fbpx

Τα απαραίτητα στη Γονεϊκή Εργαλειοθήκη

| 20 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Να έχετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας
Τα παιδιά σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους, δείχνουν στους γονείς αυτό που έχουν ανάγκη, αρκεί οι ίδιοι να είναι εστιασμένοι στα μηνύματα τους και να μην αφήνουν τις όποιες παρεμβολές να απορρυθμίζουν την σχέση τους. Χρειάζεται να ακούτε τα παιδιά σας μέσα απο τις φωνές τους και  τις όποιες συμπεριφορές τους καθώς αυτός είναι ο τρόπος τους για να απευθυνθούν σε εσάς, στους γονείς τους.

Έκφραση και αναγνώριση των συναισθημάτων σας.
Κάθε νέος γονιός, μητέρα ή πατέρας έχει δικαίωμα να νιώθει κουρασμένος,νευριασμένος απογοητευμένος, αλλά και οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι μειώνεται η αγάπη που έχει για το παιδί του.Κανένα συναίσθημα δεν είναι ενοχοποιητικό και ούτε χρειάζεται να απολογηθείτε για αυτό.


ADVERTISEMENT

Όχι στο επικίνδυνο παιχνίδι με τα νούμερα.
Οποιαδήποτε ερώτηση έχει ποσοτική απάντηση συγκαταλέγεται στο “επικίνδυνο “παιχνίδι με τα νούμερα.Πόσο ύψος έχει, πόσο ζυγίζει, πότε περπάτησε/μίλησε/έπιασε το μολύβι/έβγαλε την πάνα…πότε έκανε το ένα, πότε το άλλο…Αποφύγετε το παιχνίδι με τα νούμερα καθώς έτσι ξεκινάει το παιχνίδι της σύγκρισης το οποίο δίνει τροφή στα συγκριτικά μοντέλα στο μυαλό των γονέων με αποτέλεσμα  να πιστεύετε ότι είτε  το δικό σας παιδί κάπου υστερεί ή οτι το παιδί του γείτονα είναι καλύτερο.

Στοργή και φροντίδα όχι μόνο για το νέο μέλος αλλά και για τη μεταξύ σας σχέση.
Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τη σχέση σας καθώς η μετάξυ σας αγάπη έφερε στον κόσμο μια νέα ζωή. Να ενισχύετε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, να κρατήσετε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να μην εγκλωβίζεστε σε πεπαλαιώμενα πρότυπα και αντιλήψεις.

Γονεϊκές και συζυγικές προσδοκίες προσγειωμένες. 
Ας ονομάσετε την πρώτη περιόδο-χωρίς να την προσδιορίσετε χρονικά-περίοδο χάριτος.Μην περιμένετε τόσα πολλά από εσάς ως γονείς αλλά και από τον σύντροφο σας.Μην ξεχνάτε ότι, είτε είναι πρώτο παιδί είτε δεύτερο εσείς έχετε απέναντι σας  ένα νέο άνθρωπο, μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ιδίως στην αρχή οδηγείστε με τη μέθοδο της “δοκιμής και του λάθους”


ADVERTISEMENT

Ο κάθε νέος γονιός μπορεί να καταλάβει το παιδί του.
Aρκεί να μην υπακούει  σαν αυτόματο σε κάθε νέα τάση,  και παιδαγωγική αρχή, να μην κάνει στα τυφλά οτι του λένε οι ειδικοί και να μην εγκλωβίζεται σε κύματα συμβουλών που έρχονται και φεύγουν με τη μόδα.Χρειάζεται να μην υπακούτε στις ιδέες και τις προτάσεις κάποιου άλλου αν δεν νιώθετε οτι αυτό που υποστηρίζουν πηγάζει από  εσάς τους ίδιους.

Να αποκαθηλώσετε το μύθο-πρότυπο της Τηλε-Φανταστικής οικογένειας. 
Το σπίτι είναι άψογα ταχτοποιημένο, στο πάτουμα ούτε ψίχουλο,στα ντουλάπια καμία δαχτυλιά, η μαμά ξυπνάει ευδιάθετη και ίσως περιποιημένη και ο μπαμπά με το τέλειο χαμογέλο και το σιδερωμένο κοστούμι…και ζήσαν αυτή καλά και εμείς ακόμα καλύτερα σε ένα σπίτι που επικρατεί χάος.Δώστε χρόνο για προσαρμογή ιδιώς τον πρώτο καιρό και αποδεχτείτε λίγο χάος σε αυτή τη τόσο απόλυτα οργανωμένη ζωή που διανύουμε.

Ισχύς του μητρικού ενστίκτου 
Η μαμά (και όχι οι υπόλοιποι τριγύρω της) γνωρίζει το παιδί της και αν της δοθεί ο χρόνος και ο χώρος θα το νιώσει και η ίδια. Η νέα μαμά χρειάζεται να στρέψει το βλέμμα της αλλά και την ακοή της στη βαθειά φωνή της μητρότητας που αναδύεται και την οποία όλες οι άλλες φωνές τείνουν να επικαλύψουν.Αυτή θα της δώσει απαντήσεις για το πώς θα τρέφει το παιδί της, πώς θα το κοιμίζει, πώς θα το χαλαρώνει.Η ουσί βρίσκεται μέσα στην ίδια τη μητέρα και όχι σε όλες αυτές τις λίστες με τα «πρέπει και τα μη».

Όποιο  στάδιο εξελικτικό και αν διανύει το παιδί σας, φροντίστε να το απολαύσετε και μην ανυπομονείτε να περάσετε στο επόμενο.
Άντε που θα πάει, θα περάσει ο καιρός και θα στέκεται μόνο του, που θα πάει δεν θα αργήσει να περπατήσει, σε λίγο καιρό θα μιλήσει θα ξέρουμε τί θέλει, που θα πάει θα σταματήσει να ξυπνάει το βράδυ…Και ξαφνικά θα έχει μεγαλώσει και όλα εκείνα  για τα οποία ανυπομονούσατε θα έχουν γίνεις αναμνήσεις.

Συλλέγουμε όλες τις στιγμές, όλα τα μικρά και ασήμαντα,όλα τα επαναλαμβανόμενα και ίσως βαρετά γιατί όλα αυτά θα είναι τα πιο μεγάλα, τα πιο σημαντικά και τα πιο διασκεδαστικά στο πέρας των χρόνων (J.P). Nα έχετε ένα απολαυστικό ταξίδι σας στο κόσμο της γονεϊκότητας!

Μαρία Γιαλούρη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο, 210- 6613792
Κινητό:6948.083.055
E-mail: mgialourh@gmail.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ