fbpx

Πώς να βοηθήσετε ένα φίλο στο διαζύγιο

| 27 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

«Η μητέρα μου, μου είπε πως αν ήμουν καλύτερη νοικοκυρά ο άντρας μου, δεν θα με άφηνε για μία άλλη» είπε η Ελένη που μέσα σε μια νύχτα, ανακάλυψε πως ότι πίστευε για το γάμο της, ήταν όλα ένα ψέμα. Ο άντρας της είχε κρυφή διπλή ζωή για πολύ καιρό και μάλιστα ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό για τον οποίο δεν της είχε μιλήσει ποτέ.

Και όσο η ζωή της εκτροχιαζόταν, η Ελένη ζήτησε στήριξη στη μητέρα της αλλά αντί γι’ αυτή, η μητέρα της, κοίταξε να την πληγώσει ακόμη περισσότερο λέγοντάς της πως το φταίξιμο ήταν δικό της. Όμως όπως όλοι οι νοήμονες γνωρίζουμε, μια καθαρή τουαλέτα και δύο ταψιά μουσακά παραπάνω, δεν σώζουν κανένα γάμο. Άμα ήταν τόσο εύκολο, τα μισά διαζύγια προφανώς θα είχαν αποφευχθεί!


ADVERTISEMENT

Εάν όμως η Ελένη, και κάθε Ελένη, έχανε τον άντρα της, δεκάδες γυναίκες-και η μητέρα της-θα κατέφταναν στο σπίτι της γεμάτες λουλούδια, γλυκά, φαγητά και έναν καλό λόγο να τη στηρίξουν διότι στο μυαλό των ανθρώπων, ο γάμος δεν τελειώνει με τον θάνατο του ενός από τους δύο συζύγους. Ωστόσο και το διαζύγιο σηματοδοτεί μια σειρά από απώλειες. Μπορεί να μην είναι η απώλεια της ζωής αλλά πολλοί άνθρωποι χάνουν τα σπίτια, τα λεφτά τους, τους φίλους τους μέχρι και τα παιδιά τους εξαιτίας του. Επομένως, όταν ένας φίλος παίρνει διαζύγιο και υποφέρει, είναι καλύτερα να τον στηρίξετε αντί να τον επιπλήξετε για τα λάθη του ή για οτιδήποτε άλλο που δεν είναι της παρούσης και που μπορεί και να μην είναι καν έτσι. Όσο κι αν θέλετε να πείτε τη γνώμη σας, είναι καλύτερα να προσέχετε τα λόγια σας και να θυμάστε ότι δεν ξέρετε όλες τις λεπτομέρειες και όλες τις πλευρές της ιστορίας. Και παρ’ όλο που ορισμένοι άνθρωποι λένε πράγματα που πληγώνουν, υπάρχουν άλλοι που παλεύουν να ξεπεράσουν ένα διαζύγιο και δεν ξέρουν πώς. Εάν έχετε κάποιο φίλο ή φίλη που χώρισε ή είστε εσείς εκείνος ή εκείνη που πήρε διαζύγιο, η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να βοηθήσετε ή να βοηθηθείτε!

Να είστε διαθέσιμοι

  • Βρείτε χρόνο για το φίλο ή τη φίλη σας που πήρε διαζύγιο, ιδανικά τη στιγμή της εβδομάδος ή της μέρας που βλέπετε ότι είναι και η πιο δύσκολη για εκείνον/η.
  • Ακούστε προσεκτικά και μη διακόπτετε τη συζήτηση. Αυτό που πάνω απ’ όλα χρειάζεται ο/η φίλος/η σας είναι να ξέρει ότι κάποιος ακούει τον πόνο του και νοιάζεται για εκείνον/η.
  • Ο φίλος ή η φίλη σας είναι λιγότερο πιθανό να κάνει μια επόμενη λάθος σχέση αν έχει φίλους που τον/την υποστηρίζουν και τον/την αγαπούν.

Να είστε υποστηρικτικοί


ADVERTISEMENT

  • Βοηθήστε το άτομο αυτό να βρεί έναν/μία καλό/ή ειδικό προκειμένου να μοιραστεί μαζί του/της εσωτερικά ζητήματα που αφορούν το διαζύγιο όπως είναι η κατάθλιψη, η άρνηση, ο θυμός, οι καταχρήσεις, η ενδοοικογενειακή βία κ.α.
  • Ενθαρρύνετέ τον/τη να απευθυνθεί σε κάποιο κέντρο στήριξης και μπορείτε ακόμη και να προσφερθείτε να πάτε μαζί του/της.
  • Συνοδέψτε το φίλο ή τη φίλη σας, σε διάφορα συναισθηματικά «δύσκολα» γεγονότα όπως είναι οι γάμοι ή οι κηδείες.
  • Αναγνωρίστε ότι η κοινωνική του/της ζωή έχει αλλάξει δραματικά, οπότε μπορείτε να προτείνετε συχνά έξοδο για σινεμά φαγητό ή ποτό ή να πάτε μια εκδρομή και να περάσετε όλη τη μέρα μαζί. Μπορείτε αν δεν έχει αντίρρηση, να φέρετε και φίλους σας μαζί και να γίνετε όλοι μια όμορφη παρέα!

Να δείχνετε κατανόηση
Η θλίψη παίρνει χρόνο για να ξεπεραστεί παρ’ όλο που υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το διαζύγιο ξεπερνιέται σχετικά γρήγορα.
Αγαπήστε το φίλο ή τη φίλη σας, χωρίς όρια και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκρίνετε όλες τις επιλογές του/της.
Εάν αναφερθεί σε τάσεις αυτοκτονίας ή στην επιθυμία του/της να πεθάνει, είναι συναγερμοί που δεν πρέπει να αγνοήσετε.
Αγκαλιάστε το φίλο ή τη φίλη σας, αυτή τη στιγμή χρειάζεται το ανθρώπινο άγγιγμα περισσότερο από ποτέ.
Ρωτήστε ενδεχομένως κάποιον ειδικό σχετικά με το πώς να τον/τη χειριστείτε.

Να είστε χρήσιμοι
Βοηθήστε το φίλο ή τη φίλη σας να φτιάξει ένα καινούριο οικονομικό πλάνο και αν χρειαστεί, ζητήστε και από άλλους φίλους σας να συζητήσετε για το πώς θα μπορούσατε να τον/τη στηρίξετε σε αυτή τη φάση της ζωής του/της.
Εξετάστε τις άμεσες οικονομικές και άλλες ανάγκες του φίλου ή της φίλης σας, σε περίπτωση που ο/η πρώην σύζυγος μπορεί να αρνείται να συνεισφέρει οικονομικά ή να κρατήσει τα παιδιά.
Βοηθήστε το φίλο ή τη φίλη σας να βρεί δουλειά: Ειδικά οι γυναίκες που βιώνουν το διαζύγιο, φοβούνται να ξαναμπούν στον εργασιακό στίβο και δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν. Δεδομένης μάλιστα και της οικονομικής κρίσης τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Μπορείτε λοιπόν είτε να έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά αν ακούσετε κάτι ή ακόμη και να επινοήσετε θέσεις εργασίας αν χρειάζεστε κάποιον να σας κρατήσει τα παιδιά ή να αγοράσει κάποια ψώνια για εσάς στο σούπερ μάρκετ.
Γεμίστε το ψυγείο του με ταπεράκια φαγητού. Δεν του/της είναι εύκολο να συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή κι αυτό θα είναι ένα πράγμα λιγότερο που θα κάνει μέσα στην ημέρα.
Προσφερθείτε να αποθηκεύσετε τις οικογενειακές ή γαμήλιες φωτογραφίες του/της μέχρι να το ξεπεράσει.

Πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

  • Μην του/της δανείσετε πολλά χρήματα εκτός αν δεν έχετε πρόβλημα στην ιδέα ότι μπορεί να μην τα πάρετε ποτέ πίσω. Αλλιώς, υπάρχει περίπτωση αυτό μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει ένταση στη μεταξύ σας, σχέση.
  • Μην προσβληθείτε αν ο φίλος ή η φίλη σας φανεί αγνώμων. Αυτή τη στιγμή σκέφτεται θολά και μπορεί να του πάρει χρόνο να αναγνωρίσει τη βοήθειά σας.
  • Μη δώσετε συμβουλές αν δεν σας ζητηθούν, χωρίς αυτό να ισχύει εάν παραμελεί τα παιδιά του/της ή δεν φροντίζει το σπίτι ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να επέμβετε.
  • Μην θεωρήσετε δεδομένο ότι αφού βοηθάτε τον φίλο ή τη φίλη σας, έχετε και το δικαίωμα να λέτε τη γνώμη σας.
  • Μη μιλάτε άσχημα για τον/τη πρώην σύζυγο του φίλου ή της φίλης σας, μπροστά στα παιδιά του/της.
  • Μη μοιραστείτε λεπτομέρειες για τη προσωπική ζωή του/της φίλου/ης με άλλους φίλους και γνωστούς.
  • Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι πρέπει να διαλέξετε το μέρος κάποιου. Μπορείτε δηλαδή να είστε φίλοι χωρίς να αντιπαθείτε ή να κρατάτε κακία στον/στη σύζυγο του φίλου ή της φίλης σας.
  • Ειδικά το πρώτο καιρό, μη διαλέγετε ταινίες που εστιάζουν στο διαζύγιο, στον έρωτα ή στο πώς πληγώνονται τα παιδιά.
  • Μην επισκέπτεστε μέρη μαζί του/της μέρη που «ξυπνούν» επώδυνες αναμνήσεις.
  • Μην του/της κανονίσετε ραντεβού στα τυφλά χωρίς να το ζητήσει και παρά τη θέλησή του.
  • Μη μπείτε στη διαδικασία διαφόρων θρησκευτικών κλισέ τύπου «Η εκκλησία αποδοκιμάζει τα διαζύγια και θα σου φέρει τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου πίσω» πρώτον διότι Ο Θεός είναι άσχετος με το θέμα του/της και δεύτερον διότι έτσι του/της δίνετε ψεύτικες ελπίδες.
  • Μην του/της πείτε ποτέ «Μα κάτι έκανες κι εσύ και πήγε με άλλον/η, δεν μπορεί. Δύο κάνουν το γάμο, δύο και το χωρισμό» διότι δεν γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες της σχέσης τους και κυρίως διότι το συγκεκριμένο ρητό, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και εκτός αυτού, πονάει και πάρα πολύ αυτόν που το ακούει. Φαντάζεστε να σας είχε αφήσει εσάς ο σύζυγός σας για μια άλλη και να ακούγατε ότι φταίτε κιόλας;

Οι φίλοι είναι για να στηρίζουν και να υποστηρίζουν στις δύσκολες στιγμές. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που παίρνει διαζύγιο, με αποτέλεσμα να πούν ή να κάνουν λάθος πράγματα τη λάθος ώρα. Αν δεν το έχετε, μπορείτε να απέχετε!

Πηγή:http://www.cbn.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ