fbpx

Το παιδί αρνείται να γυρίσει στη μητέρα του και θέλει να είναι μόνο μαζί μου. Να ανησυχήσω;

| 12 Ιανουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένος και έχω έναν γιο 6 ετών. Εξασκώ ανελλιπώς το δικαίωμα επικοινωνίας 2 φορές την εβδομάδα, και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Ο γιός μου πάντα εδώ και 2 χρόνια που έχω χωρίσει μου έδειχνε οτι στεναχωριόταν που έπρεπε να τον γυρίσω στη μητέρα του. Το τελευταίο διάστημα αυτό εχει γίνει πολύ έντονο , με ρωτάει συνέχεια πότε θα τον πάρω, δεν θέλει να γυρίσει πίσω και θέλει να μένουμε συνέχεια μαζί. Στην χριστουγεννιάτικη γιορτή έβαλε τα κλάματα και παρακαλούσε να τον πάρω να πάμε σπίτι μας. Ανησυχώ. Μήπως γίνεται κάτι στο σπίτι της μητερας του; Δυστυχώς εχω άσχημες σχέσεις και καθόλου επικοινωνία, ούτε για τα στοιχειώδη. Εκκρεμεί ακόμα δικαστήριο για τα θέματα επικοινωνίας κλπ. Τι μπορεί να συμβαίνει στο παιδι; Μου λέει συνέχεια ότι είμαι ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου, αρνείται να κοιμάται στο κρεβάτι του και θέλει μονο αγκαλιά μαζί. Ρωτάει συνέχεια γιατί χωρίσαμε. Μου λέει συνέχεια οτι τη μαμά δεν την νοιάζει για σένα και διάφορες άλλες κατηγορίες, ότι παίζει μόνο μαζί μου και πως η μαμά του δεν του δίνει σημασία. Σας ευχαριστώ.

 Απαντάει η Ψυχολόγος- Ψυχοδραματίστρια κυρία Ηλιάννα Πεσσάρη


ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας,

Το διαζύγιο για κάθε παιδί είναι μία δύσκολη μεταβατική περίοδος. Βιώνεται σαν μία απώλεια με πολλά συναισθήματα. Όσο πιο έντονη είναι η περίοδος αυτή για τους γονείς στην επικοινωνία, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα παιδιά. Τα παιδιά καταλαβαίνουν και ρουφάνε όλα τα συναισθήματα που οι γονείς έχουν μέσα τους, ακόμα κι αν οι γονείς δεν τα εκφράζουν, κι είναι πολύ συχνό να παίρνουν το μέρος του γονιού που νιώθουν πιο αδύναμο.

Όταν ο ένας από τους δύο γονείς φεύγει από το σπίτι, για το παιδί είναι μία συνεχή έλλειψη, την όποια με τον καιρό την συνηθίζει. Ένα πράγμα που το παιδί σας σίγουρα εκφράζει, είναι αυτή ακριβώς η έλλειψη, του λείπετε και αυτό είναι φυσιολογικό. Του λείπει η καθημερινή επαφή μαζί σας όπως την είχε όταν μένατε όλοι μαζί. Αυτό είναι κάτι που θέλει χρόνο για να ενσωματωθεί και να γίνει αποδεκτό από το παιδί, ως μία καινούρια πραγματικότητα.


ADVERTISEMENT

Το ότι οι σχέσεις με την πρώην σύζυγό σας δεν είναι καλές είναι κάτι που σίγουρα έχει επηρεάσει και επηρεάζει το παιδί. Ακόμα κι αν το κρύβετε ή το χειρίζεστε με ηρεμία, πάλι το παιδί το καταλαβαίνει.

Είναι πολυ σημαντικό να γίνει καθαρό στο παιδί, ειδικά σε αυτήν την ηλικία, το ότι οι γονείς χωρίζουν δεν έχει να κάνει με το ίδιο. Αντίθετα είναι μία απόφαση που οι γονείς παίρνουν για το καλό όλης της οικογένειας. Πολλές απορίες δημιουργούνται στα παιδιά που βρίσκονται σε μία τέτοια κατάσταση, και είναι σημαντικό οι γονείς να δίνουν τον χρόνο σε αυτές να εκφραστούν και να προσαπθούν να απαντούν με ειλικρίνεια, χωρίς να αλληλοκατηγορούνται.

Αν είναι εφικτό, θα ήταν καλό η πρώτη συζήτηση για το διαζύγιο να γίνεται και από τους δύο γονείς ταυτόχρονα και με ομοφωνία, χωρίς εντάσεις αλλά με διάθεση επικοινωνίας.

Είναι πιο εύκολο για το παιδί να αφομοιώσει την αλλαγή αυτή στη ζωή του, όταν έχει δύο γονείς που καταφέρνουν να συνεννοηθούν για τα πρακτικά ζητήματα και να επικοινωνούν σε ένα όσο γίνεται φιλικό κλίμα. Αντίθετα, αν οι γονείς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ή αποφεύγουν την οποιαδήποτε επαφή, το παιδί, θα προσπαθήσει, ασυνείδητα να τους συμφιλιώσει, να τους φέρει κοντά, να προκαλέσει κάποια επικοινωνία. Ή όπως προαναφέρθηκε, θα πάρει το μέρος αυτού που αισθάνεται πιο αδύναμο ή αδικημένο.

Τα παιδιά έχουν πολύ ισχυρή ενσυναίσθηση.

Είναι σημαντικό να μην προκαλείται στο παιδί διχασμός, να μην νιώθει ότι χρειάζεται να διαλέξει ανάμεσα στους δύο σας. Σίγουρα αγαπά και χρειάζεται και τους δύο εξίσου.

Ίσως με όλα αυτά το παιδί προσπαθεί να πει ότι δυσκολεύεται με τις αλλαγές αυτές και το κλίμα που δημιουργείται. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι και οι δύο γονείς είναι καλά και ότι μπορεί να εκφράζεται για τον καθένα όπως νιώθει, χωρίς να λογοκρίνεται από έναν από τους δύο.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να ελέγξετε όσα γίνονται στο σπίτι, και δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Καλό είναι να διερωτηθείτε αν έχετε εμπιστοσύνη στην πρώην σύζυγο σας, αν θεωρείτε ότι είναι ικανή μητέρα, να θυμηθείτε τα καλά της στοιχεία. Σίγουρα κάποια πράγματα σας ένωσαν μαζί της και γι αυτό δημιουργήσατε μία νέα ζωή!

Μπορεί η απόφαση σας να είναι η καταλληλότερη στην συγκεκριμένη φάση της σχέσης σας, αλλά όλα αυτά δεν μπορεί να χάθηκαν εντελώς. Είναι σημαντικό να προσπαθούν και οι δύο πλευρές για μία πιο καλή επικοινωνία.

Κάτι που είναι επίσης καλό να έχουμε υπόψη για τα παιδιά που έχουν χωρισμένους γονείς είναι ότι συχνά νιώθουν αδικημένα ή ίσως και διαφορετικά και μπορεί να προσπαθήσουν να χειριστούν τις καταστάσεις προς όφελος τους, ασυνείδητα πάλι.

Για παράδειγμα, είναι συχνό, η μητέρα του παιδιού-που είναι και αυτή που συχνότερα παρέχει το σταθερό, καθημερινό περιβάλλον- να είναι πιο “αυστηρή”, να έχει περισσότερους κανόνες και να μην παίζει τόσο πολύ με το παιδί. Αντίθετα, εσείς που έχετε φύγει από το σπίτι και περνάτε λιγότερο χρόνο μαζί του, σίγουρα έχετε λιγότερους κανόνες και περισσότερη διάθεση για διασκέδαση. Έτσι το παιδί όταν δυσκολεύεται στο σταθερό περιβάλλον του θα αναζητά το διασκεδαστικό.

Όλα τα παραπάνω είναι καταστάσεις που μπορεί να συμβαίνουν, ακόμα και ταυτόχρονα. Εσείς και η μητέρα του, σαν γονείς, είστε οι καταλληλότεροι να αξιολογήσετε τι απ’ όλα είναι πιο πιθανό να συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε αυτήν την για όλους δύσκολη κατάσταση, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας.

Είναι σημαντικό που ζητήσατε βοήθεια. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να βλέπουμε πάντα καθαρά. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας δρόμος που μπορεί να βοηθήσει πολύ αν τον επιλέξετε. Αν χρειαστείτε κάτι περαιτέρω, είμαι στη διάθεση σας.

Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος- Ψυχοδραματίστρια
Αλκμαιωνίδων 6, Καισαριανή, πλησίον μετρό Ευαγγελισμός
Τηλέφωνο: 2155159120
Κινητό: 6938165911
Website: http://www.prosopikianaptixi.gr/
Blog: http://iliannasol.blogspot.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ