fbpx

Νέες τεχνολογίες VS παιδί διαζευγμένων γονιών

| 14 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα τεχνολογία, είτε πρόκειται για υπολογιστή, tablet ή i-phone, προσπαθούμε να τη κατακτήσουμε προσθέτοντας όλο και περισσότερες εφαρμογές. Η ενασχόληση με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μας βοηθά να πολλαπλασιάζουμε τον εαυτό μας όντας σε δύο ή και τρείς οθόνες ταυτόχρονα! Τέτοιου είδους τεχνολογία μας επιτρέπει να γεφυρώνουμε αποστάσεις και να επικοινωνούμε γρηγορότερα και με όλο και περισσότερους ανθρώπους. Όμως το διαζύγιο από μόνο του, δημιουργεί ήδη ανυπέρβλητο χώρο-όχι απλά απόσταση-μεταξύ των γονέων και των παιδιών, ο οποίος δεν ταιριάζει με την ταχύτητα των μέσων επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο του Illinois κατέληξε ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών-ειδικά όσα βρίσκονται μεταξύ 3 και 5 ετών-είναι πιο πιθανό να προσκολληθούν στους γονείς τους από ανασφάλεια. Η ίδια μελέτη, κατέδειξε ότι οι διαζευγμένοι γονείς που ασχολούνται με τα μέσα της τεχνολογίας για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα, αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με το διαζύγιο.Όλα τα παραπάνω ευρήματα, κάνουν το γνήσιο παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας, ακόμη πιο σημαντικό.


ADVERTISEMENT

Η ικανότητα να προσομοιώνεται η ανθρώπινη εμπειρία μέσω γυαλιστερών οθονών μπορεί να συρρικνώσει την απόσταση αντί να την επεκτείνει. Κι ενώ δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη σωματική αλληλεπίδραση, οι τηλεπικοινωνίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ανακουφίσουν την ανασφαλή προσκόλληση του παιδιού στον γονέα και να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ παιδιών και γονιών που βρίσκονται μακριά. Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard,  η χρήση εφαρμογών όπως το Skype και το Facetime μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα οικειότητας και φυσικής σύνδεσης γονέα -παιδιού,  από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του. Μία Τρίτη μελέτη της εταιρίας Nokia, συμπεραίνει ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων ελέγχουν τα smartphone τους κατά μέσο όρο 150 φορές τη μέρα ή κάθε 6,5 λεπτά με αποτέλεσμα το ανθρώπινο πρόσωπο να έρχεται σε επαφή με το φως της οθόνης κι έτσι το άτομο να χάνει την άμεση επαφή. Όμως για τα παιδιά των διαζευγμένων γονιών, αυτά τα λεπτά  είναι κάτι περισσότερο από απλή απώλεια της επαφής η οποία για εκείνα, μεταφράζεται ως εναλλαγή: μαμά, μπαμπάς, μαμά, μπαμπάς.

Ο χρόνος για τα παιδιά των διαζευγμένων γονιών είναι ιδιαίτερα ρευστός διότι είναι πάντοτε χωρισμένος ποσοτικά: Μία εβδομάδα στο on, μία εβδομάδα στο off. Αυτό το Σαββατοκύριακο, όχι εκείνο. Χριστούγεννα, γενέθλια, γιορτές εκεί, τότε και με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν αυθόρμητες αποφάσεις αλλά συγκεκριμένη κατανομή χρόνου προσεκτικά προγραμματισμένη βάση του συμφωνητικού επιμέλειας. Για τα παιδιά του διαζυγίου, οι εναλλαγές μεταξύ του χρόνου που ο γονιός τσεκάρει το κινητό του και του χρόνου που περνάει ο γονιός μαζί τους, είναι ιδιαίτερα έντονες.

Ο Dr. Clifford Nass, ειδικός στα αποτελέσματα του πολλαπλού χειρισμού συσκευών τεχνολογίας και Διευθυντής στο τμήμα επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Stanford, θεωρεί ότι οι γενικότερες επιβλαβείς επιρροές της τεχνολογίας στη γνωστική λειτουργία και στην επεξεργασία πληροφοριών, μπορεί να εφαρμοστεί σε πολύ συγκεκριμένες σχέσεις γονέων-παιδιών «Όταν επιδράς με το παιδί χωρίς να το κοιτάς στα μάτια, χωρίς να ακούς τι σου λέει, τότε το αντίκτυπο που του δημιουργείς, είναι εξαιρετικά αρνητικό» και συνεχίζει «Όταν τα παιδιά βλέπουν κάποιον να χειρίζεται πολλές συσκευές ταυτόχρονα χωρίς να εστιάζει τη προσοχή του, αδυνατούν να μάθουν την ικανότητα της κατανόησης των συναισθημάτων. Πρέπει να μάθετε να δίνετε το 100% της προσοχής σας στο παιδί ώστε και εκείνο να αισθάνεται ότι οι γονείς του, το προσέχουν!».


ADVERTISEMENT

Οι επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά μπορεί να είναι υποκειμενικές και με αμέτρητες μεταβλητές. Όμως όταν η αστάθεια είναι συνεχής, τότε το διαζύγιο αποτελεί ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών και συμπεριφορών με ροπή προς τη χρήση ναρκωτικών, τη σεξουαλική ασυδοσία και τις χαμηλές σχολικές επιδόσεις. Η πιθανότητα να εκδηλωθούν αυτές οι συμπεριφορές αυξάνονται 2-4 φορές μετά το διαζύγιο, επισημαίνοντας ότι ο ουσιαστικός χρόνος με το παιδί είναι ο ποιοτικός και όχι ο ποσοτικός. Επομένως η τεχνολογία είναι πολέμιος αυτού του ποιοτικού χρόνου καθώς αποσπά τη προσοχή των γονιών.

Οι γονείς μου πήραν διαζύγιο πρίν 10 χρόνια, τότε που επικοινωνούσαμε με την «απαρχαιωμένη» μέθοδο των φωτογραφικών άλμπουμ, των γραμμάτων και των σταθερών τηλεφώνων χωρίς Instagram, Twitter , Facebook ή συνομιλίες μέσω Skype. Μετά το διαζύγιο των γονιών μου, οι επικοινωνίες έγιναν πιο απτές και συγκεκριμένες, με στεγνά sms και αποστειρωμένα email. Η επικοινωνία σήμερα λοιπόν, στερείται αυτής της αυθεντικότητας. Ένα sms μπορεί να σας συνδέσει έξυπνα και γρήγορα με αυτόν που θέλετε αλλά για το παιδί των χωρισμένων γονιών αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αρνητικό σημάδι ότι αδιαφορείτε. Μία αυτοματοποιημένη συνήθεια που επιτρέπει στο χρόνο και στα συναισθήματα να συρρικώνονται μέσα από συνεχή πατήματα των δακτύλων στην οθόνη!

Πηγή: wired.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ