fbpx

Ναι, μπορεί να πάθει έμφραγμα ένα μικρό παιδί. Δείτε τί πρέπει να ξέρετε!

| 28 Νοεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Σκοπός του παρακάτω άρθρου δεν είναι να φοβίσουμε τους γονείς, αλλά να τους ενημερώσουμε και να τους προτρέψουμε να δράσουν προληπτικά σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια ή εντοπίσουν κάποιο από τα συμπτώματα που περιλαμβάνονται στο κείμενο που ακολουθεί.

Όταν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα, δεν θα έπρεπε ίσως να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μπορεί να συμβεί και σε παιδιά 7-10 ετών. Ο Dr Tilak Suvarna, επικεφαλής καρδιολόγος στο τμήμα καρδιολογίας του Asian Heart Institute στο Mumbai, εξηγεί.


ADVERTISEMENT

“Ναι ακόμα και τα παιδιά μπορούν να πάθουν έμφραγμα, αν και πρόκειται για σπάνια περίπτωση. Σε αντίθεση με τους ενήλικες όπου ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (δηλαδή η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης κλπ.) είναι καταλυτικός παράγοντας, το έμφραγμα σε ένα παιδί έχει κυρίως τις ρίζες του, σε γενετικές ανωμαλίες. Είναι συνήθως κάτι που προέρχεται από κάποιο εκ γενετής πρόβλημα στη καρδιά του παιδιού. Το πρώτο σύμπτωμα του καρδιολογικού προβλήματος στο παιδί, είναι το έμφραγμα.

Σημειωτέον ότι το παιδί μπορεί παράλληλα να έχει υψηλή χοληστερίνη, είτε είναι υπέρβαρο είτε όχι, δεν παίζει κανένα ρόλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί παράγει πολύ περισσότερη χοληστερόλη από το κανονικό, η οποία προκαλεί συγκέντρωση υψηλής χοληστερίνης στον οργανισμό, λόγω γενετικής ανωμαλίας. Μακροπρόθεσμα, αυτό οδηγεί σε φραγή των αρτηριών της καρδιάς αυξάνοντας το ρίσκο εμφράγματος στο παιδί.

Ένα τέτοιο πρόβλημα συνήθως είναι κληρονομικό. Επιπλέον, μια οικογένεια με ιστορικό στην υψηλή χοληστερόλη, αυξάνει τις πιθανότητες του παιδιού να έχει και αυτό υψηλή χοληστερίνη και να υποστεί έμφραγμα. Ωστόσο, η παιδική παχυσαρκία που είναι ένα σύνηθες πρόβλημα της εποχής, αυξάνει το ρίσκο ενός εμφράγματος αλλά όσο το παιδί μεγαλώνει και ενηλικιώνεται και όχι στη παιδική ηλικία.

Δεδομένου ότι πολλά παιδιά σήμερα τρώνε πρόχειρο φαγητό και παίζουν όλη μέρα στον υπολογιστή χωρίς να ασκούνται, είναι σημαντικό για τους γονείς να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες στα παιδιά τους ώστε να αποτρέψουν ένα έμφραγμα αργότερα, στην ενήλικη ζωή τους.


ADVERTISEMENT

Επιπλέον αν έχετε οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σε εγκεφαλικά ή καρδιολογικά προβλήματα, τότε οι πιθανότητες του παιδιού να πάθει έμφραγμα σε νεαρή ηλικία, είναι περισσότερες.

Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν το παιδί έχει συχνά δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος, πιθανόν να υποβόσκει κάποιο πρόβλημα με τη καρδιά του. Μπορείτε ωστόσο να διατηρήσετε υγιή τη καρδιά του παιδιού σας, κάνοντας τα εξής:

-Υγιεινό πρωϊνό: Είναι σημαντικό για τα παιδιά να τρώνε υγιεινό πρωϊνό, που τα βοηθάει να διατηρούν υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς τους και να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες είναι ό,τι καλύτερο για το πρώτο γεύμα της ημέρας και ειδικά για να διατηρείτε τη χοληστερίνη του σε χαμηλά επίπεδα.
-Ψωνίστε συνετά: Να αγοράζετε πάντα προϊόντα ολικής άλεσης και λάδι που κάνει καλό στη καρδιά όπως το λάδι που προέρχεται από καρπούς, όπως είναι το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το λάδι από αβοκάντο κλπ.
-Προτιμήστε υγιεινά σνακ: Τροφές χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά που περιλαμβάνουν βιταμίνη ωμέγα-3, είναι ότι πιο ιδανικό για τη καρδιά και το μυαλό. Αντικαταστήστε μπισκότα, σοκολάτες και πατατάκια με φρέσκα φρούτα και οργανική σοκολάτα.
-Ελέγξτε τη ποσότητα αλατιού: Το αλάτι αυξάνει τη πίεση του αίματος. Απομακρύνετε την αλατιέρα απ’ το τραπέζι και ελέγξτε τη ποσότητα που βάζετε στα φαγητά. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε αλάτι.
-Αποφύγετε αυτές τις τροφές: Όχι αναψυκτικά που αυξάνουν το κίνδυνο εμφράγματος κατά 60%, όχι τροφές με τρανς λιπαρά.
-Προτρέψτε τα παιδιά σας να ασκούνται: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίζουν και να αθλούνται. Συμμετέχετε κι εσείς σε κάποιο άθλημα μαζί τους, κάτι που εκτός του ότι θα σώσει την καρδιά του παιδιού, θα σας φέρει κοντά και σαν οικογένεια.
-Κάντε συχνά check up: Πολλοί αμελούν τον τακτικό έλεγχο της υγείας τους και καταλήγουν να μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα όταν αυτό έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Φροντίστε να κάνετε τακτικά check up στα παιδιά σας και πιο τακτικά, στα παιδιά άνω των 3 ετών ή όταν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων.

Πηγή: http://www.thehealthsite.com/ 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ