fbpx

Τα ετερώνυμα έλκονται: Δικαιολογία ή αλήθεια;

| 14 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

Πολλές φορές συμβαίνει να κάνουμε σχέσεις με ανθρώπους που λέμε ότι είναι το εντελώς αντίθετο από εμάς και με τον καιρό μάλιστα, καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε «Καλά, πως έμπλεξα εγώ μαζί του;» ή καταλήγουν να αναρωτιούνται οι φίλοι μας λέγοντάς μας «Πώς έμπλεξες εσύ με αυτόν;» ή « Τι σχέση έχεις εσύ μαζί του;». Κι όμως…έχεις!

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν ομώνυμα και ετερώνυμα. Όλοι οι άνθρωποι κάπου μοιάζουν και κάπου διαφέρουν μεταξύ τους. Είναι σημαντικό όμως να σημειώσουμε ότι ο άνθρωπος υποσυνείδητα στρέφεται σε ανθρώπους, μέρη και πράγματα που του μοιάζουν. Για παράδειγμα, προτιμάμε τα γράμματα που περιλαμβάνονται στο όνομά μας, όπως προτιμάμε τους αριθμούς που σχετίζονται με την ημερομηνία γέννησής μας. Αν δεν με πιστεύετε, γράψτε μου σε ένα χαρτί τα τρία αγαπημένα σας γράμματα της Αλφαβήτου. Πόσα από αυτά τα γράμματα περιέχονται στο όνομά σας; (Πηγή: psychologytoday.com)


ADVERTISEMENT

Αυτή η προτίμηση για τα γράμματα του ονόματός μας, οφείλεται στο ότι γράφουμε τόσες φορές το όνομά μας, που είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τα συγκεκριμένα γράμματα και οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο εξοικειωμένοι είμαστε με κάτι, τόσο μας αρέσει. Αυτή ακριβώς η προτίμηση είναι που οδηγεί πολλές από τις αποφάσεις μας. Μία σειρά μελετών  κατέδειξε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή ήταν πιο συνδεδεμένοι σε άτομα που το επώνυμό τους είχε γράμματα του δικού τους επωνύμου. Άλλες έρευνες συμπεραίνουν ότι οι άνθρωποι έλκονται από τις ομοιότητες με τους άλλους ανθρώπους, με τις αξίες τους, το μορφωτικό τους επίπεδο, τις εμπειρίες και τους στόχους τους για το μέλλον. Ουσιαστικά αυτό που αναζητάμε σε έναν μελλοντικό σύντροφο, είναι τον εαυτό μας. (Πηγή: psychologytoday.com)

Θα μου πείτε «Καλά είναι δυνατόν να μοιάζω εγώ με τον πρώην άντρα μου, που με έδερνε;». Κι όμως μπορεί να μην είστε βίαιες όπως εκείνος αλλά να είστε το πάτημα στη βία του, εκείνος ο πομπός κι εσείς ο δέκτης. Υπάρχει πιο «ταιριαστό» ζευγάρι από τον ανασφαλή και τον βίαιο; Ή μπορεί να τον παντρευτήκατε γιατί η συμπεριφορά του, σας θυμίζει κάτι από την παιδική σας ηλικία, έναν χειριστικό πατέρα ή αντίθετα, κάποιον υπερ-προστατευτικό γονιό που δεν σας άφηνε να πάρετε πρωτοβουλίες. Ένα βίωμα που μπορεί να είχε και ο πρώην άντρας σας από το οικογενειακό του περιβάλλον, να είχε δηλαδή κι εκείνος έναν χειριστικό πατέρα τον οποίο μιμείται σήμερα. Μπορεί λοιπόν να μην μοιάζετε σαν χαρακτήρες αλλά η ρίζα σας, να είναι κοινή!

Άλλες φορές πάλι, ερωτευόμαστε ανθρώπους τα χαρακτηριστικά των οποίων θα θέλαμε να έχουμε κι εμείς, αλλά δεν το κάνουμε από φόβο. Για παράδειγμα ένας ντροπαλός άντρας είναι πιο πιθανό να κάνει σχέση με μια δυναμική γυναίκα διότι ο άνθρωπος συνήθως ψάχνει αυτό που του λείπει ή αυτό που κατά βάθος είναι, αλλά ντρέπεται να το εκφράσει. Τα πρώτα χρόνια της σχέσης με τον άντρα μου, και λόγω των ομηρικών καυγάδων μεταξύ μας, έλεγα σε όλους πόσο αντίθετοι ήμασταν και μου απαντούσαν «Τα ετερώνυμα έλκονται». Με τα χρόνια αποδείχτηκε πως όχι μόνο δεν ήμασταν ετερώνυμοι αλλά ότι είναι τόσο επιθετικός όσο είμαι κι εγώ, τόσο ιδιόρρυθμος όσο κι εγώ, τόσο παθιασμένος όσο κι εγώ. Το μόνο που μας έκανε να διαφέρουμε ήταν ο τρόπος που κινούμασταν στο χώρο , με αποτέλεσμα οι γύρω μας να μας βλέπουν ως τον ήσυχο και την τρελλή ενώ στη πραγματικότητα ήμασταν ίδιοι. Γιατί εκείνος έψαχνε σε μένα τον δυναμισμό που του έλειπε κι εγώ έψαχνα σ’ εκείνον την εσωστρέφεια που είχα ανάγκη για να ισορροπώ και να απομονώνομαι.


ADVERTISEMENT

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ψάχνουμε να παντρευτούμε τους κλώνους μας. Μερικές διαφορές προκαλούν ενδιαφέρον και ενθουσιασμό αλλά κυρίως ψάχνουμε κάποιον που ο κεντρικός του χαρακτήρας, είναι ταυτόσημος με τον δικό μας. Το κακό ξεκινάει όταν η φράση «τα ετερώνυμα έλκονται» χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους ως δικαιολογία για να καλύψουν την ενδοοικογενειακή βία, την ψυχολογική βία, την κάθε μορφής κακοποίηση ή ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Μου θυμίζει αυτό που έλεγαν παλιότερα οι μαμάδες στις κόρες τους «Φέρεται έτσι γιατί ζηλεύει». Όποιος δηλαδή ζήλευε, είχε δικαίωμα να είναι κάφρος και η σύζυγος είχε την υποχρέωση να μην προκαλεί τη ζήλια λες και ρύθμιζε τη συμπεριφορά του άλλου με τηλεχειριστήριο.

Η φράση «Τα ετερώνυμα έλκονται» είναι καλή να τη λέμε σαν παιχνίδι για να πειράζουμε τους άλλους και ακόμη πιο καλή για τους νόμους της Φυσικής. Στο γάμο και στις σχέσεις γενικότερα, είναι μια καλή παγίδα που μπορεί να σας κρατάει δυστυχισμένους και δέσμιους δίπλα σε έναν άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται ετερώνυμος και όχι απλά μ@λ@κας. Δεν υπάρχουν ομώνυμοι και ετερώνυμοι άνθρωποι. Όπως λέει και η Μαλβίνα, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ