fbpx

Διαζύγιο: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες συμβουλές!

| 12 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

“Βρες δικηγόρο. Να βρεις έναν τώρα. Ακύρωσε τις πιστωτικές σου κάρτες. Διώξ’ τον με τις κλωτσιές. Άλλαξε κλειδαριές. Μην το αφήνεις να δει τα παιδιά. Μην εμπιστεύεσαι κανέναν”.

Αυτές τις συμβουλές έλαβε μια πελάτισσά μου (ας την ονομάσουμε Μαίρη), από την καλύτερή της φίλη όταν της ανακοίνωσε τα νέα του επικείμενου διαζυγίου της. H Μαίρη και ο σύζυγός της ήταν λυπημένοι και πληγωμένοι. Ήταν τρομαγμένοι με το τι τους επιφύλασσε το μέλλον και ήταν αποφασισμένοι να κάνουν το καλύτερο που μπορούσαν προκειμένου να κρατήσουν το διαζύγιο και τη σχέση τους σε όσο το δυνατόν πιο φιλικό επίπεδο. Ο μεγαλύτερος και μοναδικός τους στόχος ήταν η -όσο το δυνατόν- καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών τους. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν η Μαίρη είχε ακολουθήσει τις συμβουλές της φίλης της;


ADVERTISEMENT

Ή μήπως, τι λέτε γι’ αυτή: “Τι; Όχι, δεν γίνεται να τον αφήσεις, έχεις δεσμευθεί, πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο” (Να ‘σαι καλά ρε μάνα!). Ή την πιο δημοφιλή: “Το ξέρεις ότι δικαιούσαι διατροφή, έτσι; Θα πρέπει να πάρεις τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα. Μην τον αφήσεις να τη γλιτώσει με τίποτα λιγότερο. Και το σπίτι ακόμη– εκείνος σε απάτησε άρα εσύ θα πάρεις το σπίτι!” (στ’ αλήθεια έτσι λειτουργεί το πράγμα;). Τι λέτε για το : “Επιτέλους τον παράτησες τον βλάκα. Ποτέ δεν τον συμπάθησα. Είναι αγενής, απερίσκεπτος και απαίσιος γονιός. Θα είσαι πολύ καλύτερα χωρίς εκείνον!” (λοιπόν, μπορεί, αλλά στην τελική τον παντρεύτηκα και είναι ο πατέρας του παιδιού μου….).

Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούσετε όλα τα παραπάνω από την οικογένεια και τους φίλους σας κατά τη διάρκεια του διαζυγίου: Καταστροφικές, άκυρες, βλαβερές και -χωρίς ίχνος συναισθήματος- συμβουλές, προσφερόμενες όλες στο όνομα της συμπαράστασης και με την πεποίθηση ότι λέγονται για το καλό σας.

Το αντίκτυπο που δημιουργείται από έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο, δεν σταματά έξω από την πόρτα του σπιτιού σας. Η οικογένεια και οι φίλοι σας έχουν την τάση να σας συμβουλεύουν με βάση τις δικές τους ιστορίες, τα πιστεύω και την στάση τους απέναντι στο διαζύγιο και τον/την πρώην σύντροφό σας. Ίσως να σας αγαπούν τόσο πολύ και δεν θέλουν να σας δουν να πληγώνεστε, αλλά έχουν μια στενή θεώρηση του πώς να το πετύχουν. Ίσως γνωρίζουν κάποιον ο οποίος πέρασε από ένα άσχημο, γεμάτο φιλονικίες διαζύγιο (και μπορεί αυτός ο κάποιος,  να ήταν οι ίδιοι). Ίσως οι ίδιοι να βρίσκονται σε μια σχέση που παραπαίει και η απόφασή σας, τους βάζει σε τροχιά πανικού. Ίσως γνωρίζουν τι “πήρε” κάποιος υπογράφοντας ένα διαζύγιο. Ίσως εκείνοι και ο/η σύντροφός σας, να μην κατάφεραν να τα βρουν ποτέ.


ADVERTISEMENT

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να γίνουν ένα τεράστιο δίχτυ ασφαλείας στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε και να βυθιστείτε, όμως ακούστε τις συμβουλές τους με μεγάλη επιφύλαξη! Ας μην είναι εκείνοι η βασική πηγή πληροφοριών και επιμόρφωσης αυτή την περίοδο της ζωής σας. Να αναζητάτε πάντα οδηγίες από αντικειμενικούς επαγγελματίες και καλό είναι να ξεκινήσετε με γενικές πληροφορίες προκειμένου να προσανατολιστείτε.

Στο μεταξύ, τι κάνετε καθώς κατακλύζεστε από ένα σωρό πληροφορίες και συμβουλές από την οικογένεια και τους φίλους σας; Απλώς απαντάτε στις συμβουλές τους, με αυτές που ακολουθούν:

Χαμογελάστε και πείτε ευχαριστώ
Στη συνέχεια ελέγξτε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε οτιδήποτε σας κίνησε την περιέργεια και αγνοήστε όλα τα υπόλοιπα. Αληθεύει, για παράδειγμα, ότι αν σας απατήσει ο σύντροφός σας εσείς παίρνετε το σπίτι; Εάν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση και δεν γνωρίζετε τον νόμο σχετικά με το τι δικαιούστε, καλύτερα να το ψάξετε προτού το απαιτήσετε από τον/την πρώην σαν να είναι τελειωμένη υπόθεση. Οι πελάτες έρχονται συχνά προκειμένου να διαμεσολαβήσω έχοντας εντελώς λάθος πιστεύω σχετικά με τον νόμο και τα δικαιώματά τους! Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζεται μόνο να τους εκπαιδεύσω απ’ την αρχή, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να έρθουν στη δύσκολη θέση να υποχωρήσουν μπροστά στον/στη σύντροφό τους.

Αναγνωρίστε τα όσα σας προσφέρουν και μοιραστείτε μαζί τους τα πιστεύω και τις προθέσεις σας
Επιστρέφοντας στις συμβουλές που έλαβε η Mary, μια απάντηση όπως “Το καταλαβαίνω ότι νοιάζεσαι για μένα και το εκτιμώ πολύ.Το έχουμε συζητήσει άπειρες φορές και έχουμε αποφασίσει να το προχωρήσουμε πολιτισμένα και με σεβασμό. Πιστεύω ότι όσα μου προτείνεις μπορούν να πυροδοτήσουν εντάσεις, οπότε θα προτιμούσα προς το παρόν να συνεχίσω με τη συζήτηση και να το προσπαθώ μαζί του καλή τη πίστη”.

Ζητήστε τους να σταματήσουν και πείτε τους αυτά που εσείς θέλετε
Εάν οι γύρω σας σας προσφέρουν “συμπαράσταση” με όχι και τόσο υποστηρικτικό τρόπο, ζητήστε αυτό που θέλετε από εκείνους. Μια απάντηση στο “Δόξα Τω Θεό που παράτησες τον βλάκα” θα μπορούσε να ήταν “Ξέρεις, τελικά τον παντρεύτηκα αυτό τον άντρα και προσπαθώ να διατηρήσω το διαζύγιό μου σε όσο το δυνατόν πιο πολιτισμένο επίπεδο. Αυτό που πραγματικά θέλω από εσένα είναι η συντροφιά σου και το χιούμορ σου-  αυτά θα με στήριζαν πραγματικά αυτή τη στιγμή”. Εάν δεν μπορούν να σας προσφέρουν αυτό που ζητάτε ή συνεχίζουν είτε τους χαρακτηρισμούς είτε να σας πιέζουν, σεβαστείτε την άποψή τους αλλά καλό θα ήταν κρατήσετε τις αποστάσεις σας από εκείνους αυτή την περίοδο της ζωής σας.

Η οικογένεια και οι φίλοι σας , σας αγαπούν και (γενικά) θέλουν το καλό σας
Δεν είναι όμως ειδήμονες επί των διαζυγίων και οι ατελείς ή προκατειλημμένες συμβουλές τους θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την όλη διαδικασία, οδηγώντας σας σε μονοπάτια τα οποία δεν είχατε ποτέ σκοπό να ακολουθήσετε. Ψάξτε και αναζητείστε την αγάπη, την παρουσία, την προσοχή και την χρήσιμη υποστήριξή τους. Αφήστε τη στρατηγική, την επιμόρφωση, τα δικαιώματα και τα διαδικαστικά, στους επαγγελματίες του είδους.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Τσιτσιπά 
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ