fbpx

Συχνά λάθη που κάνουν οι διαζευγμένοι γονείς με τα παιδιά τους

| 31 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

Ως γονείς όλοι κάνουμε λάθη, ως διαζευγμένοι γονείς κάποιοι από εμάς κάνουμε ακόμα χειρότερα. Μην επιτρέπεις στο άγχος σου να προκαλέσει άγχος στα παιδιά σου και να τους στερήσει την παιδική τους ηλικία. Τα παιδιά μας δεν είναι υπεύθυνα για τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας και δεν θα πρέπει να τα βάζουμε σε θέση να πρέπει να αναλάβουν ευθύνες ενηλίκων.

Μετά το διαζύγιο οι γονείς μπορεί ν’ αναθέσουν στο παιδί, ευθύνες που δεν είναι αρκετά ώριμο να τις διαχειριστεί. Μια μόνη μητέρα με δεύτερη δουλειά μπορεί να εξαρτάται από την κόρη της ν’ αναλάβει κάποιες από τις δουλειές στο σπίτι, γιατί δεν έχει τον χρόνο ή την ενέργεια. Ένας μόνος πατέρας που δεν βλέπει τα παιδιά του όσο συχνά θα ήθελε, μπορεί να θελήσει να συζητήσει μαζί τους για τα συναισθήματα μοναξιάς που βιώνει αλλά με αυτό τον τρόπο τα κάνει να νιώθουν υπεύθυνα. Όλα τα παραπάνω είναι ένα μεγάλο βάρος για το παιδί.


ADVERTISEMENT

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μη χρησιμοποιήσεις τα παιδιά σου για ν’ αναπληρώσεις το κενό που έχει αφήσει ο/η πρώην σύντροφος σου ή η νέα σου οικογενειακή κατάσταση και ο καινούριος τρόπος ζωής. Τα παιδιά έχουν αρκετά πράγματα ν’ αντιμετωπίσουν μετά από ένα διαζύγιο, γι’ αυτό προτεραιότητά σου, θα πρέπει να είναι ν’ αφήσεις τα παιδιά να είναι παιδιά, ότι και να συμβαίνει στη ζωή σου. Να πως:

Πρόσφερε στα παιδιά σου ένα ασφαλές περιβάλλον
Ένα περιβάλλον που θα γνωρίζουν ότι είναι ασφαλές και προστατευμένο από έναν ενήλικα και στο οποίο δεν θα χρειάζεται να έχουν περισσότερες ευθύνες απ’ όσες μπορούν ν’ αντέξουν. Εάν φορτώσεις τα παιδιά σου μ’ ευθύνες, τότε δεν θα είναι ευτυχισμένα.

Δείτε σχετικά: 5 σοβαρά οικονομικά λάθη στο διαζύγιο και πώς να τ΄αποφύγεις.


ADVERTISEMENT

Αποδέξου την ευθύνη των γονεϊκών σου υποχρεώσεων
Μπορείς να δώσεις δουλίτσες στο παιδί να κάνει αλλά το παιδί δεν πρέπει να κάνει όλο το μαγείρεμα και το καθάρισμα απλά και μόνο επειδή η μαμά ή ο μπαμπάς δεν είναι εκεί για να το κάνουν εκείνοι. Μια μόνη μαμά που γνώριζα δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί το 7χρονο παιδί της άρχισε να παθαίνει κρίσεις πανικού μέχρι που ο γιατρός της είπε ότι το παιδί είχε πολύ μεγάλο άγχος επειδή το έβαζε να προσέχει τα δυο μικρότερα αδέλφια του.

Να μη γίνονται συζητήσεις για ενήλικες μπροστά στα παιδιά
Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι έχεις οικονομικά προβλήματα ή ότι έχεις άγχος ή ότι έχεις προβλήματα με τον/την πρώην. Μίλησε σε κάποιον άλλον ενήλικα για τέτοια θέματα. Το παιδί σου δεν είναι ούτε ο ψυχολόγος σου, ούτε ο καλύτερος σου φίλος. Είναι δική σου δουλειά να προστατέψεις το παιδί σου και να μην το επιβαρύνεις με τα δικά σου προβλήματα.

Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται στο κρεβάτι τους και όχι στο δικό σου
Εάν χρειάζονται παρηγοριά την νύχτα, τότε ξάπλωσε μαζί τους μέχρι να κοιμηθούν. Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν ότι τα εμπιστεύεσαι να είναι ανεξάρτητα. Μην τα κάνεις εξαρτώμενα λόγω της υπερβολικής ένδειξης αγάπης.

Μην κάνεις τα μεγαλύτερα παιδιά σου υπεύθυνα για τα μικρότερα
Εάν χρειάζεσαι κάποιον να προσέξει τα παιδιά, κάλεσε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας σου. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη για ένα παιδί ειδικά κάτω των 15 ετών.

Όταν αρχίσεις να βγαίνεις με κάποιον/α μην εμπλέξεις τα παιδιά
Τα παιδιά δεν πρέπει να εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση μέχρι να βρεις έναν/μία σταθερό/ή σύντροφο. Αν έχεις βγει 3 φορές με κάποιον/α, αυτό δεν είναι μακροχρόνια σχέση. Το να ενθαρρύνεις τα παιδιά σου ν’ αναπτύξουν σχέσεις με έναν άνθρωπο που δεν ξέρεις αν θα είστε μαζί στο μέλλον, είναι κάτι παρόμοιο με την κακοποίηση. Μη το κάνεις!

Εάν χρησιμοποιείς ουσίες ή αλκοόλ για ν’ αντιμετωπίσεις το άγχος, σταμάτα!
Τα παιδιά χρειάζονται ένα γονέα με καθαρό κεφάλι. Επίσης χρειάζονται την ασφάλεια του να γνωρίζουν ότι ο γονιός τους μπορεί να χειριστεί επείγοντα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν. Εάν είσαι πιωμένος/η ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών μπροστά στα παιδιά σου, τότε εκείνα θα νιώθουν μόνα και ευάλωτα.

Βεβαιώσου ότι το παιδί σου έχει επαφές με άλλους ενήλικες, όπως συγγενείς, παππούδες και φίλους
Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο παιδί σου, να παρατηρήσει πως συμπεριφέρονται οι ενήλικες και κυρίως πως συμπεριφέρονται υπεύθυνα αλλά θα βοηθήσει και εσένα να τα μεγαλώσεις σωστά, μιμούμενη/ος την υπεύθυνη συμπεριφορά των άλλων ενηλίκων γύρω σου (ή τουλάχιστον θα έχεις ένα τρίτο μάτι που αν κάνεις κάτι λάθος, θα έχει τόσο θάρρος μαζί σου ώστε να σου μιλήσει και να το διορθώσεις).

Πρόσεξε τι προσδοκίες έχεις από το παιδί σου
Είναι καλό να διδάξεις την υπευθυνότητα. Δεν είναι όμως καλό να του/της ζητήσεις ν’ αναλάβει ευθύνες ενηλίκων!

Πηγή: http://divorcesupport.about.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ