fbpx

Λάρισα: 1 στις 3 οικογένειες που στηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού είναι μονογονεϊκή!

| 7 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

Καταγγελίες πολιτών, για κακοποίηση 37 παιδιών στο σύνολό τους, τα περισσότερα εκ των οποίων στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της, δέχθηκε μέσα σε ένα χρόνο, το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας, του «Χαμόγελου του Παιδιού», που εδρεύει στη Λάρισα.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι καταγγελίες αυτές μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία και αφορούσαν μορφές κακοποίησης όπως παραμέληση – εγκατάλειψη παιδιών (το μεγαλύτερο ποσοστό 70%), σωματική κακοποίηση, ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση. Όλα τα περιστατικά κακοποιήθηκαν από άτομο του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντος, δηλαδή από τους γονείς (είτε τον έναν, είτε και τους δύο).


ADVERTISEMENT

Πρόκειται για στοιχεία που καταγράφει στο ενεργητικό του πέρυσι (2015), ο γνωστός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός στη Λάρισα, για τη στήριξη και προστασία των παιδιών, ο οποίος από τη στιγμή που ανέλαβε δράση τοπικά και στη Θεσσαλία γενικότερα, αποδεικνύεται καθημερινά η αναγκαιότητα της λειτουργίας του.

Από την άλλη, η κοινωνία τον εμπιστεύθηκε και φαίνεται να βρήκε σε αυτόν, έναν φορέα που μπορεί να καλύψει σημαντικά κενά κοινωνικής παρέμβασης, που αφορούν ειδικά στη βοήθεια των παιδιών και γενικότερα των οικογενειών σε ανάγκη.

Οι Λαρισαίοι βρήκαν στο «Χαμόγελο του Παιδιού», έναν σύμμαχο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, πολλά από τα οποία δεν τολμούσαν να ξεστομίσουν άλλου και τα κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό, κυρίως από φόβο.


ADVERTISEMENT

Σίγουρα ο Οργανισμός αυτός, συνέβαλε στο να σπάσουν τα ταμπού και η κοινωνία να αφυπνιστεί για τα προβλήματα της διπλανής πόρτας, νιώθοντας ότι μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, όταν μάλιστα πρόκειται να βοηθήσει ανήλικα παιδιά.

Τα στοιχεία του απολογισμού της δράσης του το 2015, στη Θεσσαλία, αποδεικνύουν περίτρανα τη σημαντικότητα του ρόλου του, όταν οι παρεμβάσεις του, δεν θα είναι υπερβολή, να αναφέρουμε ότι αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις «σωτήριο χέρι βοήθειας» για τις ζωές πολλών παιδιών.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στις καταγγελίες που έχει δεχθεί το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πέρυσι, ο συντονιστής του «Χαμόγελου του Παιδιού» Θεσσαλίας, κ. Γρηγόρης Λιογγαρίδης, μας είπε:

«Συνολικά δεχθήκαμε 17 καταγγελίες που αφορούσαν 37 παιδιά. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι καταγγελίες αυτές μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία. Η πλειονότητα των καταγγελιών ήταν ανώνυμες και αφορούσαν κατά κύριο λόγο παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, και στη συνέχεια παιδιά 0-6 ετών και τέλος τα μεγαλύτερα 13-18 ετών.

Οι μορφές κακοποίησης στις οποίες αναφέρθηκαν οι καταγγελίες ήταν κατά σειρά:

-Παραμέληση – Εγκατάλειψη (το μεγαλύτερο ποσοστό, 70%)

-Σωματική κακοποίηση.

-Ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση.

-Οι καταγγελίες αφορούσαν περισσότερα αγόρια (55% αγόρια – 45% κορίτσια).

Όλα τα περιστατικά κακοποιήθηκαν από άτομο του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντος, δηλαδή από τους γονείς (είτε τον έναν, είτε και τους δύο)».

Αύξηση οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσιάζει ο κ. Λιογγαρίδης, αύξηση εμφανίζει ο αριθμός των οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης, κυρίως στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της, οι οποίες στρέφονται για βοήθεια στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ειδικότερα ο κ. Λιογγαρίδης, παρουσιάζοντάς μας τη δράση που ανέπτυξε ο Οργανισμός, πάνω στο κομμάτι της στήριξης που παρέχει σε οικογένειες, μας είπε τα εξής: «Πρόκειται για μηνιαία στήριξη οικογενειών σε τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, έπιπλα, παιδικά και βρεφικά είδη (καρότσια, πάρκα, μπανιερά κλπ), είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής (πάνες, κρέμες κλπ) κ.ά.

Επίσης καλύπτουμε και τις εποχιακές ανάγκες των παιδιών δηλαδή με σχολικά είδη, βιβλία, λαμπάδες για το Πάσχα κλπ.

Οι οικογένειες στηρίζονται οπωσδήποτε για ένα έτος και κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, ώστε να μην μένει κανένα παιδί χωρίς βοήθεια. Τα τρόφιμα με τα οποία στηρίζεται η κάθε οικογένεια περιλαμβάνουν όλα τα είδη που χρειάζεται, δηλαδή ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, είδη πρωϊνού, γάλα κλπ.

Ο συνολικός αριθμός εξυπηρετούμενων οικογενειών είναι 243.

Ο συνολικός αριθμός εξυπηρετούμενων παιδιών είναι 551.

Οι οικογένειες τις οποίες στηρίζουμε είναι, οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, οικογένειες με άνεργο είτε τον ένα είτε και τους δύο γονείς, καθώς και γονείς με επισφαλή εργασία. Μία στις τρεις οικογένειες, είναι μονογονεϊκές (περιλαμβάνονται περιπτώσεις θανάτων, διαζυγίων, παιδιών εκτός γάμου κλπ).

Το 60% των οικογενειών που στηρίζουμε είναι τρίτεκνες και πολύτεκνες (από 3 έως και 10 ανήλικα τέκνα).

Γενικότερα οι 2 στις 5 οικογένειες, που προσφέρουμε βοήθεια, έχουν παιδιά ή και γονείς που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (με κινητικά ή ψυχιατρικά προβλήματα κλπ). Φτάνουν σε μας είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε από άλλους φορείς με τους οποίους έχουμε διασύνδεση (νοσοκομεία, ιατροκοινωνικούς φορείς, σχολεία, σύλλογοι κλπ)».

ΒΟΗΘΗΘΗΚΑΝ 134 ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Στο πλαίσιο του έργου του Οργανισμού, είναι και η στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης και ειδικότερα το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει την κάλυψη ιατρικών επισκέψεων/διαγνωστικών εξετάσεων, κάλυψη φαρμακευτικών/ιατρικών ειδών, διακομιδές με ασθενοφόρα, κάλυψη ειδικών θεραπειών και νοσηλίων, ενίσχυση σε είδος ή οικονομική, διαμεσολάβηση με φορείς και υπηρεσίες εξωτερικού, μεταφράσεις ιατρικών εγγράφων, καλύψεις μεταφορικών και διαμονής κλπ.

Ο κ. Λιογγαρίδης αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός αιτημάτων που καλύφθηκαν ήταν 437 και ανταποκρίθηκαν σε όλα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν από την πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της.

Αντίστοιχα αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός παιδιών που εξυπηρετήθηκαν ήταν 134 και των οικογενειών που εξυπηρετήθηκαν ήταν 55.

Αναλυτικά ο κ. Λιογγαρίδης αναφέρει: «Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που εξυπηρετήθηκαν (57 παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια) ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 0-6 ετών και ακολουθούν οι ομάδες 7-12 ετών (51 παιδιά) και 13 έως 18 ετών (26 παιδιά).

Από το σύνολο των παθήσεων, ένας μεγάλος αριθμός αφορά σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, οδοντιατρικά και οφθαλμολογικά προβλήματα, αλλά και παιδιά με γενετικές ανωμαλίες , ψυχοκινητική καθυστέρηση κλπ.

Από τα αιτήματα που καλύφθηκαν, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα 73 από αυτά αφορούσαν την κάλυψη ιατρικών επισκέψεων και διαγνωστικών εξετάσεων, 74 αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης και ενίσχυσης σε είδος, 67 αιτήματα για διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες του εξωτερικού, 20 αιτήματα για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, 44 για κάλυψη ιατρικών και φαρμακευτικών ειδών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 4 διακομιδές παιδιών με ασθενοφόρα και οχήματα του οργανισμού».

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Όλες οι παραπάνω δράσεις έχουν κόστος και ο Οργανισμός προσπαθεί με χορηγούς να καταφέρει πολλές φορές το αδύνατο, πιστός στην αποστολή που χρόνια φέρνει εις πέρας, με μόνο σκοπό να βοηθήσει παιδιά.

Οι οικονομικές συνθήκες δεν βοηθούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας αυτών, γίνονται σκόπελοι, στο έργο του.

Υπάρχουν ανάγκες για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Λάρισα και σύμφωνα με τον κ. Λιογγαρίδη, είναι αναγκαία η βοήθεια από την κοινωνία για να καλυφθούν. Ετσι ο ίδιος κάνει έκκληση σε οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει και αναλυτικότερα για τις ανάγκες που υπάρχουν αναφέρει: « Αναζητούμε, μέσω δωρεάν παραχώρησης, έναν αποθηκευτικό χώρο στη Λάρισα,( ισόγειο 100-150 τετραγωνικά), προκειμένου να αποθηκεύουμε διάφορα αντικείμενα ή είδη (πλην τροφίμων) που διαθέτουμε στις οικογένειες που στηρίζουμε.

Επίσης, προκειμένου να μπορούμε να μετακινούμαστε εντός και εκτός νομού και να πραγματοποιούμε τις μεταφορές ειδών και τροφίμων σε οικογένειες που δεν μπορούν να έρθουν σε μας, χρειαζόμαστε μέσω χορηγίας ένα μεταχειρισμένο φορτηγό».

ΤΟ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ» ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ 324 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» πανελλήνια: Το 2015 στήριξε συνολικά 95.701 παιδιά. Βρέθηκε δίπλα σε 19.117 γονείς και εκπαιδευτικούς.

Την τελευταία πενταετία (2011-2015) ο αριθμός των υποστηριζόμενων παιδιών και οικογενειών αυξήθηκε κατά 312,5%!

Στην εθνική γραμμή SOS 1056 ,για παιδιά δέχθηκε 272.881 τηλεφωνικές κλήσεις (748 την ημέρα), εκ των οποίων οι 39.793 κλήσεις αφορούσαν σε σοβαρά θέματα παιδιών.

Δέχθηκε στη γραμμή SOS 1056 988 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης που αφορούσαν 1.975 παιδιά. Στα έντεκα σπίτια που συντηρεί ανά τη χώρα, μεγαλώνουν 324 παιδιά. Στα τρία σπίτια ημερήσιας φροντίδας έμειναν 53 παιδιά.

Πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 41.635 μαθητές.

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ