fbpx

23 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα χηρών του κόσμου

| 23 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Την ώρα που  γράφεται αυτό το κείμενο, συνεχίζονται οι φρικαλεότητες κατά των γυναικών στην Ινδία. Μια Ινδή κατήγγειλε ότι βιάστηκε ομαδικά από αστυνομικούς πριν λίγες μέρες, δυο βρέθηκαν απαγχονισμένες. Έρευνες διεξάγονται με τη  λαϊκή οργή στην Ινδία και σε ολόκληρο τον κόσμο να στρέφονται προς το πρόβλημα. Για πόσο;

Τι γίνεται με τις χήρες;


ADVERTISEMENT

“…Σε περίπτωση χηρείας, η κοπέλα είναι “χωρίς ταυτότητα”, θεωρείται σύμβολο κακοτυχίας και είναι συνήθως, ανεπιθύμητη στην κοινωνία. Η πιο αποτρόπαια πρακτική, που εφαρμοζόταν στις χήρες κυρίως, μέχρι το 1829, προέρχεται από την Garuda Purana, ένα ιερό κείμενο του Ινδουισμού, που αναφέρει ότι όλες οι γυναίκες οφείλουν να καούν ζωντανές μετά το θάνατο του συζύγου.”

Η Ινδία θεωρείται  η χειρότερη χώρα για να ζει γυναίκα από τις χώρες που ανήκουν στις  G20. Είναι η τέταρτη χειρότερη στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα, στην τρίτη θέση είναι το Πακιστάν, στη δεύτερη το Κονγκό, και στην πρώτη το Αφγανιστάν. Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Σομαλία. Η έρευνα έγινε από την Truslaw Woman και βασίζεται στις απαντήσεις 213 ατόμων που ασχολούνται με τα ζητήματα των δικαιωμάτων φύλου.

73029


ADVERTISEMENT

Απ’ την κοιλιά ακόμα…

Αν το υπερηχογράφημα μαρτυρήσει πως ένα παιδί που ετοιμάζεται να έρθει στον κόσμο είναι γυναικείου φύλου, ο δρόμος για την άμβλωση δεν είναι μακρύς σε μία χώρα, όπως η Ινδία. Εάν τελικά, έρθει στον κόσμο, κινδυνεύει να θαφτεί ζωντανό, αμέσως μετά την γέννησή του. Τα αμέσως, επόμενα πιθανά σενάρια για ένα κορίτσι που γεννιέται στην δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, είναι η σωματική κακοποίηση, ένας πιθανός βιασμός, ένας πρόωρος γάμος.

Πού, πώς, πότε…

H Διεθνής Ημέρα Χηρών  καθιερώθηκε το 2010 από τον ΟΗΕ, για να επισημάνει τη «φτώχεια και την αδικία που βιώνουν εκατομμύρια χήρες και τα προστατευόμενα από αυτές μέλη σε όλο τον κόσμο».

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Αγγλοϊνδό επιχειρηματία Λόρδο Λούμπα, ο οποίος από το 1998 έχει συστήσει το ομώνυμο ίδρυμα για την παροχή βοήθειας σε αναξιοπαθούσες χήρες. Η 23η Ιουνίου επελέγη, επειδή την ημέρα αυτή του 1954 η μητέρα του Λόρδου Λούμπα, Σριμάτι Πούσπα Βάτι Λούμπα, έμεινε χήρα.

Με αφορμή τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης κοπέλας το 2012, η επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι, αναφέρεται στο μείζον ζήτημα σε διάσκεψη του κόμματος της.
xiron

Ο λόγος της σήμερα, πιο επίκαιρος από ποτέ …

“Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών συνεχίζονται. Η βία κατά των γυναικών στην επαρχία και στις πόλεις είναι ντροπή για την Ινδία. Η βία κατά των γυναικών είναι ντροπή. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις χήρες, η στοχευμένη αποβολή θηλυκών εμβρύων ακόμη και σε ευημερούσες περιοχές, το εμπόριο γυναικών και  παιδιών και η αδιάντροπη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών προκαλούν τεράστια ανησυχία. Όλα αυτά θα πρέπει να μας αφυπνίσουν”.

Με τη ματιά του  ΟΗΕ: «Οι χήρες πρέπει να απολαμβάνουν την αξιοπρέπεια και την ισότητα που τους αξίζει»

«Οι γυναίκες μπορεί να γίνουν πολύ ευάλωτες όταν οι σύζυγοί τους αποβιώνουν. Πάρα πολλές χήρες αποκλείονται από οποιοδήποτε κληρονομικό δικαίωμα, κατοχή γης, ή μέσα συντήρησης, από το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, την υγειονομική περίθαλψη ή την εκπαίδευση. Τα παιδιά τους πρέπει, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν το πένθος της απώλειας του πατέρα τους, αλλά και την απώλεια της κοινωνικής τους θέσης και των ευεργετημάτων της κοινωνίας.

Οι χήρες είναι πιθανό να εκδιωχθούν από τις κοινότητές τους, να εξαναγκασθούν σε γάμο ή σωματική κακοποίηση, χωρίς ο δράστης να τιμωρηθεί. Τα παιδιά τους είναι πολύ πιθανό να αποβληθούν από το σχολείο και να παγιδευτούν στη φτώχεια».

Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Χηρών, ας αποφασίσουμε τον τερματισμό όλων των διακρίσεων κατά των χηρών όλου του κόσμου, και να τους επιτρέψουμε να απολαύσουν τα δικαιώματά τους. Τα οφέλη θα επεκταθούν στα παιδιά τους, στις κοινότητες και στην κοινωνία στο σύνολό της.» –  Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ.

Ο Μαχάτμα Γκάντι, ο μεγάλος ηγέτης της ινδικής ανεξαρτησίας, ήταν ο πρώτος που είχε θέσει τις βάσεις αλλαγής νοοτροπίας: »Η γυναίκα δεν είναι σκλάβα του άντρα, αλλά σύντροφός του και βοηθός του και ισότιμη συνεργάτης σε όλες τις χαρές και τις λύπες, το ίδιο ελεύθερη όσο και αυτός να επιλέξει το δικό της μονοπάτι.»

Ας διαδώσουμε παντού το μήνυμα της σημερινής μέρας. Οι διακρίσεις κατά των γυναικών πρέπει να σταματήσουν! Είτε είναι χήρες, είτε όχι.

Πηγή: Infokids.gr 


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ