fbpx

Μονογονείς με σχέση εξ αποστάσεως

| 26 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Σχέση εξ αποστάσεως:  Τι καλύτερο για δύο ανθρώπους, που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους άρα με πολλές υποχρεώσεις και έλλειψη χρόνου αλλά και διάθεσης να δεθούν ξανά με κάποιον; Χμμ… τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι μπορεί στην αρχή τα κριτήριά σας να ήταν αυτά και να μπήκατε στη σχέση ευκολότερα και χωρίς να το σκεφτείτε πολύ. Στη πορεία όμως, που ερωτεύεστε και δένεστε αλλά διαπιστώνετε ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να κάνετε πράγματα μαζί όπως και όποτε θέλετε, ίσως να αρχίσετε να αναθεωρείτε. Η ασφάλεια της απόστασης εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ανασφάλεια όταν δεν ξέρετε που πραγματικά βρίσκεται ο άλλος και τι κάνει (πράγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα γνωρίζατε αλλά η απόσταση, διευκολύνει το ψέμμα). Διότι τη στιγμή που χρειάζεστε τη συντροφικότητα όσο τίποτα άλλο εσείς την έχετε…ανάμεσα σε τηλέφωνο και facebook!

Είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο για δύο μονογονείς να διατηρήσουν σχέση εξ αποστάσεως αλλά όχι ακατόρθωτο. Η επιτυχία μιας τέτοιας σχέσης εξαρτάται από το πόσο αφοσιωμένοι είναι δύο άνθρωποι, και για δύο μονογονείς με επιβαρυμένο πρόγραμμα και πολυάσχολη καθημερινότητα, αυτή η αφοσίωση δεν είναι πάντα εφικτή. Μπορεί να δώσετε τηλεφωνικό ραντεβού και τη στιγμή που πρέπει να καλέσετε, να προκύψει κάτι με το παιδί και να τρέχετε στον παιδίατρο ή να σας καλέσει ο/η δικηγόρος για το διαζύγιο και να πρέπει να μιλήσετε αρκετή ώρα. Μπορεί να έχετε κανονίσει να πάτε στη πόλη του/της να τον/την δειτε ή να έρθει εκείνος/η στη δική σας και ενώ τις μέρες αυτές έχετε κανονίσει τα παιδιά να μείνουν με άλλον γονέα, να σας το ακυρώσει και τελικά να μην μπορέσετε να συναντηθείτε με τον/την σύντροφό σας. Δεν εννοούμε ότι όλα τα παραπάνω, θα σας τύχουν κάθε φορά που θα θελήσετε να έρθετε σε επαφή με τον φίλο ή τη φίλη σας, αλλά σίγουρα είναι πράγματα που στη ζωή και στη καθημερινότητα ενός μονογονέα, συμβαίνουν πιο συχνά.


ADVERTISEMENT

Φυσικά ,σε μια τέτοια ιδιαίτερη σχέση, υπάρχει και η θετική πλευρά. Οι μονογονείς μπορούν να ανταπεξέλθουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους χωρίς να πρέπει να εντάσσουν και τον/τη νέο/α σύντροφο στο καθημερινό τους πρόγραμμα με ό,τι άγχος αυτό συνεπάγεται ενώ λόγω έλλειψης τριβής, η σχέση είναι για αρκετό καιρό όπως τη πρώτη φορά.

Επίσης ο χωρισμός σε μια τέτοια σχέση είναι λιγότερο επώδυνος. Θα στενοχωρηθείτε, ενδεχομένως να πληγωθείτε αλλά το γεγονός ότι δεν συζούσατε ή δεν περνούσατε αρκετό χρόνο μαζί, αποτελούν παράγοντες πολύ βοηθητικούς για να το ξεπεράσετε πιο γρήγορα και ανώδυνα. Επιπλέον, μια τέτοια σχέση είναι κάπως πιο «συμφέρουσα» για το καλό των παιδιών. Σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολος θα ήταν ο χωρισμός για όλους και πόσο θα πληγώνονταν τα παιδιά, αν τον/την γνώριζαν και είχαν συχνή επαφή μαζί του/της,. Βεβαίως όλα αυτά είναι υποθετικά αλλά πολύ πιθανά όταν μια σχέση βιώνεται σε καθημερινή βάση με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Επιπλέον, επειδή οι σχέσεις εξ αποστάσεως έχουν σύντομη ή αν θέλετε, πιο σίγουρη ημερομηνία λήξης, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτές, αφήνονται πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να τις ζούν σε όλη τους την έκταση, ακριβώς επειδή-στο μυαλό τους τουλάχιστον- πρόκειται για κάτι προσωρινό. Εάν λοιπόν έχετε μια τέτοια σχέση και σας ενδιαφέρει  να τη κρατήσετε, δείτε πώς!


ADVERTISEMENT

Skype, social media, διαδίκτυο
Επιστρατεύστε κάθε μέσο της τεχνολογίας, για να δικτυώνεστε ανά πάσα ώρα. Προτιμήστε το Skype αντί για το τηλέφωνο, ώστε να βλέπετε ο ένας το πρόσωπο του άλλου και η επαφή σας να είναι πιο ζεστή. Επιλέξτε μια ώρα που ξέρετε πως δεν θα έχετε παιδιά τριγύρω όπως το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί ή όταν κάνετε διάλειμμα στη δουλειά. Επίσης με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δείτε και τηλεόραση μαζί. Διαλέξτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κάθε ένας στη τηλεόρασή του και μιλήστε την ώρα που το παρακολουθείτε.
Προσοχή: Περισσότερα από τρία τηλεφωνήματα τη μέρα, μπορούν σε βάθος χρόνου να κουράσουν ή να φορτίσουν δύο εργαζόμενους ανθρώπους που μεγαλώνουν παιδιά μόνοι τους. Δεν εννοούμε να μετράτε κάθε μέρα τις φορές αλλά και το να είστε όλη την ώρα κρεμασμένοι σε ένα τηλέφωνο, είναι κουραστικό για εσάς και σίγουρα εις βάρος της προσοχής σας και του χρόνου σας με τα παιδιά.

Όχι στις διαδικτυακές ή τηλεφωνικές ζήλιες
Από τη στιγμή που μπήκατε σε μια τέτοια σχέση, πρέπει να αποδεχτείτε ότι έχετε ακόμη λιγότερες πιθανότητες να εξακριβώσετε πράγματα. Το ότι σας είπε πως θα βγεί με τους συναδέλφους του από τη δουλειά, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Μαρία, μια συνάδελφος που δείχνει να ενδιαφέρεται για τον φίλο σας, δεν τον κάνει άπιστο ή ψεύτη. Θα μπορούσε να βγεί με τους συναδέλφους και η Μαρία θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για εκείνον, ακόμη και 300 χλμ. πιο κοντά στη πόλη σας. Το ίδιο ισχύει και για το facebook. Ο Χ,Ψ,Ω, τύπος που κάτω από τις φωτογραφίες της κοπέλας σας, αφήνει σχόλια τύπου «Καρακουκλάρα», «Θεά» και πατάει 50 Likes το δευτερόλεπτο, δεν τον κάνει αυτόματα εραστή της φίλης σας ούτε ευθύνεται η φίλη σας γι’ αυτό και σίγουρα ούτε καν η γεωγραφική απόσταση. Απλώς η απόσταση μεγενθύνει γεγονότα και συναισθήματα. Αναγνωρίστε το αυτό ως μια πραγματικότητα και μην φθείρετε τη σχέση για πράγματα άνευ σημασίας.

Συχνά ταξίδια
Όσο γίνεται και μπορείτε. Κι αν δεν μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά ούτε καν για ολόκληρη μέρα, δείτε τον για λίγες ώρες. Επίσης, αν εκείνος δεν μπορεί να αφήσει τα παιδιά ούτε για μια μέρα, μπορείτε να πάτε εσείς στη πόλη του, να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο το Σαββατοκύριακο και να βγείτε το Σάββατο και τη Κυριακή. Μπορεί να ακούγεται εξαντλητικό αλλά πιστέψτε μας, είναι προτιμότερο από το καθόλου.

Ρελιστικές προσδοκίες
Έχετε κανονίσει να περάσετε το Σαββατοκύριακο μαζί, έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, τα παιδιά θα μείνουν με τον μπαμπά τους, τη μαμά τους ή τους παππούδες και είστε ενθουσιασμένοι. Και φτάνει η ώρα που συναντιέστε και είστε παγωμένοι και την επόμενη μέρα ρίχνετε κι έναν καυγά. Διότι το λάθος που κάνουν όσοι έχουν σχέση εξ αποστάσεως, είναι να νομίζουν πως αν πατήσουν ένα κουμπί, η διάθεσή τους ως δια μαγείας θα πάψει να επηρρεάζεται από τη καθημερινότητα και θα είναι σώνει και ντε μες στη καλή χαρά. Το ότι θα βρεθείτε μετά από καιρό και θα περάσετε και ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μαζί, δεν σας καθιστά ικανούς να τραβάτε τη πρίζα και ξαφνικά να μην έχετε ανησυχίες και προβλήματα.

Εμείς φτιάχνουμε τις συνθήκες αλλά καμιά φορά, ειδικά οι μονογονείς που έχουμε στο κεφάλι μας ένα εκατομμύριο πράγματα, οι συνθήκες φτιάχνουν εμάς. Γι’ αυτό αν μαλώσετε σε αυτό το διήμερο ή τέλος πάντων τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περιμένατε, μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις και μείνετε στη σχέση, να δείτε λίγο τη συνέχεια. Όπως και στο σινεμά, καμία ταινία δεν κρίνεται από μία σκηνή. Γιατί να κρίνεται η σχέση σας, από ένα μεμονωμένο γεγονός;

*Μέρος του άρθρου, διαβάσαμε στο essence.com 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ