δικαιούνται σύνταξη σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις κάθε Ασφαλιστικού Οργανισμού, το υπόλοιπο της σύνταξης του επιζόντα των συζύγων, σε περίπτωση που καταβάλλεται μειωμένη, επιμερίζεται στα τέκνα σε ίσα μέρη.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.

Η σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου χορηγείται από τον επόμενο μήνα του θανάτου εφόσον η σχετική αίτηση γίνει μέσα σε 6 μήνες από τον θάνατο.

Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα του χήρου/ας παύει :
Α) Με τον θάνατο
Β) Με την τέλεση νέου γάμου

Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των παιδιών παύει:
Α) Με την τέλεση γάμου πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας
Β)Με την ανάληψη εργασίας ή την αυτοτελή συνταξιοδότηση
Γ)Με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους ή το 24ο εφόσον σπουδάζουν σε Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι, Ι.Ε.Κ. ιδιωτικά και δημόσια και πανεπιστήμια εξωτερικού
Δ)Με την διακοπή ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους πριν το 24ο έτος της ηλικίας τους
Ε) Από τότε που έπαυσε η ανικανότητα

Σε περίπτωση ασφαλισμένου/ης ο χήρος/α δεν δικαιούται σύνταξη αν ο θάνατος επήλθε πριν την πάροδο 6 μηνών από την τέλεση του γάμου, εκτός αν ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή ατύχημα εκτός εργασίας ή αν κατά την διάρκεια του γάμου γεννήθηκε παιδί ή αν η χήρα είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης κατά τον χρόνο του θανάτου.

Σε περίπτωση συνταξιούχου αναπηρίας ή γήρατος ο χήρος/α δεν δικαιούται σύνταξη αν ο θάνατος επήλθε πριν την πάροδο 24 μηνών από την τέλεση του γάμου.

Ως εκ τούτου θεωρώ ότι ο δεύτερος γάμος μετά το θάνατο του πρώτου συζύγου σας, σας έχει αφαιρέσει το δικαίωμα να αιτηθείτε συντάξεως λόγω χηρείας από τον πρώτο γάμο σας ανεξαρτήτως αν ο δεύτερος γάμος σας κράτησε πολύ λίγο και λύθηκε με διαζύγιο.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Αν έχετε απορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημά σας, εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ