fbpx

Τα λάθη στη διατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο

| 21 Νοεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Πολλοί από εσάς, θα πιστεύατε πως ανοίγοντας τον σύνδεσμο αυτό, θα αναλύσω την διατροφή που πρέπει να «καταβάλλει» ο γονιός σε περίπτωση διαζυγίου. Αυτή όμως είναι αυτονόητη και ορίζεται σύμφωνα με το νόμο, ενώ θα πρέπει, να την καταβάλετε αν δεν έχετε την επιμέλεια των παιδιών σας και αντίστοιχα να την λαμβάνετε αν έχετε την επιμέλεια των παιδιών. Αυτή η διατροφή είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ένας συνειδητοποιημένος γονέας προς τα παιδιά του!. Παρακάτω θα αναλύσουμε την «υγιεινή διατροφή» μετά από ένα διαζύγιο.

Θα μελετήσουμε τα “λάθη” που κάνουν οι γονείς των χωρισμένων παιδιών στην διατροφή τους!


ADVERTISEMENT

Όλα ήταν όμορφα. Είχατε μια οικογένεια με μαμά, μπαμπά και παιδιά. Ήρθε όμως εκείνη η στιγμή που πήρατε την απόφαση, να χωρίσετε με τον σύντροφό σας. Τα προβλήματα ήταν διάφορα και σε κάθε περίπτωση διαφορετικά. Καλώς ή κακώς πήρατε την απόφαση και εκτελέστηκε. Μην προσπαθήσετε όμως σε καμία περίπτωση να καλύψετε και να αναπληρώσετε κενά που θα δημιουργηθούν στο παιδί σας χρησιμοποιώντας τη τροφή και μπουκώνοντας το με θερμιδογόνες τροφές, πιστεύοντας πως θα γεμίσετε τα κενά του διαζυγίου. Το παιδί από δω και στο εξής έχει να αντιμετωπίσει όλα τα επακόλουθα. Έχει να διαχειριστεί τόσα πολλά! Παραδείγματα αυτών είναι: Να στερείται κάποιες μέρες είτε τον έναν είτε τον άλλο γονιό, έχει να αντιμετωπίσει την απουσία των δυο γονιών από το σπίτι και τόσα άλλα…

Η ψυχολογία του παιδιού λίγο ή πολύ, θα αλλάξει. Καλό είναι να μην συνδυαστεί και με αλλαγές στη διατροφή του, διότι μπορούν λόγω ψυχολογικών αλλαγών να δημιουργηθούν και διατροφικές διαταραχές τόσο στο παιδί σας, όσο και σε εσάς. Δείτε γύρω σας, όσους έχουν χωρίσει και θα καταλάβετε τι εννοώ. Άλλοι χωρίζοντας παχαίνουν και άλλοι αδυνατίζουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε σας ή στο παιδί σας. Προστατέψτε την υγεία σας, πριν δημιουργηθούν προβλήματα!

Λάθη που κάνουν πολλοί γονείς στη διατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο: Για να αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργούνται (συναισθηματικά-προσωπικά και άλλα), ξεχνούν πως πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής διατροφής. Τέτοια παραδείγματα είναι η αυξημένη κατανάλωση γλυκών, παγωτών, αναψυκτικών, έτοιμων γευμάτων κ.λ.π., με την δικαιολογία πως η φάση αυτή είναι δύσκολη για το παιδί και δεν πρέπει να βιώσει ακόμα μία στέρηση. Θεωρούν το απαγορευμένο φαγητό απόλαυση που δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή του παιδιού χωρισμένων γονέων.


ADVERTISEMENT

Στέρηση όμως, δεν είναι η στέρηση του παιδιού από μια σοκολάτα και ένα πακέτο από γαριδάκια- πατατάκια. Αυτά το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν, είναι η λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας!. Έτσι λοιπόν το παιδί που ζητά το απαγορευμένο τρόφιμο, μπορεί να λέει στη μαμά: “ο μπαμπάς μ’ αγαπά πιο πολύ, μου δίνει σοκολάτες κάθε φορά που είμαι εκεί” ,δεν το εννοεί.. και δεν καταλαβαίνει ότι μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει αυτό! Πρέπει να το αντιμετωπίσετε ψύχραιμα, συζητώντας για το μεγάλο λάθος που γίνεται, όταν τα παιδιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αυτών των απαγορευμένων τροφίμων.

Το μεγαλύτερο λάθος, είναι να καταστρέψουμε την υγεία του και όχι να του δώσουμε να φάει ότι ζητήσει, πιστεύοντας πως «θα το πάρουμε με το μέρος μας, αν του δώσουμε και εμείς το απαγορευμένο τρόφιμο»!…

Αν μπουκώσουμε ένα παιδί με σοκολάτα, όταν αυτό μας λέει, δε μ’ αγαπάς, ο μπαμπάς, μου δίνει σοκολάτα και μ’ αγαπά πιο πολύ, τότε το πείθουμε να καταλάβει πως “NAI, η σοκολάτα είναι καλή, εγώ σ’ αγαπώ, άρα πάρε την καλή σοκολάτα που σου κάνει καλό και αγάπησέ με”. Η σύγχυση που προκαλούμε στο παιδί είναι τέτοια όπου και το λανθασμένο μήνυμα, ήδη το έχει λάβει το παιδί! Το φαγητό, δεν πρέπει να συνδέεται με την χαρά και την ανακούφιση, όταν αυτό δεν είναι υγιεινό. Με αυτόν τον τρόπο πιθανότατα στο μέλλον να αντιμετωπίσετε μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, που συνδέονται και με διατροφικές διαταραχές. Και σκεφτείτε πως μπορεί να έχετε και εσείς μέρος ευθύνης εάν το παιδί σας στο μέλλον γίνει βουλιμικό ή ανορεκτικό, λόγω λάθος χειρισμών!. Ο καλύτερος χειρισμός σε αυτή τη περίπτωση, είναι να μιλήσετε ανοιχτά στον πρώην σύντροφό σας και να τον-την πείσετε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή.

Ένα άλλο λάθος που μπορεί να γίνει στη διατροφή του παιδιού μετά το διαζύγιο, είναι η μη τήρηση του ωραρίου στο φαγητό, των τροφών που καταναλώνει το παιδί πριν το διαζύγιο και τόσα άλλα. Παραδείγματα: το παιδί σας έτρωγε κάθε Τετάρτη όσπριο και με τα νέα δεδομένα, λόγω του ότι κάθε Τετάρτη τρώει με το σύζυγο σας ο οποίος και δεν φροντίζει να έχει όσπρια, δεν δίνει και στο παιδί σας να φάει όσπρια. Στην περίπτωση αυτή, είτε αλλάζετε τα δεδομένα και μετακομίζετε την μέρα των οσπρίων, είτε συζητάτε και πάλι με τον πρώην σύντροφο σας, έτσι ώστε να μεριμνήσει, για να μην χαθεί από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού μια τόσο σημαντική συνήθεια. Το ψάρι-τα όσπρια-οι σαλάτες-τα φρούτα… θα πρέπει να μην λείπουν από το διαιτολόγιο του παιδιού σας!

Βασιλική Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος
Πηγή: http://www.diatrofi.gr/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ