fbpx

Ο γιός μου φοβάται ότι θα πεθάνει όπως ο πατέρας του

| 4 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ο γιός μου είναι σήμερα 40 ετών και έχει δύο γιούς. Όταν ήταν σχεδόν 2 ετών, ο πατέρας του πέθανε σε ηλικία 24 ετών από καρκίνο. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα να του μιλάω, να του εξηγώ, να είμαι δίπλα του, να του λέω πόσο καλός άνθρωπος ήταν ο πατέρας του και πόσο τον αγαπούσε. Όμως από τότε μέχρι σήμερα ο γιος μου φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός και πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ήταν πολύ μικρός όταν πέθανε και δεν έχει αναμνήσεις από εκείνον.

Υπήρξα θεραπεύτρια πρίν πολλά χρόνια και βάσει της εμπειρίας μου, έχω την εντύπωση ότι ειδική αυτή η περίοδος που είναι περισσότερο ανήσυχος από ποτέ,  οφείλεται στο γεγονός ότι το πρώτο του παιδί κοντεύει να γίνει δύο ετών οπότε φοβάται ότι θα πεθάνει και θα το αφήσει χωρίς πατέρα, όπως συνέβη και με εκείνον. Τον τελευταίο καιρό έκανε διαθήκη και ασφάλεια ζωής και δεν νομίζω ότι η χρονική στιγμή είναι τυχαία. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;


ADVERTISEMENT

Δέσποινα

Αγαπητή Δέσποινα,

Συνήθως οι άντρες «κολλάνε» συναισθηματικά στην ηλικία που έχασαν τον  γονιό τους, είτε αυτός είναι πατέρας είτε μητέρα. Ο γιός σας είναι 40 ετών και όπως πολύ εύστοχα επισημάνατε, ένας ακόμη λόγος που φέρεται έτσι είναι επειδή το ένα από τα παιδιά του, πλησιάζει τα δύο του χρόνια δηλαδή την ηλικία όπου εκείνος έχασε τον πατέρα του.


ADVERTISEMENT

Υπάρχουν δύο τρόποι που θα μπορούσα να σας προτείνω βάσει παρόμοιας εμπειρίας που είχα με δικούς μου ανθρώπους οι οποίοι επίσης έχασαν τον πατέρα τους σε μικρή ηλικία και το γεγονός αυτό, τους ακολουθούσε έντονα μέχρι την ενήλικη ζωή τους.

Ο πρώτος τρόπος είναι ο γιός σας να βρεί τον χαμένο του πατέρα με κάθε τρόπο. Δεδομένου ότι ήταν πολύ μικρός και δεν θυμάται τίποτα, ίσως αυτός να είναι και ο πυρήνας του προβλήματος. Επικοινωνήστε με κάθε συγγενή, κοντινό και μακρινό, βρείτε και τη παραμικρή φωτογραφία του άντρα σας, τροφοδοτήστε κάθε ανθρώπινη σύνδεση του γιού σας με τον πατέρα του, όσο κι αν έχει συνηθίσει να ζεί προσπαθώντας να γεμίσει το κενό μέσα του.

Ο δεύτερος τρόπος που σας προτείνω είναι να τον βοηθήσετε να το ξεπεράσει με τη δική σας στάση και συμπεριφορά. Το πώς συμπεριφέρεται ένα παιδί στο πένθος, ακόμη και ενήλικο, εξαρτάται άμεσα από τη συμπεριφορά του επιζώντος γονιού. Το φυσικό ένστικτο που έχουμε όλοι οι γονείς με σκοπό να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τον πόνο και να «ρετουσάρουμε» την απώλεια του άλλου γονέα, εμποδίζει το παιδί να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Όταν μάλιστα το παιδί είναι σε ηλικία που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να μιλάει-όπως δηλαδή ήταν ο γιός σας-το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Δεν υπάρχουν λέξεις ή αναμνήσεις και το μόνο που ξέρει το παιδί απ’ τον πατέρα του είναι μια αίσθηση σωματική και συναισθηματική, αλλά βουβή δηλαδή χωρίς φωνή αλλά και χωρίς αυτό να σημαίνει πως η απώλεια του γονέα γίνεται λιγότερο απτή. Τουναντίον, γίνεται πιο δύσκολη για ένα παιδί να την ξεπεράσει.

Το γεγονός ότι τα συναισθήματα του γιού σας είναι πιο έντονα τώρα στην «επέτειο» θανάτου του πατέρα του, είναι φυσιολογικό. Θα τον βοηθούσε πολύ να μιλήσει στον πατέρα του, να του γράψει ή να του γράφει συχνά γράμματα, να πηγαίνει σε μέρη που έζησε ο μπαμπά του.

Οι άνθρωποι πολλές φορές μένουν πίσω από απώλειες που δεν ξεπεράστηκαν τη στιγμή που συνέβησαν και πολλές φορές γι’ αυτό «ευθύνεται» κατά μία έννοια η υπερ προστασία των γονιών που κάνουν τα πάντα για να μην πονέσουν τα παιδιά.

Ό,τι κι αν κάνει ο γιός σας, υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνώ μαζί του. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνει διαθήκη. Διότι η διαθήκη μπορεί να δείχνει έναν άνθρωπο που θεωρεί πολύ πιθανό να πεθάνει, αλλά δείχνει και έναν άνθρωπο υπεύθυνο που δεν θέλει να αφήσει την οικογένειά του απροστάτευτη και έκθετη, να παλεύει με τα κληρονομικά, να τσακώνεται με τους υπόλοιπους κληρονόμους εκτός οικογενείας και να χαλάει τα λεφτά της στους δικηγόρους και στους συμβολαιογράφους. Ο γιός σας με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι είναι ένας προστατευτικός και άξιος πατέρας που θέλει να φροντίσει τα παιδιά του και μετά θάνατον. Μπορεί να έχει χάσει τον πατέρα του και αυτό να τον κατατρέχει αλλά εξαιτίας αυτού, είναι και ο ίδιος ένας πολύ καλός μπαμπάς.

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ